I helgen ble det gjensyn med en skikkelig klassiker fra barndommen, nemlig en rett som heter klubb. Dette er en rett som går under mange andre navn, avhengig av hvor i landet du befinner deg. Raspeballer, komle, potetball og kompe, for å nevne noen navn. Det er vanlig å enten servere disse som tilbehør, eller som en rett i seg selv. Jeg tilhører sistnevnte, og har alltid fått dette servert med bacon og sukker.
Klubb (raspeballer) er en tradisjonsrett bestående av blant annet poteter, mel og salt. Som for mye annen tradisjonsmat så er ikke dette en rett hvor du kan forvente de gastronomiske matopplevelsene. Dette er en rett laget av enkle råvarer som var lett tilgjengelig på gårdene før i tiden. Jeg er selv svært glad i klubb, men tror jeg ikke ville likt denne retten i så stor grad om jeg smakte den for første gang i dag.
- Er du glad i klubb? Da vil du trolig også like kleppsuppe (kleppmelk).
Mamma bruker også egg og litt bakepulver når hun lager klubb, og jeg har derfor tatt det med i min oppskrift. Når det er sagt så har ikke mamma en nøyaktig oppskrift, så da jeg spurte hvordan hun laget klubb ble svaret noe slikt som “litt kokte poteter, litt rå poteter, blanding av hvetemel og byggmel, salt, litt bakepulver og egg til en passe konsistens”. Ut fra dette har jeg forsøkt å komponere en min egen oppskrift.
Lyst til å teste ut en god gammeldags tradisjonsrett, her er oppskriften på klubb. Tilpass den gjerne etter eget behov og ønske.