Langtidsstekt kjelår med marokkanske smaker

Lages på: Mer enn 16 timer Nivå: Middels
Langtidsstekt kjelår med Marokkanske smaker

Forrige helg forsøkte jeg meg på noe helt nytt, nemlig langtidsstekt kjelår med marokkanske smaker. Jeg var veldig spent både på tilberedningen av kjelåret, samt smakene. Men altså, dette ble bare så fantastisk godt! Dette kommer jeg definitivt til å lage igjen!

Om du ikke får tak i kjekjøtt så er det ikke noe i veien for å bruke lammekjøtt i denne oppskriften. Kjekjøtt er jo ikke så vanlig her til lands, selv om det er veldig populært flere andre steder i verden. I grunn veldig synd, siden geiter er med på å holde vedlikeholde kulturlandskapet vårt. Faktisk så destrueres rundt 30.000 geitekillinger hver år (tall fra 2017), fordi det ikke er et marked for dette. Personlig skulle jeg gjerne fått tak i kjekjøtt i butikken, på lik linje med lammekjøtt, slik at flere kan få opp øynene for dette kjøttet. Om du lurer på hva kjekjøtt er, så er det rett og slett en ung geit, en killing, på samme måte som at lam er en ung sau

Kjekjøttet fikk jeg kjøpt gjennom en REKO-ring jeg er medlem av på Facebook. Kort forklart så er det en kontaktplattform mellom produsenter og kunder i et nærområdet. En kjempefin måte å få tak i lokale råvarer på. Søker du opp REKO på Facebook vil du komme borti mange slike grupper rundt omkring i vårt langstrakte land.

Det langtidsstekte kjelåret serverte jeg sammen med en marokkansk couscoussalat og glaserte gulrøtter. Skal innrømme at jeg blir bare mer og mer glad i de marokkanske smakene. Og sjekk hvor godt det ser ut!

Marokkansk kjelår med couscoussalat

PS! Kjelår var ikke det eneste jeg kjøpte, men kjøpte faktisk en hel kasse med kjekjøtt. Håper dette kan bli til mye fin inspirasjon for dere utover høsten, og at det er med på å løfte frem kjekjøtt i søkelyset. Så følg med!

Langtidsstekt kjelår med marokkanske smaker

0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: MarokkanskNivå: Middels
Porsjoner

6

porsjoner
Marinering

12

timer 
Steketid

4

timer 

Ingredienser

  • 1,6 kg lår av kje eller lam

  • 1 stk sjalottløk

  • 2 fedd fedd hvitløk

  • 1 ss salt

  • 1 ts pepper

  • 1/2 ss spisskummen

  • 1 ts malt ingefær

  • 1 ts malt kanel

  • 1/2 dl olivenolje

Fremgangsmåte

  • Marinering. Start med å marinere kjøttet dagen i forveien. Rens sjalottløk og hvitløk. Ha løken i en foodprossor sammen med salt, pepper, spisskummen, malt ingefær, kanel og olivenolje. Kjøres sammen til du har en tykk pasté. Spe eventuelt mer olivenolje ved behov.
  • Gni krydderblandingen utover hele kjelåret. Legg låret i en pose, og la kjøttet ligge i kjøleskapet i 12-20 timer.
  • Steking. Legg kjelåret i en ildfastform. Hell i 1 dl appelsinjuice + 1 dl vann. Sett på 250 grader, med grillfunksjon. Sett inn formen ganske høyt i ovnen, og grill kjøttet i 6-8 minutter til det får litt farge. Men pass på at det ikke blir brent.
  • Skru ned ovnen ned til 75 grader, vanlig over- og undervarme. Sett formen nest nederst i ovnen, sett i et steketermometer og la stekeovnsdøren være åpen i noen minutter før du lukker den.
  • Stek kjelåret i cirka 4 timer, til kjernetemperaturen er mellom 64-66 grader.
  • La kjøttet hvile på benken i minst 30 minutter før du skjærer i det. Dette er viktig for å få et saftig og godt resultatet
  • Server langtidsstekt kjelår med ønsket tilbehør. Jeg kan anbefale den marokkanske couscoussalaten og glaserte gulrøtter. Håper det smaker!

Notater

  • Sjekk at det hele tiden er væske i langpannen og etterfyll om nødvendig.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*