Kolakaker

Lages på: 40 minutter Nivå: Enkel
Kolakaker med perlesukker

Kolakaker, brune pinner eller karamellkaker, kjært barn har mange navn. Da jeg var liten forstod jeg ikke hvorfor vi kalte disse for kolakaker, ikke var det cola i de og heller ikke smakte de det. Det var først i godt voksen alder at jeg fant ut at kola betyr karamell på svensk, og det navnet stammer derifra.

Hjemme mener jeg vi bestandig har laget kolakakene uten strøssel på, men denne gangen hadde jeg litt perlesukker på. Hakkede mandler hadde nok også gjort seg, men tenkte ikke på det før brettet var satt i ovnen.

Kolakaker er også en svært enkel julebakst. Smør og sukker piskes hvitt og luftig, deretter er det bare å blande inn resten. Deigen kjevles eller trykkes utover, for så en runde i ovnen. Utrolig enkel julebakst, perfekt nå rett før jul.

Er du på utkikk etter mer julebakst? Her er et utvalg andre oppskrifter på enkel julebakst:

Lykke til med julebaksten, enten det er kolakaker eller annen bakst!

Banner - Mat du blir glad av

Kolakaker

4 fra 35 vurderinger
Type rett: SmåkakerKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Mengde

1

stor kakeboks
Tilberedning

20

minutter
Steketid

20

minutter
Totalt

40

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 250 gram 250 smør eller margarin

  • 250 gram 250 sukker

  • 2 ss 2 sirup

  • 1,5 ts 1,5 natron

  • 2 ts 2 vaniljesukker

  • 325 gram 325 hvetemel

  • Perlesukker (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 175 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Visp terninger av forholdsvis kaldt smør/margarin og sukker til hvit smørkrem. Tilsett så sirupen, og visp det inn med resten.
  • Sikt i det tørre, og jobb deigen sammen med hendene. Deigen blir mer klissete jo varmere den blir, så mistenker du den blir vanskelig å trykke utover så gir du den noen minutter i kjøleskapet først.
  • Del deigen i fire-fem like store emner. Form disse som lange pølser som legges på to bakepapirkledd stekebrett, med samme retning som langsiden. Trykk de så flate med fingrene, eller bruk et kjevle om mulig.
  • Stek kolakakene midt i ovnen i 15-20 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og hvor store hver av pinnene er. Bakverket skal få litt farge, ellers risikerer du at de blir myke når de har avkjølt. Bruk et pizzahjul til å dele stengene opp på skrå mens de enda er lunkne. La de brune pinnene få avkjøle seg noen minutter før de legges over på en rist. Avkjøles og legges i en tett boks.

Notater

  • Tips! Legg deigen tilbake i kjøleskapet dersom den blir varm og uhåndterlig underveis.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

4 Kommentarer

  1. Kjempegode colakaker!

  2. Christine M.

    Nydelige kaker, stekte noen litt kortere tid for å få de seige i midten, mmm!

    • Rolf-Anders Vollan

      Så bra de falt i smak! Jeg liker de jo best når de er sprø, men burde kanskje tipse det med å steke de kortere dersom man vil ha de seige 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*