Kjøttkaker i brun saus med kålstuing

Lages på: 1 time Nivå: Middels
Kjøttkaker i brun saus med kålstuing
Kjøttkaker i brun saus

For ikke så lenge siden ryddet jeg kjøleskapet og fant en halv rødkål liggende. Den var litt slapp i bladene og hadde den hatt best før-stempling så ville den nok sagt at det var på tide å kompostere kålen, så jeg konkluderte med at det var enten nå eller aldri. Resultatet av dette ble at det til middag ble servert fantastiske kjøttkaker i brunsaus med rødkålstuing. Ikke bare tror jeg dette må være de saftigste kjøttkakene jeg har laget, men den lilla kålstuingen ble liksom prikken over ien.

Å lage kjøttkaker tar kanskje litt lengre tid å lage, men jammen er det også verdt det. Og når jeg skriver litt lengre tid så mener jeg ikke flere timer, men du bør sette av 45-60 minutter fra du starter til kjøttkakene er klare til servering.

Server kjøttkaker i brunsaus sammen med kålstuing koke/dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Håper oppskriften falt i smak!

Mat du blir glad av - banner

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing

5.0 fra 5 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Kjøttkaker
  • 800 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

  • 1 ts salt

  • 1 ss potetmel

  • 2 stk sjalottløk

  • 1 stk egg

  • 1/2 ss revet ingefær

  • 1/4 ts malt muskatnøtt

  • 1/4 ts pepper

  • 1,5 dl melk

  • Brun saus
  • 2 ss smør

  • 2 ss hvetemel

  • 3-4 dl kjøttkraft eller buljong

  • 1/2 dl matfløte

  • 1/2 ss tyttebærsyltetøy

  • Salt og pepper

  • Kålstuing
  • 750 gram hodekål

  • 1 ss smør

  • 1 ss hvetemel

  • 2,5 dl melk

  • 1 ts malt muskatnøtt

  • 1/4 ts hvit pepper

  • Salt

  • Forslag til tilbehør
  • Poteter

  • Gulrot

  • Brokkoli

  • Blomkål

  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Start med kjøttkakene. Ha karbonadedeigen i en bolle og kna inn saltet i deigen i et par minutter. Bland sånn inn potetmel, finhakket sjalottløk, ett egg, fersk revet ingefær, muskatnøtt og pepper. Bruk hendene og kna alt sammen. Spe på med litt melk av gangen, og fortsett å kna til du har spedd i med all melken. Sett deigen til side, og gjerne i kjøleskapet.
  • Sett så potene på kok. De trenger gjerne 20-25 minutter, avhengig av type poteter. Hell kokevannet av så snart de er ferdigkokte.
  • Skyll og fjern eventuelt de ytterste bladene på rødkålen dersom de ser litt slappe ut. Skjær kålen i strimler med en bredde på cirka 1 centimeter. Jeg kuttet strimlene i to slik at de ble cirka 6-8 cm lange. Kok kålen i lettsaltet vann i cirka 15-20 minutter. Når kålen er ferdigkokt heller du den over i et dørslag.
  • Form kjøttkakefarsen til runde kaker med en spiseskje og legg de over i en varm stekepanne. Jeg pleier å dyppe spiseskjeen i kaldt vann og ha litt olje i den ene hånden, da blir det lettere å forme de. Kjøttkakene stekes på middels varme i cirka 5 minutter på hver side.
  • Mens kjøttkakene steker er det på tide å gå i gang med å lage brunsausen. Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett hvetemel og rør kontinuerlig i kasserollen til at bruningen begynner å bli nøttebrun i fargen.
  • Når bruningen har fått en passe brun farge tilsetter du kraft eller buljong (vann + 1 terning), litt av gangen under kontinuerlig omrøring. Det kan være lurt å dra kasserollen av platen mens du har i kraften, for det kommer til å frese skikkelig når du har væske i kasserollen. Ha så i matfløten, litt tyttebærsyltetøy, salt og pepper og kok opp.
  • Ha brunsausen i pannen med kjøttkakene når de er ferdigstekte, og la de stå å trekke under lokk rett under kokepunktet.
  • Maten nærmer seg ferdig og det er på tide å gjøre seg ferdig med kålstuingen. Smelt smør i en kasserolle stor nok til å romme rødkålen, og visp inn hvetemelet. Denne gangen skal det ikke brunes, så spe inn melken i flere omganger. La hvitsausen koke noen minutter og pass på at konsistensen ikke er alt for tykk. Tilsett muskattnøtt og smak til med salt og hvit pepper. Bland forsiktig inn den kokte rødkålen og varm opp kålstuingen.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*