• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
13. mai 2020

Kanelstjerne

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Kanelstjerne

Forrige helg hadde jeg planlagt å bake kanelsnurrer, men hadde lyst til å finne på noe nytt. Så istedenfor å lage de tradisjonelle snurrene, så bestemte jeg meg for å steke den som en stor kanelstjerne. Fremgangsmåten for å forme stjernen fant jeg inspirasjon på gjennom noen oppskrifter på nutellastjerne som jeg hadde lest. Kanelstjernen ser kanskje veldig avansert ut, men er slett ikke så vanskelige å lage. Jeg har også lagt ut bilder av prosessen helt nederst i oppskriften, slik at du stegvis kan se hvordan jeg formet stjernen.

Underveis i bakingen ble kanelstjernen dokumentert på Instastory, og aldri før har det vært så stor respons på noe jeg har lagt ut! Det neste døgnet rant kommentarene inn, og flere av dere har bedt om oppskrift før 17. mai. Det er tydelig at mange av dere tenkte at denne kanelstjernen var midt i blinken på frokostbordet på 17. mai. Så da var det bare for meg å hive meg rundt med å skrive ned oppskrift og fremgangsmåte.

Om dette virket litt uoverkommelig er det ikke noe i veien for å forme deigen til ordinære kanelsnurrer. Du kan enten bruke denne oppskriften, eller sjekke ut denne oppskriften på kanelsnurrer/skillingsboller.

Lykke til!

Kanelstjerne

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 13. mai 2020
  • 1 kanelstjerne
  • 3 time(r) 30 min
  • Skriv ut
Kanelstjerne på rist
Ingredienser
  • Søt grunndeig
  • 625 gram siktet hvetemel
  • 100 gram sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 1/3 pose tørrgjær
  • 1 egg
  • 4 dl melk
  • 100 gram romtemperert smør
  • Kanelfyll
  • 100 gram romtemperert smør
  • 3 ss brunt sukker
  • 4 ss hvitt sukker
  • 3 ss kanel
  • Dekor/pensling
  • Egg til pensling
  • Perlesukker til dekorasjon
Slik gjør du det
Steg 1
Ha mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Jeg bruker hele kardemommekjerner som jeg maler med en morter, dette setter en utrolig god smak. Tilsett kald melk og egg, og gå i gang med å elte deigen. For å få en god og smidig deig anbefaler jeg å bruke en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Du bør regne med å måtte elte deigen i 15-20 minutter på lav hastighet. Tips! Vent med å justere deigen med mel eller væske til etter du har hatt i smøret.
Steg 2
Tilsett så terninger av romtemperert smør når deigen har eltet i 20 minutter. Fortsett å elte deigen i rundt 10 minutter. Den lange eltetiden har gradvis også økt temperaturen i deigen, derfor bruker jeg aldri noe annet enn kald væske når jeg baker (selv med tørrgjær). Deigen har det best når dens temperatur er rundt 24-25 grader. Test om deigen er eltet tilstrekkelig ved å dra i et stykke av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, så har den eltet lenge nok. Dette kaller vi for glutentest.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 1,5 time. Jeg legger aldri kjøkkenhåndkle over, da disse vil aborbere en del av fuktigheten fra deigen.
Steg 4
Mens deigen hever gjør du klart kanelfyll. Bland sammen smør, kanel, brunt og hvitt sukker i en liten skål. Kanelfyllet skal være lett å smøre utover, så ha det eventuelt noen sekunder i mikroen om det trengs. Fremgangsmåte for utforming av kanelstjernen har jeg lagt inn under.

Slik former du kanelstjernen

Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag, og elt den lett sammen. Del deigen opp i fire like store deler, og trill hver av de til runde kuler. Bruk et kjevle og kjevle ut den ene delen til en rund og flat sirkel. Diameteren på sirkelen jeg kjevlet ut var på 33 cm. Legg den over på et bakepapir.

Smør kanelfyllefullet utover sirkelen, uten å smøre helt ut i kantene.

Kanelfyll

 

Kjevle ut en ny sirkel, i samme størrelse, og legg den oppå den allerede smurte leiven. Smør også kanelfyll utover denne. Gjenta samme prosess for de to siste deigbitene, men smør ikke kanelfyll på den aller siste leiven etter at du har lagt den over de andre. Nå skal du ha en stabel med flate sirkler, med kanelfyll mellom hver av lagene.

Flere lag med kanelfyll

Dersom deigen har trukket seg litt sammen kan bruke et kjevle til å forsiktig bake sirklene bittelitt utover

Sett et lite glass eller kopp med liten diameter i midten av sirklene, slik som på bildet under. Skjær sirkelen opp i fire like store deler. Koppen/glasset skal forhindre deg i å skjære helt inn mot midten. Del så hver av de fire delene opp i fire like store deler.

Oppdeling av deig

Nå er det på tide å forme kanelstjernen. Ta to av strimlene som ligger ved siden av hverandre. Vri den til venstre mot venstre, og den til høyre mot høyre. Jeg vridde hver av de 3 ganger (1 gang = en halv gang rundt seg selv). Press endene mot hverandre slik at det dannes en spiss.

Forme kanelstjerne

Fortsett slik til du har formet alle stjernespissene. Dekk til stjernen med et klede, og la den heve i 45-60 minutter.

Pensle så kanelstjernen med sammenvispet egg, og strø over litt perlesukker. Jeg bruker svensk perlesukker, siden det er både hvitt og fint etter steking. Snitt et lite kryss i midten av stjernen om du ønsker.

Kanelstjerne klar for ovnen

Sett kanelstjernen i forvarmet ovn, på 200 grader. Stekes midt i ovnen, i 15-20 minutter (jeg stekte 17 minutter). Sjekk ovnen mot slutten av steketiden. La det ferdigstekte bakverket stå et par minutter i formen før du forflytter det over på en rist.

Nystekt kanelstjerne

Stikkord

  • Kanelsnurrer

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Tunfisksalat med vårløk
Middagstips – 10 raske og sunne middager

Relaterte innlegg

Gulrotmuffins med kremostglasur
23. januar 2021
0 kommentarer

Gulrotmuffins med kremostglasur

Suksessterte i liten langpanne
2. januar 2021
0 kommentarer

Suksessterte i liten langpanne

Vepsebol
19. desember 2020
0 kommentarer

Vepsebol

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
24delinger