Kremet storfegryte

Lages på: 2 timer 30 minutter Nivå: Enkel
Kremet storfegryte

Gryter hører høsten og vinteren til, og er nydelig middagsmat når det er kaldt og dunkelt ute. Mens hverdagsgrytene gjerne lages på en liten halvtime, så kan det være ekstra godt med gryter som har fått litt mer omtanke. De krever nødvendigvis ikke mer arbeid, men har kanskje stått i noen timer over lav varme, slik at kjøttet nærmest faller fra hverandre når du setter gaffelen i det.

For noen uker siden laget jeg en kremet storfegryte, og mange var kjapt ute etter å spørre om oppskrift. Det går ikke bestandig like kjapt å ferdigstille oppskriftene bestandig, men endelig kan jeg dele oppskriften.

Denne storfegryten er en skikkelig høstgryte, med både gulrøtter, sellerirot og sopp. Om du ikke er glad i sopp så kan den sløyfes uten noen problemer. Jeg serverte den med en hjemmelaget potetmos av norske melne poteter. Du kan også servere den med ris til, men synes potetmos gjør seg ekstra godt til denne gryten.

Dersom du ønsker litt mer viltsmak på gryten kan jeg anbefale en oppskrift på jegergryte jeg har på bloggen. Den kan både lages med storfekjøtt og viltkjøtt, og kan enklere tilpasses de med IBS. Jeg må også nevne oppskriften på pappas elggryte, som er gryten over alle gryter.

Kremet storfegryte

4.2 fra 185 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

2

timer 
Totalt

2

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram høyrygg av storfe

  • smør til steking

  • 3 dl kjøttkraft eller -buljong

  • 1 ts tørket timian

  • 3 stk sjalottløk

  • 2 fedd hvitløk

  • 6 stk sjampinjonger

  • 2 stk gulrøtter

  • 1/2 stk sellerirot

  • 1 ss tomatpuré

  • 1 ts sukker

  • 3 ss crème fraîche

  • 1 ss soyasaus

  • 1/2 ss tyttebær

  • Salt og pepper

  • Frisk persille

  • Tilbehør
  • Potetmos

  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Skjær kjøttet opp i stykker på cirka 2×4 cm. Brun kjøttet i litt smør i en stekepanne. Brun det gjerne i flere omganger, slik at du greier å holde høy nok temperatur på gryten.
  • Ha det stekte kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdigstekt. Fyll på med litt kjøttkraft eller -buljong. Tilsett tørket timian, legg på et lokk, og la det koke på lav varme til kjøttet er mørt. Dette kan ta 1-2 timer, avhengig av hvor mørt kjøttet er.
  • Når kjøttet begynner å bli mørt går du i gang med å skrelle og finhakke sjalottløk og hvitløksfedd. Børst eventuelt jord av soppen og skjær den i skiver. Skrell gulrøtter og sellerirot og del de opp i jevnstore terninger.
  • Ha grønnsakene i stekepannen og surr de i litt smør, til løken begynner å bli myk, og sjampinjongen har krympet litt. Ha de så over i gryten. Fres litt tomatpuré i den samme stekepannen. 30 sekunder er tilstrekkelig for å fjerne litt av råsmaken. Ha også tomatpuréen i gryten, sammen med litt sukker, crème fraîche og soyasaus.
  • La gryten småkoke mens du går i gang med å lage potetmos.
  • Rett før gryten settes på bordet tilsetter du tyttebærsyltetøy og smaker til med salt og pepper. Er den litt tynn i konsistens kan du jevne den med litt maizena (1-2 ss) utblandet i en skvett kaldt vann. Rør den inn i gryten under omrøring og la gryten koke noen minutter til den tykner.
  • Server storfegryten med hjemmelaget potetmos og et dryss av finhakket persille.

Notater

  • Kan lages glutenfri ved å bruke glutenfri soyasaus.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

10 Kommentarer

  1. Denne høres super ut, til mange gjester ifm bursdag. Kan denne gryten lages dagen før, helt ferdig eller delvis?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Mayliss,
      Det går kjempefint. Du kan enten brune kjøttet og koke det mørt allerede dagen i forveien. Da sparer du deg jo for et par timers jobb. Eller så er det heller ikke noe i veien for å lage hele gryten ferdig, og så varmer du den opp. 🙂

  2. Ka type buljong kan ein bruke?

  3. I look forward to making this! English translation for the meat says loin (high back) but not what type of meat. I’m assuming beef?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hi Kristy,
      Thank you for your question. That is right, it should be beef 🙂 I will add it to the ingredients.
      Hope Google Translate translates the recipe correctly 🙂 Good luck!

  4. Hei! Når man skal lage denne til mange, 30 stk, hvordan skal man telle på porsjoner. Er 4 porsjoner enkeltporsjoner eller 4 personer?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei 🙂 Jeg oppgir alltid i porsjoner/enkeltporsjoner. For én voksen(med stor matlyst) beregner jeg cirka 2 porsjoner, for ett barn og småspiste 1 porsjon.

  5. Takk for kjempe god oppskrift. Jeg brukte hjortekjøtt og det var fantastisk godt.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*