Kjøttkaker i brun saus

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Enkel
Kjøttkaker i brun saus

Forrige søndag stod det kjøttkaker i brun saus på menyen hos oss, og ikke overraskende var det flere som spurte etter oppskrift. Når jeg deler tradisjonsmat på storyen er ofte engasjementet stort, og mange ønsker oppskrift. Synes det er veldig hyggelig at det er flere enn meg som også liker tradisjonelle middager.

Det finnes mange ulike oppskrifter på kjøttkaker, med ulike typer kjøttdeig, krydre, med og uten brødrasp mm. Må heller ikke glemme tilbehøret, her er det mange som har sterke meninger om hva man skal spise til – kokte grønnsaker, surkål, ertepuré, kålstuing mm. Selv mener jeg at ingen av oppskriftene er mer korrekte enn andre. Kjøttkaker er god norsk tradisjonsmat, og oppskriftene vil variere avhengig av hvor du bor og hva du har vokst opp med. Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på kjøttkaker i brun saus med kålstuing, mens denne gangen ble oppskriften litt justert og med kokte grønnsaker som tilbehør. Gjør det som er riktig for deg.

Tips til å spare tid! Lag kjøttfarsen og den brune sausen på forhånd om du vil spare tid. Da trenger du kun å steke og trekke kjøttkakene i sausen og gjøre klare grønnsakene når du går i gang med maten.

Håper du ble inspirert!

Kjøttkaker i brun saus

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

45

minutter
Steke-/koketid

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 800 gram kjøttdeig

  • 2 ts salt

  • 1/2 ts sort pepper

  • 1/2 ts malt eller revet muskat

  • 1/2 ts malt ingefær

  • 1/2 stk løk

  • 3 ss potetmel

  • 1 stk egg

  • 2 dl melk eller vann

  • Smør til steking

  • Brun saus
  • 3 ss smør

  • 3 ss hvetemel

  • 7,5 dl kjøttkraft eller -buljong

  • Salt og pepper etter smak

  • Forslag til tilbehør
  • Kokte poteter

  • Kokte grønnsaker

  • Rørt tyttebær

Fremgangsmåte

  • Lag kjøttkakefarsen. Ha kjøttdeigen i en bolle sammen med salt, pepper, muskat og ingefær. Skrell og finhakk løken og ha den i sammen med potetmelet, egget og halvparten av væsken. Kna farsen for hånd, eller bruk kjøkkenmaskin eller sleiv, til du har en seig farse. Spe i resten av væsken dersom den er fast. Sett kjøttdeigfarsen kjølig i minst 30 minutter.
  • Lag brunsausen i mellomtiden. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte. Ha i hvetemelet og rør i med en visp. Rør i bruningen (hvetemelblandingen) kontinuerlig mens det får en gradvis mer nøttbrun farge. Pass på at du ikke har for høy varme, da blir den brent og du må starte på begynnelsen av. Og vær forsiktig, bruningen holder en svært høy temperatur.
  • Når bruning har fått denne nøttebrune fargen drar du gryten bort fra platen. La den avkjøle noen minutter (viktig) før du heller i kjøttkraften. Sett gryten tilbake på platen og kok opp sausen. La koke noen minutter og smak til med salt og pepper.
  • Kok potetene. Sett på potetene før du går i gang med å steke kjøttkakene. Potetene trenger som regel 20-30 minutter koketid, avhengig av type poteter du har.
  • Stek kjøttkakene. Varm opp en stekepanne med en klatt smør. Fukt en spiseskje og den ene hånden din. Form kjøttfarser til runde kjøttkaker ved å bruke skjeen og håndflaten. Stek dem kjapt i den varme pannen, til de har fått en fin stekeskorpe. Legg dem over i sausen etter hvert som dem er ferdigstekte. De behøver ikke være gjennomstekte, siden de uansett skal trekke i sausen.
  • Kok grønnsakene. Når alle kjøttkakene ligger i sausen skal de bare trekke rett under kokepunkt. I mellomtiden gjør du klar grønnsakene. Både kokt brokkoli, blomkål og gulrøtter er godt til kjøttkaker. Skrell og skjær opp grønnsaker og kok dem i usaltet vann.
  • Server hjemmelagede kjøttkaker i brun saus med poteter, kokte grønnsaker og tyttebær.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*