Kleppsuppe (kleppmelk)

Lages på: 25 minutter Nivå: Enkel
Kleppsuppe

I helgen laget jeg noe jeg ikke kan huske sist jeg smakte, nemlig kleppsuppe. Denne retten går også under en rekke andre navn, og det virker nærmest som at enhver krik og krok i landet vårt har latt det gå sport i å gi retten et nytt navn. Kleppmelk, bollemelk, krummemelk, klotvelling, klubbvelling er noen av navnene jeg har kommet over, men vi kalte den som nevnt for kleppsuppe. Som barn fikk vi servert dette en gang iblant, og det var bestandig god stemning når dette stod på menyen.

Når det er sagt så var kanskje ikke samboeren min like begeistret for den mye omtalte middagsretten. Like greit, da ble det jo en ekstra porsjon til meg. Som du sikkert forstår, basert på ingredienslisten, så er ikke dette retten som vil gi deg en kulinarisk smaksopplevelse.

Hvis du synes det er gøy med slike tradisjonsretter så har jeg på bloggen tidligere også publisert en oppskrift på smørgrøt (fløyelsgrøt), kjelost (kalvedans), samt en oppskrift på hjemmelaget rømmegrøt.

Håper du har blitt fristet til å forsøke deg på denne litt merkelige supperetten som jeg har vokst opp med!

Banner - Mat du blir glad av

Kleppsuppe (kleppmelk)

4 fra 26 vurderinger
Type rett: Middag, SuppeKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

2

porsjoner
Tilberedning

10

minutter
Koketid

15

minutter
Totalt

25

minutter

Kleppsuppe er en middagsrett hvor melboller (eller klepper) får trekke i varm melk, og er mer vanlig i Trøndelag og Nord-Norge. Kleppmelken serveres til middag med sukker og kanel på. Klepp

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Kleppdeig/-røre
  • 1 stk 1 egg

  • 1,5 dl 1,5 melk

  • 2 ts 2 sukker

  • 1,5 dl 1,5 siktet hvetemel

  • 1,5 dl 1,5 byggmel

  • 1/4 ts 1/4 salt

  • Suppe
  • 1 liter 1 melk

  • 2 ts 2 sukker

  • 1 stk 1 kanelstang

  • 1/2 ts 1/2 salt

Fremgangsmåte

  • Ha egg, sukker og melk i en bolle og visp det lett sammen.
  • Tilsett en blanding av hvetemel, byggmel og salt i melkeblandingen. Konsistensen skal være såpass fast at du skal greie å forme massen som en slags ball i skjeen, uten at den renne av skjeen. Ha derfor i såpass med mel at konsistens som en tykk risengrynsgrøt.
  • Varm opp melk, sukker, salt og kanelstangen til det begynner å koke, men vær forsiktig så du ikke brenner melken i bunnen. Skru ned varmen, slik at melken ligger litt under kokepunktet.
  • Senk én og én klepp ned i den varme melken ved hjelp av spiseskjeen, og la de trekke i cirka 10-12 minutter til kleppsuppen er ferdig. Rør forsiktig i suppen ved hjelp av en sleiv en gang iblant slik at det ikke brenner seg.
  • Ha rykende varm kleppsuppe i dype skåler, og server med litt kanel og sukker på toppen. Suppen spises med skje, hvor du bruker skjeen til å dele opp kleppene passe store biter.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

8 Kommentarer

  1. I dag blir det kleppsuppe. Vi brukte også denne på Østlandet. Gamle minner dukker opp. Moro med gamle oppskrifter i en moderne og hektisk verden.

    • Rolf-Anders Vollan

      Så gøy! Faktisk så er kleppsuppe en av de meste besøkte oppskriftene på bloggen, så det er tydelig at det er flere som synes det er fint med litt gamle oppskrifter en gang iblant:)

      Rolf-Anders

  2. vi spiste kleppsuppe også, men barndomsminne jeg har av mat bortsett fra fløyelsgrøt,må være melkesuppe å spiser det ennå er nesten samme bare bytter ut melboller med makaroni.

    • Rolf-Anders Vollan

      Herlig, vi kalte det makaronisuppe. Makaronisuppe og grøtsuppe var typisk siderett til blodpudding hos oss 🙂 God minner!

  3. Bjørn Rygg

    Perfekt oppskrift på kleppmelk. Som barn fikk vi dette stort sett annenhver helg, andre helgen var det risengrynsgrøt. Kan også brukes med bare hvetemel om du ikke har byggmel. Må også få gi ros for hvordan oppskriftssidene er laget med gode innledninger, enkel og god forklaring på opsskrift og gjennomføring! BRA!

    • Rolf-Anders Vollan

      Så hyggelig å lese 🙂 Har også spist mye kleppsuppe opp gjennom barndommen, og var noe av det beste jeg kunne få. Takk for ros, det setter jeg veldig pris på å høre. Jeg forsøker å holde terskelen så lav så mulig, ved å skrive enkelt og med gode forklaringer, så det settes veldig pris på.

  4. Aud Lyngstad

    I dag ha æ løst på klæppmelk, år å dag sea sist, å ga ætti.
    Knaillgått! Takk. 👍

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*