• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
16. april 2019

Lammelår med enkel og glutenfri fløtesaus

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Oppskåret lammelår

Det er mange som spiser lam i påsken, så hva passer ikke bedre enn å legge ut en oppskrift på saftig lammelår. Jeg kan dessverre ikke si helt nøyaktig steketid på lammet, fordi jeg er litt usikker på hvor lang tid det egentlig tok. Jeg tipper det tok 5-6 timer hvis jeg skal gjette. Langtidssteking gjør nemlig at du får et ekstra saftig resultat, det blir utrolig mørt, og lager nærmest seg selv mens man er ute på tur eller gjør andre ting. Steketiden vil variere ut fra lammelårets tykkelse og hvor romtemperert det er før du setter det i ovnen. Derfor ovnssteker jeg bestandig kjøtt, som steiker, lår, skinker ol, etter kjernetemeratur og ikke på tid.

Litt om dette med steketemperaturer. Dette lammelåret ble stekt på cirka 75 grader. Jeg justerte ned temperaturen noe etter hvert siden det tok kortere tid  enn forventet. Setter du inn låret allerede ved frokosttider kan du muligens steke på 65 grader, har du litt dårligere tid enn 5-6 timer må du nok noe høyere opp på skalaen. Steker du lammelåret på for høy temperatur risikerer du at den ytterste delen av kjøttet får en svært høy temperatur i forhold til det innerste, og du risikerer at deler av kjøttet blir veldig tørt og hardt.

Håper lammelåret blir like saftig som det ble hos oss!

Saftig lammelår

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 16. april 2019
  • 8 porsjoner
  • 6 time(r)
  • Skriv ut
Lammelår med rosmarin
Ingredienser
  • Lammelår
  • 1,5 kg lammelår
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 kvister rosmarin
  • Salt og pepper
  • 1 gulrot
  • 1/2 sellerirot
  • 1 rødløk
  • 2 kvister rosmarin
  • 3 dl vann
  • Fløtesaus
  • 2 dl kraft
  • 1 ss maizena
  • 1,5 dl matfløte
  • 1/2 dl kremfløte
  • Salt og pepper
  • 1/2 buljongterning
Slik gjør du det
Steg 1
Gni lammelåret godt inn med grovkvernet salt og pepper.
Steg 2
Klipp av små kvister av rosmarin, og del hvitløken i mindre båter på langs. Skjær små lommer i lammelåret og stikk inn rosmarin og hvitløk.
Steg 3
Del opp gulrot og persillerot i staver og rødløk i båter. Ha de i en ildfastform sammen med lammet og noen kvister med rosmarin. Hell på cirka 3 dl vann.
Steg 4
Sett ildfastformen først inn ganske høyt i ovnen. Bruk stekeovnens grillfunksjon i noen minutter for å kjapt brune kjøttet. Dette er ikke nødvendig, men ved å brune kjøttet først får du frem den gode aromaen i kjøttet. Du kan også bruke en stekepanne, men det sier seg selv at det kan bli vanskelig å få hele låret i pannen.
Steg 5
Stek lammelåret på cirka 65-75 grader, til det har en kjernetemperatur på 56 grader. Temperaturen vil øke noe etter at kjøttet er tatt ut av ovnen. Beregn totalt 6-8 timers steketid.
Steg 6
Lag klart resten av tilbehøret når kjøttet begynner å nærme seg ferdigstekt. Fløtesausen går du i gang med når kjøttet er tatt ut av ovnen og hviler på benken.
Steg 7
Fløtesaus: Sil kjøttkraften fra ildfastformen over i en kasserolle. Bland ut matfløte med litt maizenna og ha i kraften sammen med kremfløte. Kok opp og la småpute i 5-6 minutter på lav varme, sammen med en halv buljongterning. Smak til slutt til med salt og pepper.

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

10 middagsfavoritter i påsken
Enkle sjokolademuffins

Relaterte innlegg

Indrefilet med fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Indrefilet med fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter
16. januar 2021
0 kommentarer

Fløtegratinerte poteter

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon
13. januar 2021
0 kommentarer

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales