Laks med pangrattato og blomkålpuré

Lages på: 45 minutter Nivå: Middels
Laks pangrattato blomkålpuré

I går kunne du på Instastory se meg servere stekt laks med pangrattato og blomkålpuré, og siden har det rent inn forespørsler om oppskrift. Ekstra morsomt er det jo når dette gjelder fiskeoppskrift, for fisk kan vi alle bli litt flinkere til å spise.

Utgangspunktet for denne oppskriften var noen skiver tørt brød, litt urterester, et halvt granateple og en episode av Masterchef Australia. Vi er nemlig i gang med å se sesong 2021 av Masterchef, og i en av de siste episodene var det noen som serverte en middag med dette strøsselet. Videre tenkte jeg at dette kunne jo passe ypperlig til laks, og ville tilføre både smak og et ekstra tekstur.

Brød til overs? Se også oppskrift på krutonger:

Pangrattato betyr brødsmuler på italiensk, og blir ofte referert til som “den fattiges mann parmesan”. Ved å steke brødsmulene i pannen sammen med blant annet litt urter, salt og pepper, så gir det både tekstur og setter en nydelig smak på toppingen. I denne oppskriften tilsatte jeg også litt parmesan jeg måtte bruke opp, samt hvitløk og sitron. Resultatet var det ikke noe utsette på.

Håper oppskriften virker spennende og du ble inspirert!

Laks med pangrattato og blomkålpuré

4.3 fra 3 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram laks

  • Salt og pepper

  • 1/2 stk sitron

  • Blomkålpuré
  • 1 stk blomkål

  • 3/4 dl fløte

  • 1 ss smør

  • Salt og pepper

  • Pangrattato
  • 2 skiver brød (gjerne surdeig)

  • 50 gram valnøtter

  • 25 gram parmesan

  • 1/2 stk sitron

  • 1 fedd hvitløk

  • Urter (persille og timian)

  • Salt og pepper

  • 1 ss smør

  • Annet
  • Granateple

Fremgangsmåte

  • Pangrattato. Start med å lage pangrattato, den trenger litt tid i stekepannen. Skjær opp et par skiver brød. Bruk gjerne surdeigsbrød om du har, det gir ekstra god smak. Kutt på brødet i biter og ha det i en foodprosessor/matmølle sammen med valnøtter og bittelitt parmesan. Kjør sammen til du har en finsmulet blanding. Skvis så over saften av en halv sitron og litt finrevet sitronskall (bare det ytterste – ikke det hvite). Kjør sammen på nytt.
  • Stek brødsmuleblandingen i litt smør i en stekepanne. Ikke la deg bli fristet til å bruke alt for høy varme, du vil ikke at brødsmulene skal bli brente. På en skala fra 1-9 lå jeg mellom 6 og 7 på platetoppen. Rød underveis.
  • Knus/finhakk hvitløken, men vent med å ha den i brødsmulene til de allerede begynner å bli litt lett crispy. Årsaken til at jeg ikke har de i med det samme er at hvitløken fort kan bli litt beske og brente dersom de får for høy varme.
  • Blomkålpuré. Mens brødsmulene steker i pannen kan du også gå i gang med å koke blomkålet til puréen. Skyll og fjern blad fra blomkålen. Del den så opp i ganske store biter, som has i kokende lettsaltet vann. La blomkålen koke til den er mør tvers gjennom, beregn rundt 10-15 minutter. Kjenn med en gaffel underveis.
  • Når blomkålen er mør heller du den over i et dørslag slik at vannet renner av. La den gjerne stå et lite minutt, slik at du blir kvitt overflødig vann. Ha blomkål, litt fløte og en klatt smør i en blender. Kjør sammen til du har en fin blomkålpuré, juster med mer fløte ved behov. Du kan også bruke en stavmikser, men regn med at den blir litt mer kornete.
  • Ha blomkålpuréen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper. Hold den varm frem til servering.
  • Granateple. Plukk kjernene fra et halvt granateple, så har du det klart til serveringen.
  • Stek fisken. Når pangrattatoen er ferdig har du den over i en skål. Skyll stekepannen og bruk den så til å steke fisken. Jeg krydret den bare med litt salt og pepper, og stekte den i litt olje. Beregn et par minutter på hver side. Idet du snur fisken kan du også skvise over saften av en halv sitron.
  • Mens laksen steker kan du finkutte litt urter. Jeg brukte timian og kruspersille jeg hadde stående. Bland urtene inn i de stekte brødsmulene, og smak deg frem med salt og pepper.
  • Server laksen på en seng av blomkålpuré, sammen med pangrattato og granateplekjerner. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Vibeke

    Kjempe god kombinasjon! Takk!

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*