Laks med kokosris og mangosalat

Ovnsbakt laks med kokosris og mangosalat
Ovnsbakt laks med kokosris og mangosalat

Synes du at fiskemiddager fort kan bli litt kjedelige? Da anbefaler jeg deg å teste ovnsbakt laks med kokosris og mangosalat. Mens kokos gir en deilig smak på risen, så utgjør mangosalaten et både friskt og fruktig tilhør til laksen.

Både kokosris og mangosalat passer også fint til andre typer kjøtt, se for eksempel på denne oppskriften på chilikylling med kokosris og mangosalat.

Laks med kokosris og mangosalat

Laks med kokosris og mangosalat

Ingredienser

  • 500 gram laksefilet
  • 1/2 sitron
  • Bladpersille
  • Salt og pepper
  • Kokosris
  • 1 liten løk
  • 2 dl vann
  • 3 dl lett kokosmelk
  • 1/2 ts salt
  • 2 dl jasminris
  • 1/2 granateple
  • Mangosalat
  • 1 mango
  • 1 avokado
  • 1/2 agurk
  • 3 vårløk
  • 1/2 sitron
  • Granateple

Fremgangsmåte

Steg 1
Start med å sette ovnen på 190 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 2
Gå i gang med å lage kokosrisen siden den trenger lengst tid på å bli ferdig. Rens løken og kutt den i små terninger. Surr løken i litt raps- eller solsikkeolje på lav-medium varme, til den begynner å bli blank og myk. Ha i vann, kokosmelk og salt, og kok opp. Ha i jasminris og la det hele småkoke under lokk på lav varme i cirka 15 minutter (se anvisning på pakken). Rør om av og til. Når risen har kokt ferdig skrur du bare av platen og lar risen stå.
Steg 3
Jeg pleier å gå i gang med laksen så snart jeg har fått risen på kok. Legg laksefiletene i en smurt ildfastform. Har laksen skinn legger du den med skinnsiden ned. Skvis over litt sitronsaft, strø over litt finhakket persille og krydre den salt og pepper. Stek fisken midt i ovnen i cirka 12-14 minutter.
Steg 4
Skjær steinen ut av mangoen, dvs før kniven ned langs steinens flatside på begge sidene. Rut opp mangokjøttet med en ukvass smørkniv, slik at du ikke skjærer gjennom skallet. Vreng mangoskallet og skjær ut terninger (se video fra BAMA dersom det var uklart). Ha oppskåret mango i en bolle.
Steg 5
Del avokadoen i to og vipp forsiktig ut steinen ved hjelp av en skje eller annet. Bruk den samme skjeen til å løsne avokadokjøttet fra skallet. Del avokadoen i terninger og ha den sammen med mangoen.
Steg 6
Skjær forsiktig rundt et granateple, men bare såpass lite at kniven ikke punkterer kjernene inni. Dra og lirk forsiktig skallet fra hverandre, slik at du deler granateplet i to. Nå kan du enkelt renske små båter av granateplet, uten at det blir så mye søl.
Steg 7
Skyll agurk og vårløk. Del agurken i terninger og vårløken i skiver. Bland det lett sammen mango og avokado, dryss over litt granateplekjerner og skvis over sitronsaft.
Steg 8
Bland noen granateplekjerner inn i kokosrisen for en litt friskere smak, og server den sammen med ovnsbakt laks og mangosalat.