Kanelstjerne

Lages på: 3-4 timer Nivå: Middels
Kanelstjerne

Forrige helg hadde jeg planlagt å bake kanelsnurrer, men hadde lyst til å finne på noe nytt. Så istedenfor å lage de tradisjonelle snurrene, så bestemte jeg meg for å steke den som en stor kanelstjerne. Fremgangsmåten for å forme stjernen fant jeg inspirasjon på gjennom noen oppskrifter på nutellastjerne som jeg hadde lest. Kanelstjernen ser kanskje veldig avansert ut, men er slett ikke så vanskelige å lage. Jeg har også lagt til bilder av prosessen underveis, slik at du stegvis kan se hvordan jeg formet stjernen.

Underveis i bakingen ble kanelstjernen dokumentert på Instastory, og aldri før har det vært så stor respons på noe jeg har lagt ut! Det neste døgnet rant kommentarene inn, og flere av dere har bedt om oppskrift før 17. mai. Det er tydelig at mange av dere tenkte at denne kanelstjernen var midt i blinken på frokostbordet på 17. mai. Så da var det bare for meg å hive meg rundt med å skrive ned oppskrift og fremgangsmåte.

Om dette virket litt uoverkommelig er det ikke noe i veien for å forme deigen til ordinære kanelsnurrer. Du kan enten bruke denne oppskriften, eller sjekke ut denne oppskriften på kanelsnurrer/skillingsboller.

Lykke til!

Banner - Mat du blir glad av

Kanelstjerne

5 fra 1 vurdering
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Middels
Antall

1

kanelstjerne
Tilberedning + heving

3

timer 

10

minutter
Steketid

20

minutter
Totalt

3

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Søt grunndeig
  • 625 gram 625 siktet hvetemel

  • 100 gram 100 sukker

  • 2 ts 2 kardemomme

  • 1/4 ts 1/4 salt

  • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

  • 1 stk 1 egg

  • 4 dl 4 melk

  • 100 gram 100 romtemperert smør

  • Kanelfyll
  • 100 gram 100 romtemperert smør

  • 3 ss 3 brunt sukker

  • 4 ss 4 hvitt sukker

  • 3 ss 3 kanel

  • Dekor/pensling
  • Egg til pensling

  • Perlesukker til dekorasjon

Fremgangsmåte

  • Ha mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Jeg bruker hele kardemommekjerner som jeg maler med en morter, dette setter en utrolig god smak. Tilsett kald melk og egg, og gå i gang med å elte deigen. For å få en god og smidig deig anbefaler jeg å bruke en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Du bør regne med å måtte elte deigen i 15-20 minutter på lav hastighet. Tips! Vent med å justere deigen med mel eller væske til etter du har hatt i smøret.
  • Tilsett så terninger av romtemperert smør når deigen har eltet i 20 minutter. Fortsett å elte deigen i rundt 10 minutter. Den lange eltetiden har gradvis også økt temperaturen i deigen, derfor bruker jeg aldri noe annet enn kald væske når jeg baker (selv med tørrgjær). Deigen har det best når dens temperatur er rundt 24-25 grader. Test om deigen er eltet tilstrekkelig ved å dra i et stykke av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, så har den eltet lenge nok. Dette kaller vi for glutentest.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 1,5 time. Jeg legger aldri kjøkkenhåndkle over, da disse vil aborbere en del av fuktigheten fra deigen.
  • Mens deigen hever gjør du klart kanelfyll. Bland sammen smør, kanel, brunt og hvitt sukker i en liten skål. Kanelfyllet skal være lett å smøre utover, så ha det eventuelt noen sekunder i mikroen om det trengs. Fremgangsmåte for utforming av kanelstjernen har jeg lagt inn under.
  • Slik former du kanelstjernen. Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag, og elt den lett sammen. Del deigen opp i fire like store deler, og trill hver av de til runde kuler. Bruk et kjevle og kjevle ut den ene delen til en rund og flat sirkel. Diameteren på sirkelen jeg kjevlet ut var på 33 cm. Legg den over på et bakepapir. Smør kanelfyllet utover sirkelen, uten å smøre helt ut i kantene.Kanelfyll
  • Kjevle ut en ny sirkel, i samme størrelse, og legg den oppå den allerede smurte leiven. Smør også kanelfyll utover denne. Gjenta samme prosess for de to siste deigbitene, men smør ikke kanelfyll på den aller siste leiven etter at du har lagt den over de andre. Nå skal du ha en stabel med flate sirkler, med kanelfyll mellom hver av lagene. Dersom deigen har trukket seg litt sammen kan bruke et kjevle til å forsiktig bake sirklene bittelitt utover.Flere lag med kanelfyll
  • Sett et lite glass eller kopp med liten diameter i midten av sirklene, slik som på bildet under. Skjær sirkelen opp i fire like store deler. Koppen/glasset skal forhindre deg i å skjære helt inn mot midten. Del så hver av de fire delene opp i fire like store deler.Oppdeling av deig
  • Nå er det på tide å forme kanelstjernen. Ta to av strimlene som ligger ved siden av hverandre. Vri den til venstre mot venstre, og den til høyre mot høyre. Jeg vridde hver av de 3 ganger (1 gang = en halv gang rundt seg selv). Press endene mot hverandre slik at det dannes en spiss.Forme kanelstjerne
  • Fortsett slik til du har formet alle stjernespissene. Dekk til stjernen med et klede, og la den heve i 45-60 minutter.
  • Pensle så kanelstjernen med sammenvispet egg, og strø over litt perlesukker. Jeg bruker svensk perlesukker, siden det er både hvitt og fint etter steking. Snitt et lite kryss i midten av stjernen om du ønsker.Kanelstjerne klar for ovnen
  • Sett kanelstjernen i forvarmet ovn, på 200 grader. Stekes midt i ovnen, i 15-20 minutter (jeg stekte 17 minutter). Sjekk ovnen mot slutten av steketiden. La det ferdigstekte bakverket stå et par minutter i formen før du forflytter det over på en rist.Nystekt kanelstjerne

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*