Det er mange som spiser lam i påsken, så hva passer ikke bedre enn å legge ut en oppskrift på saftig lammelår. Jeg kan dessverre ikke si helt nøyaktig steketid på lammet, fordi jeg er litt usikker på hvor lang tid det egentlig tok. Jeg tipper det tok 5-6 timer hvis jeg skal gjette. Langtidssteking gjør nemlig at du får et ekstra saftig resultat, det blir utrolig mørt, og lager nærmest seg selv mens man er ute på tur eller gjør andre ting. Steketiden vil variere ut fra lammelårets tykkelse og hvor romtemperert det er før du setter det i ovnen. Derfor ovnssteker jeg bestandig kjøtt, som steiker, lår, skinker ol, etter kjernetemeratur og ikke på tid.
Litt om dette med steketemperaturer. Dette lammelåret ble stekt på cirka 75 grader. Jeg justerte ned temperaturen noe etter hvert siden det tok kortere tid enn forventet. Setter du inn låret allerede ved frokosttider kan du muligens steke på 65 grader, har du litt dårligere tid enn 5-6 timer må du nok noe høyere opp på skalaen. Steker du lammelåret på for høy temperatur risikerer du at den ytterste delen av kjøttet får en svært høy temperatur i forhold til det innerste, og du risikerer at deler av kjøttet blir veldig tørt og hardt.
Håper lammelåret blir like saftig som det ble hos oss!
Saftig lammelår
- 16. april 2019
- 8 porsjoner
- 6 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Lammelår
- 1,5 kg lammelår
- 2 fedd hvitløk
- 2 kvister rosmarin
- Salt og pepper
- 1 gulrot
- 1/2 sellerirot
- 1 rødløk
- 2 kvister rosmarin
- 3 dl vann
- Fløtesaus
- 2 dl kraft
- 1 ss maizena
- 1,5 dl matfløte
- 1/2 dl kremfløte
- Salt og pepper
- 1/2 buljongterning
Slik gjør du det
- Steg 1
- Gni lammelåret godt inn med grovkvernet salt og pepper.
- Steg 2
- Klipp av små kvister av rosmarin, og del hvitløken i mindre båter på langs. Skjær små lommer i lammelåret og stikk inn rosmarin og hvitløk.
- Steg 3
- Del opp gulrot og persillerot i staver og rødløk i båter. Ha de i en ildfastform sammen med lammet og noen kvister med rosmarin. Hell på cirka 3 dl vann.
- Steg 4
- Sett ildfastformen først inn ganske høyt i ovnen. Bruk stekeovnens grillfunksjon i noen minutter for å kjapt brune kjøttet. Dette er ikke nødvendig, men ved å brune kjøttet først får du frem den gode aromaen i kjøttet. Du kan også bruke en stekepanne, men det sier seg selv at det kan bli vanskelig å få hele låret i pannen.
- Steg 5
- Stek lammelåret på cirka 65-75 grader, til det har en kjernetemperatur på 56 grader. Temperaturen vil øke noe etter at kjøttet er tatt ut av ovnen. Beregn totalt 6-8 timers steketid.
- Steg 6
- Lag klart resten av tilbehøret når kjøttet begynner å nærme seg ferdigstekt. Fløtesausen går du i gang med når kjøttet er tatt ut av ovnen og hviler på benken.
- Steg 7
- Fløtesaus: Sil kjøttkraften fra ildfastformen over i en kasserolle. Bland ut matfløte med litt maizenna og ha i kraften sammen med kremfløte. Kok opp og la småpute i 5-6 minutter på lav varme, sammen med en halv buljongterning. Smak til slutt til med salt og pepper.