Kolakaker

Lages på: 40 minutter Nivå: Enkel
Kolakaker med perlesukker

Kolakaker, brune pinner eller karamellkaker, kjært barn har mange navn. Da jeg var liten forstod jeg ikke hvorfor vi kalte disse for kolakaker, ikke var det cola i de og heller ikke smakte de det. Det var først i godt voksen alder at jeg fant ut at kola betyr karamell på svensk, og det navnet stammer derifra.

Hjemme mener jeg vi bestandig har laget kolakakene uten strøssel på, men denne gangen hadde jeg litt perlesukker på. Hakkede mandler hadde nok også gjort seg, men tenkte ikke på det før brettet var satt i ovnen.

Kolakaker er også en svært enkel julebakst. Smør og sukker piskes hvitt og luftig, deretter er det bare å blande inn resten. Deigen kjevles eller trykkes utover, for så en runde i ovnen. Utrolig enkel julebakst, perfekt nå rett før jul.

Er du på utkikk etter mer julebakst? Her er et utvalg andre oppskrifter på enkel julebakst:

Lykke til med julebaksten, enten det er kolakaker eller annen bakst!

Kolakaker

0 fra 0 vurderinger
Type rett SmåkakerKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Mengde

1

stor kakeboks
Tilberedning

20

minutter
Steketid

20

minutter
Totalt

40

minutter

Ingredienser

  • 250 gram smør eller margarin

  • 250 gram sukker

  • 2 ss sirup

  • 1,5 ts natron

  • 2 ts vaniljesukker

  • 325 gram hvetemel

  • Perlesukker (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 175 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Visp terninger av forholdsvis kaldt smør/margarin og sukker til hvit smørkrem. Tilsett så sirupen, og visp det inn med resten.
  • Sikt i det tørre, og jobb deigen sammen med hendene. Deigen blir mer klissete jo varmere den blir, så mistenker du den blir vanskelig å trykke utover så gir du den noen minutter i kjøleskapet først.
  • Del deigen i fire-fem like store emner. Form disse som lange pølser som legges på to bakepapirkledd stekebrett, med samme retning som langsiden. Trykk de så flate med fingrene, eller bruk et kjevle om mulig.
  • Stek kolakakene midt i ovnen i ca 15-20 minutter. Bruk et pizzahjul til å dele stengene opp på skrå mens de enda er lunkne. La de brune pinnene få avkjøle seg noen minutter før de legges over på en rist. Avkjøles og legges i en tett boks.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

2 Kommentarer

  1. Kjempegode colakaker!

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*