Lutefisk

Lages på: 2 timer 30 minutter Nivå: Middels
Lutefisk med bacon

Lutefisk har vært fast tradisjon å spise på lille juleaften så lenge jeg kan huske. Fisken har jo en litt spesiell smak, så dette er absolutt noe som må tilvennes, både stor og små. Da jeg var liten så gikk det i store mengder bacon og ertemos, og heller lite lutefisk, men etter hvert som årene har gått så har andelen av fisk gradvis økt på tallerkenen. I dag så har dette blitt en av de faste tradisjonsrike julemiddagene jeg ikke vil være foruten, lutefisk med tilbehør som bacon, ertestuing og kokte poteter.

Noen synes kanskje at det er konsistensen som er verst. Hvis du ikke ønsker en så skjelven lutefisk så er trikset å strø godt med salt over fisken, og la den stå kjølig i 1-2 timer før du tamper den i ovnen. Saltet vil trekke mye av vannet ut av fisken, og du vil få en fastere lutefisk.

Skal du lage ertestuing av tørre erter? Husk at ertene må legges i bløt i kaldt vann kvelden i forveien.

Lutefisk julemiddag
Lutefisk med bacon og ertemos

Hvor mye lutefisk skal man beregne per porsjon? Jeg beregner cirka 500-700 gram lutefisk per person, siden mye av vannet trekker ut av fisken mens den står i ovnen. Er man svært glad i lutefisk kan det sikkert også gå opp mot 1 kg lutefisk per voksen.

Trener du noen desserttips til lutefisken?  En favorittene gjennom julen er karamellpudding. Ellers er jeg veldig glad i riskrem og multekrem, eller et stykke av hjemmelaget daimkake.

Lutefisk

5 fra 2 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

2

timer 
Koketid

30

minutter
Totalt

2

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1,5 kg 1,5 lutefisk

  • 50 gram 50 salt

  • Ertestuing
  • 200 gram 200 tørkede, grønne erter

  • 1 ts 1 sukker

  • Salt

  • Pepper

  • Tilbehør
  • 200 gram 200 bacon

  • Poteter

Fremgangsmåte

  • Legg ertene i rikelig med kaldt vann dagen i forveien.
  • Strø godt med salt over lutefisken og la den ligge kaldt i minimum 30 minutter før du baker den i ovnen. Ønsker du en fastere fisk lar du den ligge med salt i 1-2 timer. I mellomtiden går du i gang med ertestuingen.
  • Hell av vannet som ertrene har ligget i bløt i. Ha ertene over i en kasserolle, fyll på med vann slik at det er cirka 1 centimeter over ertene. Legg et lokk løst på kasserollen og la ertene koke i cirka 1-1,5 time til de er møre.
  • Forvarm stekeovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Hell av væsken som har kommet ut av lutefisken, og skyll bort saltet. Legg lutefisken i en langpanne eller ildfastform med skinnsiden ned. Strø over salt og dekk til formen eller langpannen med aluminiumsfolie. Pass på at folien ikke kommer i kontakt med fisken, siden aluminium og lut ikke er en god kombinasjon. Bak lutefisken cirka 25-40 minutter i ovnen, avhengig av størrelsen på fiskestykkene.
  • Kok potetene mens fisken står i ovnen.
  • Sannsynligvis har også ertene kokt seg møre nå. Hell av nesten alt kokevannet, men hold av litt i en liten skål som du eventuelt kan spe på med dersom stuingen blir tykk. Mos ertene med en rotmoser eller bruk en stavmikser. Spe på med eventuelt litt av ertevannet, ha i sukker og smak til med salt og pepper.
  • Skjær baconet i terninger og stek det i en varm stekepanne eller i en gryte. Bruk høy varme på baconet, slik at det blir sprøtt og ikke kokt.
  • Server lutefisken med kokte poteter, ertestuing og stekt bacon. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*