Klassisk hvetestang

Klassisk hvetestang

Kan ikke huske sist jeg smakte hvetestang, men jeg er ganske sikker på at det var da jeg var barn. Litt usikker på hvorfor egentlig, det smaker jo utrolig godt, og går ofte ned på høykant hos både store og små. En annen flott ting med hvetestenger er at de egner seg godt til å fryses ned, så hvis du får uventet besøk er det bare å ta opp en hvetestang og tine den langsomt i stekeovnen.

I denne oppskriften laget jeg også min egen vaniljekrem, men du kan også kjøpe den ferdig på butikken. Det smaker så klart best med hjemmelaget, men går litt kjappere å kjøpe den ferdig.

Klassisk hvetestang

  • 17. juni 2017
  • 3 hvetestenger
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Klassisk hvetestang

Ingredienser

  • Deig
  • 550 gram hvetemel
  • 1/4 pose tørrgjær
  • 75 gram sukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 klype salt
  • 3 dl melk
  • 1 egg
  • 75 gram romtemperert smør
  • Vaniljekrem
  • 5 dl helmelk
  • 100 gram sukker
  • 1 vaniljestang
  • 3 ss maizena
  • 4 eggeplommer
  • Glasur og pynt
  • 200 gram melis
  • Vann
  • Kokosmasse

Fremgangsmåte

Steg 1
Start med å sette deigen. Ha alt det tørre i en bolle. Varm melken til 20 grader (fingervarmt) og visp inn ett egg med en gaffel. Ha melkeblandingen sammen med det tørre og elt det i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Deigen skal være klissete, men er den for løs har du i litt mer mel. Dersmo den er for kompakt har du i litt mer melk. Når deigen nærmer seg ferdigeltet har du i små terninger av romtemperert smør. Elt deigen videre i noen minutter til, frem til at smøret er godt eltet inn i deigen.
Steg 2
Dekk bollen til med plast eller et klede, og sett deigen til heving på et lunt sted. Hevetiden bør ligger på minimum 1 time, og til den har fått dobbel størrelse.
Steg 3
Ha deigen over på et melet underlag. Del den inn i 3 emner. Rull hver del ut til en ca 30 cm lang pølse som du legger på et bakepapirkledd stekebrett (2 på hvert brett). Klem dem flate med hånden eller bruk et kjevle. La de etterheve i ca 30 minutter, mens du lager eventuell vaniljekrem (se steg 7).
Steg 4
Når de har etterhevet bruker du to fingre til å lage en fordypning langs midten av hvetestangen. Fyll vaniljekremen i denne fordypningen du har laget.
Steg 5
Stek hvetestengene midt i ovnen i ved 225 grader i ca 10 minutter. Avkjøles på rist
Steg 6
Melisglasuren lages ved å blande melis og vann, som smøres på sidene av stengene før servering. Dryss over litt kokos etter eget ønske.
Steg 7
Vaniljekrem: Ha sukkeret i bunnen av en kasserolle og ha melken over. Del en vaniljestang i to, skrap ut frøene og ha både frø og stang i melken. Kok opp blandingen.
Steg 8
Pisk sammen eggeplommer og maizenna i en egen bolle.
Steg 9
Når melken har kokt opp heller du litt av melkeblandingen over i bollen, under kontinuerlig visping. Det er svært viktig at du ikke heller over for mye varm melk av gangen. Når ca 2/3 av melken er helt over i bollen, eller du alt i bollen tilbake i kasserollen.
Steg 10
Varm opp blandingen ved lav-medium varme, til den tykner. Avkjøles.