Som du kanskje har fått med deg så har jeg vokst opp på en øy på Helgelandskysten, i Nordland. Der vokste jeg opp i svært trygge omgivelser, hvor alle kjenner alle. I matveien gikk det i mye ordinære middagsretter, men i tillegg så har jeg fått servert en god del tradisjonsretter som særlig mange unge kanskje ikke lager i like stor grad i dag.
Nå i voksen alder så er det særlig de tradisjonelle matrettene jeg lengter tilbake til. De smaker utrolig godt, er kanskje prøvd ut gjennom generasjoner, og bringer også frem fine barndomsminner. Lettsaltet torsk med gulrotstuing og bacon er en nettopp slik middagsrett. Noen kaller denne retten også for sprengt torsk, mens hjemme har vi bare kalt det for “salt torsk”. Salt torsk får meg til å tenke på farfar, som pleide å komme ned til oss med fersk fisk, farfar på den gamle sykkelen, og som ruslet rundt på gårdstunet i den blå kjeledressen. I tillegg tenker jeg på middagene hjemme, som stod på bordet da jeg kom hjem fra skolen.
Dette er noen av de gode minnene som kom til meg i forrige uke, da jeg for første gang på mange år spiste salt torsk. Tilbehøret var så klart bacon og gulrotstuing. Jeg kunne jo så klart laget et enda mer spennende tilbehør, men denne gangen ville jeg bare lage nysaltet torsk akkurat slik jeg er vant med fra oppveksten.
Salting av torsk
Jeg kunne jo så klart kjøpt fisken ferdigsaltet, men valgte å salte den selv. Både fordi jeg hadde lyst til å ha kontroll på saltingen, i tillegg til at jeg synes også konsistensen blir mye bedre når jeg bearbeider fisken selv. Saltingen gjorde jeg kvelden i forveien, slik at jeg bare kunne skylle av saltet når jeg mente det hadde saltet lenge nok. Strø litt grovt halvsalt i en form eller i et kar og legg i fisken. Strø salt over fiskestykkene. Ligger torsken i flere lag bør du ha litt salt mellom hver av lagene. La fisken stå kjølig. Du kan også strø salt over fisken om morgenen.
Glad i tradisjonsretter du også? Her er noen flere tips fra bloggen:
Vil gjerne abonnere på denne bloggen .
Mvh
Øystein