Luftige rundstykker

Lages på: 2 timer 30 minutter Nivå: Enkel
Luftige rundstykker

For ikke så lenge siden laget jeg noen utrolig luftige og saftige rundstykker. De er ikke like grove som mange av de andre oppskriftene  på rundstykker her på bloggen, men er halvgrove ifølge grovhetsskalaen.

Rundstykkene er kjempefine til å fylle opp fryseren med, og passer fint både til frokost, lunsj, kveldsmat eller som tilbehør til supper eller gryter. Med andre ord svært allsidige rundstykker.

Frosne rundstykker kan enten tines i romtemperatur, eller ved 175 grader (varmluft) i cirka 5 minutter.

Halvgrove rundstykker

Andre oppskrifter på rundstykker fra bloggen:

Håper disse rundstykkene (eller noen av de andre jeg tipset om) faller i smak. God baking!

Banner - Mat du blir glad av

Luftige rundstykker

4.1 fra 248 vurderinger
Type rett: Frokost
Antall

20

stk
Tilberedning

2

timer 

15

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

2

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 700 gram siktet hvetemel

  • 200 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete (finmalt)

  • 100 gram lettkokte havregryn

  • 1 ts salt

  • 1/2 pakke tørrgjær

  • 1/2 ss honning

  • 6,5 dl melk

  • 1 stk egg

  • 100 gram romtemperert margarin/smør eller olje

  • Egg til pensling

  • Sesamfrø

Fremgangsmåte

  • Ha mel, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle. Pass på at tørrgjæret ikke kommer i kontakt med saltet. Tilsett kald melk, honning og ett egg, og elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Du kan også elte for hånd (minst like lenge), men min erfaring er at deigen blir bedre om du har en kjøkkenmaskin. Elt i cirka 15 minutter. Ha så i terninger av margarin, og fortsett å elte deigen i ytterligere 5-10 minutter minutter. Du vil oppleve at deigen løser seg mye mer opp etter at du har i smøret, og blir en lett klissete og smidig deig. Deigen er ferdig eltet når den består glutentesten, dvs du kan dra «et øre»/flik av deigen, og det danner seg en tynn hinne.
  • Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la deigen heve i cirka 1-1,5 time. Deigen bør heve til den har doblet i størrelsen.
  • Ha deigen over på et melet underlagt. Del deigen i to, og rull hver del utover til avlange pølser. Del hver pølse opp i cirka 10 like store deler, som hver trilles til runde boller. Sett rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under et fuktig klede, plast eller lokk i cirka 45 minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 210 grader, vanlig over og undervarme. Pensle rundstykkene med sammenvispede egg og strø over sesamfrø. Stek rundstykkene neste nederst i ovnen i cirka 15-17 minutter.
  • Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt de gjerne med pålegg eller til suppe eller gryte mens de enda er lunkne. Håper de faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

18 Kommentarer

  1. Anne-Lise B Hernandez

    Jeg er medlem. Vil bare si at oppskriftene dine er fantastiske. Det blir aldri mislykket. Jeg baker mest rundstykker og barnebarna elsker «Luftige rundstykker»

    • Rolf-Anders Vollan

      Så hyggelig å lese at oppskriftene mine faller i smak hos både små og store. Tusen takk for tilbakemelding! 🙂

  2. Jeg har akkurat laget disse rundstykkene, og de var utrolig enkle å få til. I tillegg smakte de helt nydelig, saftige og luftige. Dette blir min nye favorittoppskrift på rundstykker.

  3. Hei! Tenkte å lage desse rundstykkene, men lurte på om honning kan byttes ut mot sukker? Eller bare sløyfes helt.. 🙂 (har barn under 1 år som ikke kan spise honning)..

    • Rolf-Anders Vollan

      Det går helt fint å bruke sukker eller sirup 🙂 Håper de faller i smak hos både store og små 🙂

  4. Hvad betyder rundstykkerne tines i rumtemperatur

    • Rolf-Anders Vollan

      Hvis du har frosset ned rundstykkene kan du enten tine de på benken, eller bruke ovnen:)

    • Christoffer

      Tilnærmet perfekte rundstykker. Luftige og store. Vekten på hvert emne ble 120g, det ble 16 luftige rundstykker. Stekt med damp for å få det like ekstra.

  5. De absolutt luftigste rundstykkene jeg noen gang har lagd, eller noen gang har spist, tror jeg!
    Denne oppskriften blir jeg å bruke flere ganger. Tusen takk for at du deler 🙂

    • Rolf-Anders Vollan

      Takk for fin tilbakemelding 🙂

      • Hei
        Lurer på om man kan erstatte 200 gsammalt hvete med 200 g havregryn? Mvh Shan

        • Rolf-Anders Vollan

          Hei,
          Det går nok fint, men kan være du må ha i litt ekstra vann (prøv deg frem). Husk også at havregryn i utgangspunktet ikke inneholder gluten, så deigen blir nok ikke like godt å jobbe med.

  6. Ingse-Katrine Alfsen

    Hei. Kan man lage deigen dagen i forveien og la den stå over natten, slik at man får nystrkte rundstykker på morgenen?

    Hilsen en som ikke baker så mye!

  7. Maie Elisabeth Jektvik

    Hva er grunnen til at du bruker margarin? 😊
    Kan jeg erstatte med ordentlig smør?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*