
Lutefisk har vært fast tradisjon å spise på lille juleaften så lenge jeg kan huske. Fisken har jo en litt spesiell smak, så dette er absolutt noe som må tilvennes, både stor og små. Da jeg var liten så gikk det i store mengder bacon og ertemos, og heller lite lutefisk, men etter hvert som årene har gått så har andelen av fisk gradvis økt på tallerkenen. I dag så har dette blitt en av de faste tradisjonsrike julemiddagene jeg ikke vil være foruten, lutefisk med tilbehør som bacon, ertestuing og kokte poteter.
Noen synes kanskje at det er konsistensen som er verst. Hvis du ikke ønsker en så skjelven lutefisk så er trikset å strø godt med salt over fisken, og la den stå kjølig i 1-2 timer før du tamper den i ovnen. Saltet vil trekke mye av vannet ut av fisken, og du vil få en fastere lutefisk.
Skal du lage ertestuing av tørre erter? Husk at ertene må legges i bløt i kaldt vann kvelden i forveien.


Hvor mye lutefisk skal man beregne per porsjon? Jeg beregner cirka 500-700 gram lutefisk per person, siden mye av vannet trekker ut av fisken mens den står i ovnen. Er man svært glad i lutefisk kan det sikkert også gå opp mot 1 kg lutefisk per voksen.
Trener du noen desserttips til lutefisken? En favorittene gjennom julen er karamellpudding. Ellers er jeg veldig glad i riskrem og multekrem, eller et stykke av hjemmelaget daimkake.