Karamellpudding

Lages på: 12 timer Nivå: Enkel
Hjemmelaget karamellpudding

Jeg tør påstå at det er ingenting som slår mammas karamellpudding. Dette er en av julens desserthøydepunkter hos oss, og det er bestandig god stemning når karamellpuddingen kommer på bordet. Mamma lager så klart ikke bare én form når hun først går i gang, men til tross for mangedobling av oppskrift så forsvinner fat på fat av karamellpudding i løpet av julen.

Oppskriften på karamellpudding er nesten helt lik mamma sin, men jeg har gjort noen justeringer. Som for mange andre mammaer og pappaer så er ofte måleenhetene ikke oppgitt helt nøyaktige, og fremgangsmåten er gjerne beskrevet mer i stikkordsform enn utbroderte forklaringer. En av endringene jeg har gjort er å justere temperaturen i ovnen fra 150 grader til 120 grader, samtidig som jeg har økt steketiden fra 50 minutter opp til 2 timer. Dette er for å ha mer kontroll på temperaturen ved tilberedning. Jeg har aldri opplevd at mammas karamellpudding ikke blir vellykket, men vet også at det er lite som skal til for at puddingen får en eggete smak.

Andre desserter som kan passe godt i julen:

Mammas karamellpudding

Karamellpudding

4.4 fra 36 vurderinger
Type rett: DessertNivå: Enkel
Antall former

2

former
Tilberedning

30

minutter
Steketid

2

timer 
Hviletid

9

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • Karamellpudding
 • 180 gram sukker (90 gram er lik 1 dl)

 • 1 liter helmelk

 • 8 stk egg

 • 1 stk vaniljestang

 • Karamellglasur
 • 180 gram sukker (90 gram er lik 1 dl)

Fremgangsmåte

 • Sett en langpanne midt i ovnen og fyll med 1/3 varmt vann. Forvarm ovnen til 120 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Lag karamell til formene. Smelt sukkeret til karamellglassuren i en tørr og fettfri stekepanne/gryte. Karamellen skal bli lysebrun og helt uten klumper. Hemmeligheten når du smelter sukker er å bruke lav varme, og rør ikke i sukkeret før sukkeret har tilstrekkelig. Hell den varme karamellen i en varm form (brødform eller lignende) som karamellpuddingen skal stekes i. Vend formen slik at bunn og en del av sidene blir dekket av karamellen. Avkjøl formen.
 • Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Kok opp melk, sukker og vaniljestang (frø og stang), og la blandingen trekke i 10 minutter. Avkjøl blandingen cirka 5 minutter.
 • Visp eggene lett sammen. Spe melkeblandingen i eggene. La blandingen stå i 10 minutter for å bli kvitt luftbobler. Sil blandingen over i den karamellglaserte brødformen, slik at du får bort strenger fra egget. Stek karamellpuddingen i 1,5 – 2 timer, i et vannbad i ovnen til den har stivnet. Puddingen skal være skjelven men ikke rennende. Steketiden vil variere, så bruk baksiden av en skje til å sjekke om den er ferdig underveis. Avkjøl puddingen og sett den i kjøleskap til neste dag.
 • Idet du skal servere karamellpuddingen så skjærer du forsiktig langs kanten med en kniv. Legg serveringsfatet oppå formen og snut puddingen og fatet rask rundt, slik at den løsner fra formen og ned på fatet. Fatet bør ha litt kanter, siden det vil komme en del karamellsaus fra formen. Server karamellpuddingen med vispet krem.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

6 Kommentarer

 1. Hvor stor form bruker du?

  • Rolf-Anders Vollan

   1,5 eller 2 liter mener jeg, men det har ikke så mye å si. Formen skal ikke fylles helt opp uansett 🙂

 2. Kan man gjøre den ferdig og sette den kaldt for å steke den litt senere?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei
   Karamellpuddingen skal serveres kald, så usikker på hvorfor du vil steke den i to omganger? 😊

 3. Trine Ellingsen

  Hei. Går det like bra å lage karamellpudding av laktosefri H-melk?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*