Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon

Lages på: Mer enn 6 timer Nivå: Middels

Salttorsk med bacon og gulrotstuing

Som du kanskje har fått med deg så har jeg vokst opp på en øy på Helgelandskysten, i Nordland. Der vokste jeg opp i svært trygge omgivelser, hvor alle kjenner alle. I matveien gikk det i mye ordinære middagsretter, men i tillegg så har jeg fått servert en god del tradisjonsretter som særlig mange unge kanskje ikke lager i like stor grad i dag.

Nå i voksen alder så er det særlig de tradisjonelle matrettene jeg lengter tilbake til. De smaker utrolig godt, er kanskje prøvd ut gjennom generasjoner, og bringer også frem fine barndomsminner. Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon er en nettopp slik middagsrett. Noen kaller denne retten også for sprengt torsk, mens hjemme har vi bare kalt det for “salt torsk”. Salt torsk får meg til å tenke på farfar, som pleide å komme ned til oss med fersk fisk, farfar på den gamle sykkelen, og som ruslet rundt på gårdstunet i den blå kjeledressen. I tillegg tenker jeg på middagene hjemme, som stod på bordet da jeg kom hjem fra skolen.

Dette er noen av de gode minnene som kom til meg i forrige uke, da jeg for første gang på mange år spiste salt torsk. Tilbehøret var så klart bacon og gulrotstuing. Jeg kunne jo så klart laget et enda mer spennende tilbehør, men denne gangen ville jeg bare lage nysaltet torsk akkurat slik jeg er vant med fra oppveksten.

Salting av torsk

Jeg kunne jo så klart kjøpt fisken ferdigsaltet, men valgte å salte den selv. Både fordi jeg hadde  lyst til å ha kontroll på saltingen, i tillegg til at jeg synes også konsistensen blir mye bedre når jeg  bearbeider fisken selv. Saltingen gjorde jeg kvelden i forveien, slik at jeg bare kunne skylle av saltet når jeg mente det hadde saltet lenge nok. Strø litt grovt halvsalt i en form eller i et kar og legg i fisken. Strø salt over fiskestykkene. Ligger torsken i flere lag bør du ha litt salt mellom hver av lagene. La fisken stå kjølig. Du kan også strø salt over fisken om morgenen.

Glad i tradisjonsretter du også? Her er noen flere tips fra bloggen:

Nysaltet torsk med gulrotstuing og bacon

4 fra 7 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

15

minutter
Trekketid

15

minutter
Salting

8

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram 600 torsk

  • 1 neve 1 grovt salt

  • 200 gram 200 bacon

  • 1 ss 1 smør

  • 4 stk 4 poteter

  • Gulrotstuing
  • 4 stk 4 gulrøtter

  • 2 ss 2 smør

  • 2,5 ss 2,5 hvetemel

  • 4 dl 4 melk

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 1/4 ts 1/4 hvit pepper

  • 1/4 ts 1/4 muskatnøtt

Fremgangsmåte

  • Forberedelser (salting av fisk). Hvis du ikke har kjøpt ferdigsaltet torsk bør du salte den 8-15 timer i forveien, avhengig av hvor salt du ønsker den. Strø salt i en ildfastform eller annet passende kar, legg i torskestykkene og strø salt over. Bruk grovt salt. Dekk til fisken og sett den kjølig. Du må gjerne salte torsken allerede dagen i forveien, men skyll av saltet når du mener fisken har ligget i saltet lenge nok.
  • Lage middagen. Når det er tid for å starte på middagen så går du i gang med å koke potetene i usaltet vann.
  • Legg torsken i en kasserolle med kaldt vann. Sett kasserollen på platen og kok opp vannet. Når vannet koker tar du kasserollen av platen, og lar fisken få trekke i 12-15 minutter (avhengig av størrelsen på fiskestykkene). Når fisken er ferdig tar den du opp av vannet og legger den over på et serveringsfat.
  • Mens torsken er i kasserollen så har du tid til å gå i gang med gulrotstuingen. Skrell gulrøttene og del de opp i jevnstore terninger. Jeg delte hver gulrot i fire på langs, for så å dele den opp i terninger. Kok gulrotbitene i vann til de er al dente, altså har litt tyggemotstand.
  • I mellomtiden lager du en enkel hvit saus. Smelt smøret i en liten kasserolle, på medium varme. Ha i hvetemel og bland det sammen med smøret. Dra kasserollen av varmen og spe i litt av melken, mens du visper kontinuerlig. Visp til du blir kvitt melklumpene. Du vil sikkert oppleve at blandingen blir tykk etter hvert, men da er det bare å spe i litt mer melk. Når du er helt kvitt klumpene så sper du i resten av melken og visper godt.
  • Kok opp sausen under stadig omrøring. Sausen vil tykne mens du nærmer deg kokepunktet. Pass på at du ikke brenner den. La hvitsausen koke i noen minutter du har i salt, hvit pepper og muskatnøtt. Hell av kokevannet av gulrøttene og bland bitene inn i den hvite sausen.
  • Skjær baconet i passe store terninger. Stek baconet i litt smør i en varm stekepanne.
  • Server den lettsaltede torsken med gulrotstuing, bacon og poteter. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Én kommentar

  1. Øystein Barth-Heyerdahl

    Vil gjerne abonnere på denne bloggen .
    Mvh
    Øystein

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*