• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
13. januar 2021

Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Salttorsk med bacon og gulrotstuing

Som du kanskje har fått med deg så har jeg vokst opp på en øy på Helgelandskysten, i Nordland. Der vokste jeg opp i svært trygge omgivelser, hvor alle kjenner alle. I matveien gikk det i mye ordinære middagsretter, men i tillegg så har jeg fått servert en god del tradisjonsretter som særlig mange unge kanskje ikke lager i like stor grad i dag.

Nå i voksen alder så er det særlig de tradisjonelle matrettene jeg lengter tilbake til. De smaker utrolig godt, er kanskje prøvd ut gjennom generasjoner, og bringer også frem fine barndomsminner. Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon er en nettopp slik middagsrett. Noen kaller denne retten også for sprengt torsk, mens hjemme har vi bare kalt det for «salt torsk». Salt torsk får meg til å tenke på farfar, som pleide å komme ned til oss med fersk fisk, farfar på den gamle sykkelen, og som ruslet rundt på gårdstunet i den blå kjeledressen. I tillegg tenker jeg på middagene hjemme, som stod på bordet da jeg kom hjem fra skolen.

Dette er noen av de gode minnene som kom til meg i forrige uke, da jeg for første gang på mange år spiste salt torsk. Tilbehøret var så klart bacon og gulrotstuing. Jeg kunne jo så klart laget et enda mer spennende tilbehør, men denne gangen ville jeg bare lage nysaltet torsk akkurat slik jeg er vant med fra oppveksten.

Salt torsk med gulrotstuing og bacon

Salting av torsk

Jeg kunne jo så klart kjøpt fisken ferdigsaltet, men valgte å salte den selv. Både fordi jeg hadde  lyst til å ha kontroll på saltingen, i tillegg til at jeg synes også konsistensen blir mye bedre når jeg  bearbeider fisken selv. Saltingen gjorde jeg kvelden i forveien, slik at jeg bare kunne skylle av saltet når jeg mente det hadde saltet lenge nok. Strø litt grovt halvsalt i en form eller i et kar og legg i fisken. Strø salt over fiskestykkene. Ligger torsken i flere lag bør du ha litt salt mellom hver av lagene. La fisken stå kjølig. Du kan også strø salt over fisken om morgenen.

Glad i tradisjonsretter du også? Her er noen flere tips fra bloggen:

  • Småsteik (sosekjøtt)
  • Plukkfisk med makaroni
  • Hønsefrikassé

Nysaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 13. januar 2021
  • 4 porsjoner
  • Skriv ut
Saltet torsk med gulrotstuing og bacon
Ingredienser
  • 600 gram torsk
  • 1 neve grovt salt
  • 200 gram bacon
  • 1 ss smør
  • 3-4 poteter
  • Gulrotstuing
  • 4 gulrøtter
  • 2 ss smør
  • 2,5 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts hvit pepper
  • 1/4 ts muskatnøtt
Slik gjør du det
Steg 1
Hvis du ikke har kjøpt ferdigsaltet torsk bør du salte den 8-15 timer i forveien, avhengig av hvor salt du ønsker den. Strø salt i en ildfastform eller annet passende kar, legg i torskestykkene og strø salt over. Bruk grovt salt. Dekk til fisken og sett den kjølig. Du må gjerne salte torsken allerede dagen i forveien, men skyll av saltet når du mener fisken har ligget i saltet lenge nok.
Steg 2
Når det er tid for å starte på middagen så går du i gang med å koke potetene i usaltet vann.
Steg 3
Legg torsken i en kasserolle med kaldt vann. Sett kasserollen på platen og kok opp vannet. Når vannet koker tar du kasserollen av platen, og lar fisken få trekke i 12-15 minutter (avhengig av størrelsen på fiskestykkene). Når fisken er ferdig tar den du opp av vannet og legger den over på et serveringsfat.
Steg 4
Nåe fisken er satt på varmen har du tid til å gå i gang med gulrotstuingen. Skrell gulrøttene og del de opp i jevnstore terninger. Jeg delte hver gulrot i fire på langs, for så å dele den opp i terninger. Kok gulrotbitene i vann til de er al dente, altså har litt tyggemotstand.
Steg 5
I mellomtiden lager du en enkel hvit saus. Smelt smøret i en liten kasserolle, på medium varme. Ha i hvetemel og bland det sammen med smøret. Dra kasserollen av varmen og spe i litt av melken, mens du visper kontinuerlig. Visp til du blir kvitt melklumpene. Du vil sikkert oppleve at blandingen blir tykk etter hvert, men da er det bare å spe i litt mer melk. Når du er helt kvitt klumpene så sper du i resten av melken og visper godt.
Steg 6
Kok opp sausen under stadig omrøring. Sausen vil tykne mens du nærmer deg kokepunktet. Pass på at du ikke brenner den. La hvitsausen koke i noen minutter du har i salt, hvit pepper og muskattnøtt. Hell av kokevannet av gulrøttene og bland bitene inn i den hvite sausen.
Steg 7
Del baconet i passe store terninger. Stek baconet i litt smør i en varm stekepanne.
Steg 8
Server den lettsaltede torsken med gulrotstiong, bacon og poteter. Håper det smaker!

Stikkord

  • tradisjonsmat

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Halvgrove proteinscones
Fløtegratinerte poteter

Relaterte innlegg

Lutefisk
16. desember 2020
0 kommentarer

Lutefisk

Torsk i form
15. september 2020
0 kommentarer

Torsk i form

Fiskekaker i pita
16. juni 2020
0 kommentarer

Fiskekaker i pita

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales