• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
13. januar 2018

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Kjøttkaker i brun saus med lilla kålstuing

For ikke så lenge siden ryddet jeg kjøleskapet og fant en halv rødkål liggende. Den var litt slapp i bladene og hadde den hatt best før-stempling så ville den nok sagt at det var på tide å kompostere kålen, så jeg konkluderte med at det var enten nå eller aldri. Resultatet av dette ble at det til middag ble servert fantastiske kjøttkaker i brunsaus med rødkålstuing. Ikke bare tror jeg dette må være de saftigste kjøttkakene jeg har laget, men den lilla kålstuingen ble liksom prikken over ien.

Å lage kjøttkaker tar kanskje litt lengre tid å lage, men jammen er det også verdt det. Og når jeg skriver litt lengre tid så mener jeg ikke flere timer, men du bør sette av 45-60 minutter fra du starter til kjøttkakene er klare til servering.

Server kjøttkaker i brunsaus sammen med kålstuing koke/dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Håper oppskriften falt i smak!

Kjøttkaker i brun saus med kålstuing

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 13. januar 2018
  • 4 porsjoner
  • 50 min
  • Skriv ut
Kjøttkaker i brun saus med kålstuing
Ingredienser
  • Kjøttkaker
  • 800 gram kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 1 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • 2 sjalottløk
  • 1 egg
  • 1/2 ss revet ingefær
  • 1/4 ts malt muskatnøtt
  • 1/4 ts pepper
  • 1,5 dl melk
  • Brun saus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3-4 dl kjøttkraft eller buljong
  • 1/2 dl matfløte
  • 1/2 ss tyttebærsyltetøy
  • Salt og pepper
  • Kålstuing
  • 750 gram hodekål
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • 2,5 dl melk
  • 1 ts malt muskatnøtt
  • 1/4 ts hvit pepper
  • Salt
  • Forslag til tilbehør
  • Poteter
  • Gulrot
  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Tyttebærsyltetøy
Slik gjør du det
Steg 1
Start med kjøttkakene. Ha karbonadedeigen i en bolle og kna inn saltet i deigen i et par minutter. Bland sånn inn potetmel, finhakket sjalottløk, ett egg, fersk revet ingefær, muskatnøtt og pepper. Bruk hendene og kna alt sammen. Spe på med litt melk av gangen, og fortsett å kna til du har spedd i med all melken. Sett deigen til side, og gjerne i kjøleskapet.
Steg 2
Sett så potene på kok. De trenger gjerne 20-25 minutter, avhengig av type poteter. Hell kokevannet av så snart de er ferdigkokte.
Steg 3
Skyll og fjern eventuelt de ytterste bladene på rødkålen dersom de ser litt slappe ut. Skjær kålen i strimler med en bredde på cirka 1 centimeter. Jeg kuttet strimlene i to slik at de ble cirka 6-8 cm lange. Kok kålen i lettsaltet vann i cirka 15-20 minutter. Når kålen er ferdigkokt heller du den over i et dørslag.
Steg 4
Form kjøttkakefarsen til runde kaker med en spiseskje og legg de over i en varm stekepanne. Jeg pleier å dyppe spiseskjeen i kaldt vann og ha litt olje i den ene hånden, da blir det lettere å forme de. Kjøttkakene stekes på middels varme i cirka 5 minutter på hver side.
Steg 5
Mens kjøttkakene steker er det på tide å gå i gang med å lage brunsausen. Smelt smøret i en liten kasserolle. Tilsett hvetemel og rør kontinuerlig i kasserollen til at bruningen begynner å bli nøttebrun i fargen.
Steg 6
Når bruningen har fått en passe brun farge tilsetter du kraft eller buljong (vann + 1 terning), litt av gangen under kontinuerlig omrøring. Det kan være lurt å dra kasserollen av platen mens du har i kraften, for det kommer til å frese skikkelig når du har væske i kasserollen. Ha så i matfløten, litt tyttebærsyltetøy, salt og pepper og kok opp.
Steg 7
Ha brunsausen i pannen med kjøttkakene når de er ferdigstekte, og la de stå å trekke under lokk rett under kokepunktet.
Steg 8
Maten nærmer seg ferdig og det er på tide å gjøre seg ferdig med kålstuingen. Smelt smør i en kasserolle stor nok til å romme rødkålen, og visp inn hvetemelet. Denne gangen skal det ikke brunes, så spe inn melken i flere omganger. La hvitsausen koke noen minutter og pass på at konsistensen ikke er alt for tykk. Tilsett muskattnøtt og smak til med salt og hvit pepper. Bland forsiktig inn den kokte rødkålen og varm opp kålstuingen.

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

Stikkord

  • kjøttkaker
  • tradisjonsmat

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Tacograteng med linser og bønner
Laks med kokosris og mangosalat

Relaterte innlegg

Indrefilet med fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Indrefilet med fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Fløtegratinerte poteter

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon
13. januar 2021
0 kommentarer

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales