Loff

Lages på: Over 3 timer Nivå: Enkel
Luftig loff

Det hører til sjeldenhetene at jeg spiser loff, og enda sjeldnere at jeg baker det selv. Men da 17. mai stod for tur, så tenkte jeg det kunne være en god anledning å servere en luftig og hjemmelaget loff til koldtbordet. Jeg bakte like godt to stykker da jeg var i gang, så kan vi enten nyte det til litt gryterett, eller reker i sommer.

Loff

Å lage loff er veldig enkelt. Ja, egentlig enda enklere å få et godt resultat enn for grovt brød, siden man bare bruker siktet mel som inneholder mer gluten. Jeg gjorde imidlertid en liten vri da jeg satte loffdeigen, og laget den basert på en liten gjærstarter. Dette er ikke nødvendig for et godt resultat, men tenkte det var kjekt å benytte anledningen til å teste ut noe nytt.

En gjærstarter er en måte å kickstarte gjæringsprosessen på, ved å blande lunken væske, tørrgjær og litt sukker. La blandingen stå en liten stund for å få fart på gjæringsprosessen, og ha den så sammen med resten av ingrediensene til deigen. Hevingen vil med andre kunne gå kjappere, men når det er sagt så må man også huske at lengre hevetid også er med på å utvikle smak i bakverket.

Gjærstarter eller ikke, så håper jeg du ble inspirert til å teste ut denne oppskriften på hjemmelaget loff når anledning byr seg.

Loff

0 fra 0 vurderinger
Antall

2

loff
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

35

minutter

Ingredienser

  • 1 kg siktet hvetemel

  • 1/2 ss sukker

  • 1 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 675 gram helmelk

  • 60 gram romtemperert smør

  • Pensling/pynt (valgfritt)
  • Egg til pensling

  • Valmuefrø

Fremgangsmåte

  • Sette deigen med gjærstarter. Varm opp 1/2 dl av væsken til den er lunken (kroppstemperatur). Rør sammen lunkent melk, tørrgjær og sukker i en kopp, og la det stå noen minutter. Ha siktet mel, salt, resten av melken (kald) og gjærstarteren i en bakstbolle, og gå i gang med å elte deigen.
  • Sette deigen uten gjærstarter. Ha siktet mel, salt, sukker, tørrgjær og melken i en bakstbolle. Gå i gang med å elte deigen.
  • Elt helst deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, da er det enkleste å få et best mulig resultat. Elt deigen i 15-20 minutter. Start med lav hastighet, og øk hastigeten litt mot slutten.
  • Ha så i terninger med romtemperert smør, og elt videre i 5-10 minutter, til du har en smidig deig. Deigen er ferdig eltet når den har en nærmest tyggegummikonsistens, og består glutentesten. Glutentesten tas ved å dra en flik av deigen, og du greier å dra den uten at den ryker
  • Heving. Sett deigen til heving i 1-1,5 time på et lunt sted. Legg gjerne et lokk over deigen for å bevare fuktigheten. Alternativt legg en plastfolie over bollen eller et litt tett klede.
  • Forme loffen. Ha den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Dra den utover til et rektangel og brett inn hjørnene mot midten. Gjenta prosessen et par-tre ganger, til du kjenner det blir mer spenst i deigen. Del så deigen i to, som formes til loff. Legg deigemnene i brødformer, enten smurte former eller non-stick.
  • Etterheving. Dekk til formene og sett deigen til etterheving i rundt 45 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Rett før loffen settes i ovnen kan du pensle de med sammenvispede egg, og stør over litt valmuefrø. Dette er valgfritt, men gjør at baksten ser enda mer innbydende ut, samt at frøene setter litt smak.
  • Steking. Sett stekebrettet nederst i ovnen og la loffen steke i 35-40 minutter. Steketiden avhenger av ovn, så følg med underveis. Avkjøles på rist.

Notater

  • Å pensle loffen med egg er ikke nødvendig, men gir et blankt og innbydende bakverk. Egget gjør også at valmuefrøene fester seg bedre til deigen, enn om du pensler med vann eller melk.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*