Lag din egen surdeigsstarter

Som jeg nevnte i innlegget med februarfavorittene så har surdeig blitt mitt nye prosjekt denne våren. Innen matlaging er det iblant slik at jeg får en greie for enkelte ting; i fjor gikk en del i eltefritt bakst og kjøleskapsgrøt, og nå er det visst surdeigsbaking som står for tur. De siste to helgene har det ikke blitt bakt mindre enn to ulike surdeigspizzaer, flere forskjellige brødvarianter og et par runder med eltefrie rundstykker. Ja, når jeg først blir hekta eller nysgjerrig på noe, så er det virkelig “all in”.

Etter et par forsøk har jeg nå fått i gang en robust surdeigstarter av speltmel, og jeg har faktisk holdt liv i den i noen uker allerede. Tenkte det derfor var på tide å lage en liten oppskrift på hvordan jeg til slutt endte opp med en vellykket surdeigsstarter, som kanskje kan inspirere deg til å lage deilig surdeigsbakst på litt færre forsøk enn meg.

Boblende surdeigsstarter

Hva er en surdeig?

Surdeig er ganske enkelt en blanding av sammalt mel og vann. På kornets skall finnes det naturlige melkesyrebakterier, og etter noen dager vil det begynne å boble i blandingen som følge av at det utvikles en naturlig gjærkultur. For å holde liv i surdeigen er det viktig at man mater denne surdeigsstarterern med friskt vann og nytt mel, slik at ikke surdeigsstarteren dør ut. Det mest vanlige er å bruke sammalt hvete eller sammalt rug, men jeg selv har jeg valgt å bruke sammalt spelt.

Les også Tips for pleie av surdeig.

Slik laget jeg surdeigsstarteren

Før du setter i gang så vil jeg også understreke at du bør ikke ha de kjempestore planene de neste 5-7 dagene. Det er nemlig slik at på veien til å få en ferdig surdeigsstarter så må du regne med å være nødt til å mate starteren 1-2 ganger om dagen, litt avhengig av type mel og temperatur i rommet. Selv bor jeg en ganske ny og varm leilighet, og jeg opplevde at jeg var nødt til å mate surdeigskulturen opp til 2 ganger om dagen i begynnelsen. Det positive var at jeg til gjengjeld hadde en bakeklar surdeigsstarter på kort tid.

Ingredienser (per dag)

 • 4 ss sammalt økologisk mel (jeg brukte spelt)
 • Vann
 • Skål eller glasskrukke med lokk

Dag 1

Boblende surdeigsstarterBland økologisk* sammalt mel i en skål eller glasskrukke sammen med lunkent vann (ca 20-25 grader). Konsistensen skal være som en svært tykk pannekakerøre. Dekk til skålen eller krukken med plastfolie eller et løst lokk, og la den stå på benken i 24 timer. Har du en glasskrukke er det kjempefint for da kan du lettere følge med på om det begynner å boble i kulturen. Kulturen lukter sannsynligvis ikke så godt etter 24 timer, og det er ikke sikkert du ser noe aktivitet i surdeigen enda. Det er helt naturlig.

Tips! Når man jobber med surdeig er det utrolig viktig at både hender, boller og utstyr er helt rene. Dette gjøres for å unngå at surdeigsstarteren skal bli påvirket av andre bakteriekulturer. I tillegg har jeg lest at det er en fordel om starteren ikke har så mye kontakt med metall, men selv erfarte jeg at det gikk greit å bruke en vanlig ren stålskje.

*Det er svært viktig at du bruker økologisk sammalt mel. Vanlig mel kan være kjemisk behandlet og inneholder derfor ikke de naturlige bakteriene som du finner i økologiske melsorter.

Dag 2

Bland 4 spisesskjeer med økologisk mel i en skål, og tilsett vann til du har en tykk pannekakerøre lignende konsistens. Ha 2 spisesskjeer av den opprinnelige surdeigsstarteren sammen med den nye melblandingen og kast resten. Ha blandingen tilbake i det nå tomme glasset eller skålen. Dekk til glasset med lokket igjen, og la den stå på benken til neste dag.

Dag 3-5

På dag 3 bør det ha begynt å boble litt i surdeigsstarteren. Om det ikke har gjort det må du sannsynligvis starte på nytt. Gjenta steget fra dag 2. Bland 4 spisesskjeer med økologisk mel i en skål, og tilsett vann til du har en tykk pannekakerøre lignende konsistens. Ha 2 spisesskjeer av den opprinnelige surdeigsstarteren sammen med den nye melblandingen og kast resten. Ha blandingen tilbake i et nyvasket og tomt glasset eller skål. Dekk til glasset med lokket igjen, og la den stå på benken i 16-24 timer før du gjentar prosessen.

På dag 5 skal surdeigskulturen være klar til bruk, såfremt den fortsatt bobler godt. En ferdig surdeigsstarter skal lukte ganske friskt og litt syrlig, og dessuten ha mange bobler i seg. Surdeigsstarteren bør også være såpass robust at den greier å heve til dobbel størrelse. Dette kan du teste ved å sette et strikk utenpå glasskrukken. Dersom surdeigsstarteren er veldig tynn kan det være at den ikke greier å heve like mye uten at den kollapser, og dersom kulturen ikke er sterk nok så vil den ikke greie å heve en for tykk surdeigsstarter.

Dette steget gjentar du minst èn gang i uken, og bestandig dagen før du skal bake.

Kilder

I min ferd på å få til en god surdeigsstarter har jeg forsøkt litt forskjellige fremgangsmåter. Her er et knippe kilder og viktige inspirasjonskilder som har hjulpet meg på veien.

Henrik J. Henriksen – Lag håndtverksbrød med surdeig
Brød og korn: Slik lykkes du med surdeigen
Diverse tips fra Godt brød

Stikkord

4 Kommentarer

 1. Hei!

  Hvordan vet jeg at jeg skal mate surdeigen igjen etter 16-24t på dag 3-5? Og når vet jeg at den er klar til å brukes?

  Dette er den første fremgangsmåten som ikke sier jeg må ha surdeigen i kjøleskap den siste dagen, det er alltid der jeg får den ødlagt, sås jeg har store håp nå!

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Tanja,
   Jeg pleier å mate surdeigen på dag 3,4 og 5 når det har dannet seg mye luftbobler i starteren. Hvis det ikke har dannet seg bobler etter 16 timer bør du vente lengre og se.

   Jeg setter den vanligvis ikke i kjøleskapet på dag 3-5, i hvert fall ikke før etter jeg har matet den på siste dagen. Surdeigsstarteren er ganske svak den første tiden, så det skal ikke mye til før du tar knekken på den. Om du har anledning kan du ha den på benken et par ekstra dager, til den er litt sterkere, men bør mates hver 16-24 timer, eller etter det danner seg en del gassbobler.

   Du kan ta flytetesten for å sjekke om den er klar for baking. Ha en liten skje surdeigsstarter i en skål med vann. Dersom surdeigen flyter opp, er den klar:)

   Ps! De første gangene jeg baker med den pleier jeg å tilsette 1/4 ts tørrgjær i deigen jeg skal bake, siden surdeigen fortsatt er litt svak.

   Håper du lykkes! Send meg gjerne en melding på Instagram, enklere å følge opp der hvis du sender bilde av starteren 🙂

   Om du har anledning til å ma

 2. Hei, jeg syntes denne oppskriften gjorde at surdeigstarteren ble veldig vannete. Bobler greit (dag4), men den er litt vannete og relativt lite starter i krukken min. Men nå er jo ikke akkurat 4 ss med mel særlig mye heller…

  Ved å mate surdeigen, mener du at man skal gjenta steg nr 2? Altså kaste mye av «starteren» for hver gang? Det kan man vel ta vare på og bruke i deiger istedenfor?

  • Rolf-Anders Vollan

   Heisann 🙂
   Jeg har nok litt toppede spiseskjeer med mel, og så erfarer jeg at det varierer veldig etter hva slags mel jeg bruker. Speltmel i starteren har jeg erfart har en tendens til å skille seg, mens rugmel ikke gjør det.

   Det stemmer at du skal gjenta steg nummer 2. Du kan gjerne bruke den i deig eller i vaffelrøren om du ønsker, det er en fin måte å unngå matsvinn på. Men vær obs på at på dette tidspunktet er ikke surdeigen sterk nok til å fungere som eneste hevemiddel i eksempelvis en brøddeig 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*