Er det noe som er så godt som hjemmelagede kanelsnurrer til kaffen? Jeg har tidligere publisert flere ulike varianter, alt fra sjokoladeknuter, litt sunnere kanelsnurrer til kanelsnurrer etter tangzhong-teknikken, men i dag deler jeg en oppskrift på helt tradisjonelle kanelsnurrer (eller skillingsboller om du vil). Med en samboer fra Bergen så blir begge navnene tatt i bruk hos oss.
Jeg må innrømme at etter å ha forsøkt ulike teknikker så er det ofte denne oppskriften vender tilbake til. Resultatet blir like vellykket hver eneste gang, og gir 20-24 saftige og luftige kanelsnurrer. Om ikke verdens beste, så har jeg i hvert fall ikke til nå funnet en bedre oppskrift på kanelsnurrer.
Noen tips for et ekstra godt resultat:
- Bruk kald væske i deigen. Idealtemperaturen på en ferdigeltet deig er 24 grader, og siden temperaturen i deigen øker med cirka 1 grad i minuttet så er det ingen grunn til å bruke lunken væske.
- Vent med å ha i smøret til du har eltet deigen en stund.
- Kjøp gjerne hele kardemommekjerner som du maler eller kverner selv. Dette gir en ekstra god aroma på kanelsnurrene.
- Lang eltetid er viktig for å få dannet et godt glutennettverk. Ta glutentesten for å sjekke om den er eltet tilstrekkelig.
- La deigen få heve i sitt eget tempo. Da unngår du at deigen «råtner» og smaken får også tid til å utvikle seg.
- Dekk til bollen med et lokk eller plast for å holde på fuktigheten.
Lykke til med kanelsnurrene!
Kanelsnurrer (skillingsboller)
- 1. februar 2020
- 20-24 stk
- 3 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Grunndeig
- 600 gram siktet hvetemel
- 100 gram sukker
- 1 ss kardemomme
- 1 klype salt
- 1/3 pose tørrgjær
- 4,5 dl melk
- 100 gram romtemperert smør
- Fyll
- 75 gram romtemperert smør
- 2 ss brunt sukker
- 3 ss hvitt sukker
- 2 ss kanel
Slik gjør du det
- Steg 1
- Start med å lage en vanlig søt grunndeig. Ha mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen. Deigen kan føles litt kompakt før du har i smøret, men det er helt naturlig. Jeg anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok for best resultat. Du bør regne med å måtte elte deigen i 15-20 minutter på lav hastighet.
- Steg 2
- Tilsett romtemperert smør når deigen har eltet i cirka 15 minutter. Fortsett å elte deigen i rundt 10 minutter. Du vil se at deigen blir mye mer løsere i konsistensen og smidig. Så vent gjerne med å tilsette eventuelt mer væske til etter at smøret er tilsatt. Test om deigen er eltet lenge godt ved å ta en «glutentest». Glutentesten tar du ved å dra i et stykke av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, så har den eltet lenge nok.
- Steg 3
- Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 1,5 time. Jeg legger aldri kjøkkenhåndkle over, da disse vil aborbere en del av fuktigheten fra deigen.
- Steg 4
- Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Elt den lett sammen, for så å kjevle den utover til et avlangt rektangel på cirka 40 x 60 cm. Bre smøret utover leiven og strø over sukker og kanel.
- Steg 5
- Rull deigen sammen deigen fra langside mot langside, slik at du får en tykk og fast rull. Skjær opp rullen i skiver, som legges over på et bakepapirkledd stekebrett. Det blir totalt 20-24 kanelsnurrer, avhengig av hvor store du vil ha de.
- Steg 6
- Dekk til stekebrettene og la kanelsnurrene etterheve i cirka 45 minutter. Imens setter du ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme.
- Steg 7
- Pensle snurrene med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Stek kanelsnurrene i ca 12 minutter midt i ovnen. Avkjøles på rist.