Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lages på: Over 2 timer Nivå: Middels
Lammestek med fløtegratinerte poteter

Da jeg forrige helg spurte følgerne mine om hvilken rett de assosierte mest med påsken, så var det ingen tvil om at lammestek var noe de fleste hadde et nært forhold til. Selv har jeg ingen tradisjoner på påskemat såvidt jeg kan huske, så da var det jo kjekt å få litt inspirasjon fra følgerne mine. Så forrige søndag brettet jeg opp ermene og laget en utrolig saftig lammestek. Ved å steke lammet på lav temperatur over lengre tid blir ikke bare lammesteken saftig, men du får også et utrolig mørt kjøttstykke.

Håper du ble inspirert til å teste ut denne oppskriften på lammestek!

Lammestek med fløtegratinerte poteter

0 fra 0 vurderinger
Type rett MiddagNivå: Middels
Porsjoner

8

porsjoner
Totalt

2

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • 1 kg lammestek

  • 1 ss olje

  • 1 ss smør

  • 2 fedd hvitløk

  • 1 ts rosmarin, tørket

  • 1 ts timian, tørket

  • 1 stk gul løk

  • 1 ss kvernet salt

  • kvernet pepper

  • Fløtegratinerte poteter
  • 1 kg poteter

  • 3 dl kremfløte

  • 2 dl matfløte

  • 2 fedd hvitløk

  • 1 stk sjalottløk

  • 1/2 ts timian, tørket

  • 1/2 ts salt

  • Pepper

  • 1 neve revet hvitost

  • Tilbehør
  • Grønnsaker (gulrot, brokkoli, blomkål)

  • Rørt tyttebær

Fremgangsmåte

  • Sett ovnen på 150 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Legg gjerne lammesteken på kjøkkenbenken rundt en time eller to før du setter i gang, slik at den får temperert seg. Da er du sikrere et godt resultat.
  • Bland sammen timian, rosmarin, salt og pepper. Gni inn lammesteken med timian, rosmarin, grovkvernet salt og pepper. Gni inn i salt, pepper, rosmarin og timian.
  • Varm opp en gryte med olje. Ha i smør og knust hvitløksfedd. Brun lammesteken lett til du har fått en fin stekeskorpe. Dette gjør at lammet får en enda bedre smak, men har nødvendigvis ikke noe å si for saftigheten.
  • Dersom gryten tåler å stå i ovnen anbefaler jeg å bruke den samme gryten når du nå skal steke lammesteken i ovnen. Alternativt kan du legge den over i en ildfastform. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av lammet, legg på et lokk eller aluminiumsfolie. Skru ned temperaturen til 80 grader, og la lammesteken stå i ovnen til den når en kjernetemperatur på 57-58 grader (hvis du vil ha den lett rosa inni). Dette tar rundt 1,5-2,5 timer. Ønsker du den litt mer stekt lar du den stå til kjernetemperaturen er rundt 62 grader.
  • Gjør klar de fløtegratinerte potetene når steken har stått i ovnen i omentrent én time, eller steken er cirka 30 minutter fra å være ferdigstekt. Om potetene har tynt skall burde det holde å vaske de godt. Bruk en mandolin, ostehøvel eller skjær potetene i tynne skiver.
  • Ha fløte, finhakket hvitløk, sjalottløk, tørket timian, salt og pepper i en kasserolle og kok opp. La fløteblandingen koke i cirka 10 minutter. Ha så i potetskivene i fløteblandingen, og la potetene småkoke i cirka 15-20 minutter. Siden lammesteken opptar ovnen koker jeg potetene i fløteblandingen, før jeg steker de i ovnen.
  • Ha fløteblandingen med potetene over i en ildfastform. Strø over revet hvitost.
  • Ta lammesteken ut av ovnen når den ønskede kjernetemperaturen er nådd, og sett samtidig ovnen på 190 grader. Behold lokket eller aluminiumsfolien på lammesteken etter at du har tatt den ut. Temperaturen vil sannsynligvis stige et par grader i ettertid. Har du stekeovnen på mer enn 80 grader, kan du regne med at temperaturen vil stige ytterligere.
  • Mens steken hviler setter du formen med potetene i ovnen. La de steke i cirka 20 minutter på 190 grader. I mellomtiden kan du gjøre klar de grønnsakene. Selv dampet jeg de i noen minutter i en kasserolle-
  • Skjær opp steken når potetene er gjennomstekte. Server lammesteken med fløtegratinerte poteter, dampede grønnsaker og tyttebærsyltetøy.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*