Klubb (raspeball)

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Klubb (raspeball)

I helgen ble det gjensyn med en skikkelig klassiker fra barndommen, nemlig en rett som heter klubb. Dette er en rett som går under mange andre navn, avhengig av hvor i landet du befinner deg. Raspeballer, komle, potetball og kompe, for å nevne noen navn. Det er vanlig å enten servere disse som tilbehør, eller som en rett i seg selv. Jeg tilhører sistnevnte, og har alltid fått dette servert med bacon og sukker.

Klubb (raspeballer) er en tradisjonsrett bestående av blant annet poteter, mel og salt. Som for mye annen tradisjonsmat så er ikke dette en rett hvor du kan forvente de gastronomiske matopplevelsene. Dette er en rett laget av enkle råvarer som var lett tilgjengelig på gårdene før i tiden. Jeg er selv svært glad i klubb, men tror jeg ikke ville likt denne retten i så stor grad om jeg smakte den for første gang i dag.

Mamma bruker også egg og litt bakepulver når hun lager klubb, og jeg har derfor tatt det med i min oppskrift. Når det er sagt så har ikke mamma en nøyaktig oppskrift, så da jeg spurte hvordan hun laget klubb ble svaret noe slikt som “litt kokte poteter, litt rå poteter, blanding av hvetemel og byggmel, salt, litt bakepulver og egg til en passe konsistens”. Ut fra dette har jeg forsøkt å komponere en min egen oppskrift.

Lyst til å teste ut en god gammeldags tradisjonsrett, her er oppskriften på klubb. Tilpass den gjerne etter eget behov og ønske.

Klubb

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

8

porsjoner
Tilberedning

45

minutter
Koketid

15

minutter
Totalt

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 300 gram kokte poteter

  • 700 gram rå poteter (uten skall)

  • 3 dl byggmel

  • 2 dl siktet hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts salt

  • 3 egg

  • Til servering
  • Bacon

  • Baconfett

  • Sukker

Fremgangsmåte

  • Skrell de kokte potetene og mos dem med en potetmoser eller bruk en rivjern. Ha potetene i en stor bolle.
  • Skrell de rå potetene og riv dem fint på et råkostjern. Har du en kvern kan jeg anbefale å bruke den, siden det er ganske mange poteter som skal rives. Dessuten er det enklere å unngå at du rasper deg opp. Ha potetraspet i et dørslag.
  • Klem litt av vannet ut av de raspede (råe) potetene. Ha så potetraspet sammen med de kokte potetene. Ha i byggmel, hvetemel, bakepulver, salt og egg.
  • Jobb massen kjapt sammen med hendene eller en sleiv. Konsistensen skal være som en blanding mellom en klissete deig og en grøt. Det skal være mulig å lage baller ved hjelp av en fuktet skje og håndflaten din.
  • Kok opp lettsaltet vann. Dypp en skje og den ene hånden din i kaldt vann. Ta litt deig/røre i skjeen, og form den til en ball ved hjelp av den fuktede håndflaten din. Ha over i det kokende vannet. Ballen vil synke den til bunnen i begynnelsen, men vil etter hvert flyte til overflaten. Da er det cirka 8-10 minutter til den er gjennomkokt (avhengig av størrelse).
  • Det er lurt å lage en “testklubb” før du lager klubb av all røren. Dersom deigen er for løs holder den ikke formen i det kokende vannet, og du bør da blande i mer mel. Skjær i klubben for å sjekke om den er ferdig. Den skal ha jevn konsistens og farge tvers gjennom.
  • Stek baconet i litt smør i en varm stekepanne mens klubben er i kasserollen.
  • Server klubb/raspeball med bacon, baconfett og sukker.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*