Marokkansk lammegryte med rotgrønnsaker

Lages på: 1 time Nivå: Middels
Marokkansk lammegryte

Norsk lam, epler og rotgrønnsaker er for tiden i høysesong, og dette må så klart utnyttes. For snart to uker serverte jeg en deilig marokkansk lammegryte, og jeg greier rett og slett ikke å skryte nok av denne gryten. Med en rekke spennende krydder, rotgrønnsaker, eple, aprikos og kremfløte så blir dette en fantastisk smaksopplevelse.

Det tar litt tid å lage gryten, men jo lengre kjøttet får koke, jo mørere blir det. Lammegryten serveres med couscous eller ris ved siden av. Selv valgte jeg å servere den med noen enkle chapati.

Lammegryte

Glad i lam? Sjekk gjerne også ut oppskriften på lam tikka masala og gyros av lammekjøtt.

Håper du ble inspirert til å teste denne marokkanske lammegryten!

Banner - Mat du blir glad av

Marokkansk lammegryte

4.1 fra 163 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: MarokkanskNivå: Middels
Porsjoner

4

store porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

40

minutter
Totalt

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram høyrygg eller grytekjøtt av lam

  • 1 stk gul løk

  • 2 stk gulrøtter

  • 200 gram sellerirot

  • 3 fedd hvitløk

  • 4 ss olivenolje

  • 1 ts malt kanel

  • 1/2 ts malt kardemomme

  • 3 stk hele stjerneanis

  • 1/2 ss fersk ingefær

  • 2 ss tomatpuré

  • 4 dl utblandet buljong

  • 3 dl kremfløte

  • 3 stk syrlige epler (gjerne norske)

  • 8 stk tørkede aprikos

  • 1 stk granateple

  • Persille

  • Salt og pepper

  • Tilbehør
  • Ris eller couscous

Fremgangsmåte

  • Del opp lammekjøttet i terninger på cirka 2 x 2 cm. Krydre lammekjøttet med salt og pepper, og stek det så kjapt i litt olje i en stekepanne til det får en fin stekeskorpe. Ha kjøttet over i en gryte, hell på buljong og la kjøttet småkoke mens du gjør klart resten.
  • Skrell og kutt opp grønnsakene. Løken skjæres i smått, gulrøtter og sellerirot i terninger og hvitløk finhakkes.
  • Surr oppkuttet løk, gulrot og sellerirot i en god klunk olivenolje i pannen, til løken begynner å bli blank og myk. Ha i hvitløken mot slutten. Skrell og finrasp ingefæret, og mål opp krydrene. Ha dette sammen med grønnsakene i pannen, og surr videre et par minutter. Tilsett også tomatpuréen.
  • Ha grønnsakene over i gryten med kjøttet, når kjøttet begynner å bli mørt. Kjøttets koketid kan variere mye. La lammegryten koke videre i 15-20 minutter, til både kjøtt og grønnsaker er møre.
  • Skjær opp epler og aprikos i terninger. Rens også granateplet, slik at du sitter igjen med granateplekjerner .
  • Hell kremfløten i gryten og tilsett oppskårede epler og aprikos. La koke videre til gryten tykner, spe eventuelt på med en maizenajevning for en enda tykkere konsistens. Smak til med salt og pepper, og vend inn finhakket persille og halvparten av granateplet.
  • Server marokkansk lammegryte med et dryss av granateple, finhakket persille, med ris eller couscous som tilbehør.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

25 Kommentarer

  1. Kan godt forstå at denne fort blir en favoritt. Lagde den i dag og tenkte det var lite kjøtt, men sausen er så god at med nok ris så er det mer enn nok. Pass på å ha med alle ingrediensene for de passer veldig bra sammen. Kok lenge så at kjøttet er mørt og at smakene setter seg. Prøv den du også

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for fin tilbakemelding, Frank. Det gleder meg å høre at denne lammegryten også har falt i god smak hos andre.
      Rolf-Anders

  2. Hei

    Oppskrift ser god ut. Stusser veldig over at Matprat og Trines matblogg skriver 1.5 til 2 t koketid på samme gryte og kjøtt mens du skriver 15 min ?? Det må jo koke og bli mørt…
    Randi

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Randi,
      Så hyggelig at du synes den ser god ut 🙂 Den totale koketiden på kjøttet blir nok lengre enn 15 minutter. Kjøttet går du i gang med å koke før du begynner å skrelle og dele opp grønnsakene, så de minuttene kommer i tillegg. Men koketiden vil variere ut i fra hvordan kjøttstykkene er, så her må man nesten prøve seg frem 🙂 Denne oppskriften er verken hentet fra Trines matblogg eller Matprat, så jeg vil tro at det kanskje er noen variasjoner her.

  3. hei, jeg er i ferd med å lage denne retten til 12 personer i morgen og har startet med forberedelsene. Vi har lam i fryseren, tenkte bruke dette. Det er en stor lammestek, tror du det vil fungere?

    • Rolf-Anders Vollan

      Heisann,
      Jeg tror det vil gå fint jeg, men kok gjerne kjøttet mørt (steg 1) lang tid i forveien. Irriterende om gjestene må vente på at kjøttet skal bli ferdig.
      Husk at lammesteken muligens er med bein, mens oppskriften oppgir lammekjøtt uten ben. Husk at steken kommer til å bruke lang tid på å tine. 🙂

  4. Benedicte

    Denne ser nydelig ut! Vil gjerne prøve, men behøver et melkefritt alternativ. Synes ikke de melkefri erstatningene har god smak, hvordan tror du denne blir med kokosmelk istedenfor fløte?

  5. Brukte lammelår. Kokte i sum ca 1t 20 min.
    Godt!

  6. Hei. Denne gryten laget jeg i dag, og dette må være den beste jeg noen gang har smakt. Fantastisk smak og deilige kombinasjoner av ingredienser. Garantert en gryte jeg skal servere både til helg og til fest. Tusen takk!

  7. Serverte Marokkansk lammegryte i går til en flokk kollegaer, og den ble særs godt mottatt! Hadde aldri laget den før og vi er nå flere som sammen med meg har funnet en ny favoritt. Hadde en liten dæsj chilisaus i for å sette enda en liten spiss på den, og det fungerte helt utmerket.

    • Rolf-Anders Vollan

      Så hyggelig at den falt i smak. Denne gryten er en favoritt hos oss, og det har nærmest blitt en tradisjon at jeg lager den om høsten 🙂

  8. Susanna

    Hei
    Kan det fungere å lage denne uten løk og hvitløk?

    • Rolf-Anders Vollan

      Har ikke testet det selv, men er jo mange ande grønnsaker her som tilfører god smak:) Du kan jo eventuelt bruke den grønne delen på vårløk, dersom du tåler den bedre ☺️

  9. Grete Svendsen

    Dette var en kjempegod gryte.Vi brukte kje kjøtt og kokte den i slow cooker,fulgte oppskriften.Denne blir laget flere ganger.

  10. Denne er veldig god. Spesielt god med potetmos til. Nam!

  11. Ser nydelig ut!
    Kan man bruke kylling istede? Hvordan går man evt fram da?

    • Rolf-Anders Vollan

      Det går nok fint, men siden kyllingen har mye mindre smak så tror jeg det vil oppleves som en annen gryte. Jeg ville brunet kyllingen kjapt, og kuttet ned på koketiden.

  12. Hva slags buljong bruker du? Og hvilke (rot)grønnsaker kan eventuelt suppleres uten å gå på kompromiss med smaken?

    • Rolf-Anders Vollan

      Jeg brukt oksebuljong. Du kan jo legge til flere gulrøtter. Kan tenke meg persillerot også er godt i denne, bare pass på at den ikke tar for mye av smaket.

  13. Elizabeth McColl Haugseth

    Laget denne nydelige gryten til en venne gjeng i går. Lett å lage og så mye god smak. Anbefales på det sterkeste. Denne skal lages mye!!

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*