Kjelost (kalvedans) – Tradisjonsrett fra barndommen

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Råmelkspudding
Kjelost (kalvedans, råmelkspudding, spannost)

I dag deler jeg en oppskrift på nok en rett som vekker frem minner fra barndommen, nemlig en skikkelig tradisjonsrett vi hjemmer kaller for kjelost. Dette er rett og slett en råmelkepudding som vi en sjelden gang fikk servert servert til kvelds, med kald melk, sukker og kanel. Du kjenner kanskje også igjen denne retten under navnene kalvedans eller spannost, og mitt inntrykk er at mange er mer vant til å spise den til dessert, gjerne med rørte bær og krem til.

Råmelk er noe av den første melken fra kuen som den produserer etter at den kalvet. Denne melken har et veldig høyt proteininnhold, som gjør at denne melken stivner i vannbad, på samme måte som man bruker egg i karamellpuddingen. Med andre ord proteinrik tradisjonskost litt utenom det vanlige.

Selv om jeg tror at det er et fåtall av de faste leserne mine som kjenner til kjelost, så er dette en rett som har vært en del av oppveksten min. Det glade kjøkken er ikke bare en matblogg for leserne mine, men er like mye en slags digital kokebok for min egen del.

Kjelosten serveres mens den fortsatt er varm. Bruk en stor dessertskje og ta biter av kjelosten i en skål. Hell på iskald melk og strø over litt sukker og kanel.

Kjelost

Serveringstips! Da jeg publiserte denne oppskriften på Facebook så rant det på med spennende serveringsforslag. Her er noen av de:

 • Kald med rødsaus eller bringebærsaus
 • Kald med karamellsaus
 • Med fløte
 • Med jordbærsyltetøy
 • På brødskiven med syltetøy på

Dette er ikke første gangen jeg publiserer en tradisjonsoppskrift fra oppveksten min her på bloggen. Blant annet har jeg lagt ut en oppskrift på kleppsuppe(kleppmelk) som var en favoritt i oppveksten. Ta gjerne en titt.

Kjelost | kalvedans | råmelkspudding

4.2 fra 17 vurderinger
Type rett: KveldsmatKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Steketid

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • Råmelkspudding
 • 4 dl første måls råmelk

 • 2-4 dl helmelk

 • Til servering
 • Melk

 • Sukker

 • Kanel

Fremgangsmåte

 • Bland råmelken ut med nesten like mye vanlig melk. Ha den over i en ren og liten ildfastform.
 • Forvarm ovnen til 150 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Sett formen i en langpanne og fyll pannen med varmt vann fra springen, slik at det dekker cirka 1/4 – 1/3 oppover formen. La kjelosten steke i cirka 1 time i ovnen.
 • Ta formen ut av ovnen og la den stå 10-15 minutter på benken slik at den får satt seg før servering.

Notater

 • Ofte blander man første måls råmelk med andre måls råmelk, slik at den ikke blir så konsentrert. Da behøver man ikke blande den ut med helmelk. Råmelken er mest konsentrert rett etter kalving, og vil over kort tid bli mer og mer lik den vanlige melken slik vi er vant til.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

16 Kommentarer

 1. Børge Hanssen

  Kjellstad er kjent fra barndommen, ja. Vi brukte den som pålegg, i tykke skiver, på brødskiva.

  • Rolf-Anders Vollan

   Aldri forsøkt det som pålegg selv, men ser det er flere som gjør det. Kanskje jeg må prøve det neste gang 🙂

 2. Elin Rekdal Skogstad

  Jeg lager råmelkspudding i dampovn, og damper den i form med plastfolie over på 95 grader i 3 timer. Har omtrent samme blandingsforhold som du bruker, med litt mindre melk enn råmelk, men dette fordi råmelken jeg bruker er utblanda en del fra før. Anbefaler gjerne de som har dampovn til å bruke den til både råmelk- og f.eks karamellpudding.
  Bare husk plastfolien – av praktiske årsaker.

  • Rolf-Anders Vollan

   Takk for at du delte dette tipset 🙂 Jeg skal også oppdatere teksten noe angående blandingsforhold med melk siden dette kan variere en del .

 3. Ingebjørg Westre

  Råmelkspudding kallar eg det for, og det er det eg har høyrt sida eg var lita, men den blir og kalla for kjelost, kjært barn har mange namn. Best er den med rødsaus

  • Rolf-Anders Vollan

   Det er sant, godt er det uansett hva man kaller retten. Jeg har aldri forsøkt rødsaus, men ser det er mange som bruker det. Blir nødt til å teste det neste gang 🙂

 4. Brit Østerås

  Mor brukte rød saus, men hadde litt van.sukker og litt sukker i kjelosten. Råmelka fra kua i dag kan være slik at man ikke trenger å spe med vanlig melk. Andre eller tredje målet er oftest passe å bruke til kjelost. Hadde alltid litt melk i en kopp og kokte i vann i kasserolle for å prøve styrken på melka. Nå kan det gjøres i mikroovnen.

 5. Anne Karin Øverby

  Jeg har spist råmelkpudding, men det var på en melkegård, der de hadde tilgang på råvaren. Hvor i alle dager får vi uten ku og kalv tilgang på råmelk?

  • Rolf-Anders Vollan

   Råmelk er dessverre ikke et produkt man får kjøpt i vanlig butikk, så det aller enkleste er dersom man er så heldig at man kjenner noen som har melkekyr. Ellers så kan det være at man er så heldig at man kommer over råmelkspudding eller andre råmelksprodukter på gårdsutsalg eller tilsvarende.

   • Det er ikke lov å selge råmelk etter forskrifter fra Mattilsynet. Jeg skulle gjerne hatt tilgang på råmelk, men.

 6. Hulda Møller Larsen

  Mitt forhold til råmelk er fra egen gård i barndommen. Nå tilgang gjennom nabo. Oppvokst med kjelost som var vårt navn. Servert lunken eller kald med kald melk, kanel og sukker. Smaker herlig hver gang jeg får tilgang på råmelk. Alt etter hvor mange melkinger etter kalving spes råmelken ut etter behov. Tilberedes i steik ovn i vannbad. Nytes.

 7. Skulle gjerne lagd dette, men hvor i all verden får jeg tak i råmelk?

  • Rolf-Anders Vollan

   Dessverre er ikke råmelk et produkt man får kjøpt i vanlig butikk, så her må man nesten være god venn med en bonde som har melkekyr er jeg redd.

 8. Eva Skonseng

  Vi har litt råmelk i fryseren. Kam vi bruke den til å lage kjelost med?

 9. Merethe Ellinor Hepsø

  Fikk tak i råmelk fra 1.målet hos en kollega med melkekyr. 18 dl råmelk + 2 lettmelk 1%. Fylte ei stor ildfasform som ble satt i vannbad i langpanne i ovnen. 150 grader i 1,5 time. Ble helt perfekt.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*