Ostekake med oreobunn og jordbærcoulis

Lages på: 40 minutter Nivå: Enkel
Ostekake med oreobunn

Årets maikake er en ostekake med oreobunn og jordbærcoulis. Ostefyllet har et hint av sitron, og passer godt sammen med den søte oreobunnen og en frisk og søt jordbærcoulis. Pynt den med friske bær og server den eksempelvis på 17. mai. Her ble den servert i anledning av at undertegnede fyller dag i dag (1. mai).

Noe med det fine med ostekaker er at de kan lages en dag eller to i forveien, og oppbevares i formen frem til servering. Det kan derimot være en god idé å vente med pynte den med friske bær til samme dag som du skal servere den, slik at bærene ser friskest mulig ut. Selv dekorterte jeg den for anledningen med jordbær og blåbær, men også bringebær og/eller pikekyss egner seg godt som pynt på slike kaker. Noen knuste oreokjeks hadde også gjort seg som pynt, siden jeg allerede har brukt kjeksen i bunnen.

Det er enkelt å lykkes med ostekaker. De krever ingen steking og er saftige og gode. Husk at gelatinen trenger minst 3-4 timer på å stivne, og bør derfor lages litt i forveien.

Ønsker du en mer klassisk ostekake har jeg allerede en oppskrift på ostekake med gelelokk av bringebær, og om du er av typen som foretrekker den bakte varianten, sjekk ut oppskriften på bakt ostekake med blåbær.

Håper du ble inspirert!

Ostekake med oreobunn og friske bær

Ostekake med oreobunn og jordbærcoulis

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: KakeNivå: Enkel
Mengde

1

kake
Tilberedning

40

minutter
Hviletid

4

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bunn
  • 300 gram oreokjeks

  • 75 gram smør

  • Ostefyll
  • 6 plater gelatin

  • 1/2 kurv jordbær

  • 300 gram kremost naturell

  • 1 dl seterrømme

  • 100 gram melis

  • 1 stk vaniljestang

  • 3 dl kremfløte

  • 1 stk sitron (økologisk)

  • 4 ss vann

  • Jordbærcoulis
  • 300 gram jordbær (gjerne frosne)

  • 50 gram melis

  • 1 skvis sitronsaft

  • Pynt
  • Friske bær (jordbær, blåbær el.)

  • Frisk mynte

Fremgangsmåte

  • Finn frem en springform med en diameter på cirka 24 cm. Bruker du en springform av typen som sitter påmontert et serveringsfat, behøver du ikke bakepapir i bunn. Hvis ikke bør du kle bunnen med bakepapir. Jeg kledde også sidene rundt med bakepapir, for å være sikker på at ostemassen og jordbærene ikke skulle henge fast i springformen når jeg tok kaken ut av formen. Klipp en lang remse med bakepapir som du legger på innsiden av formen.
  • Oreobunn. Ha oreokjeksene (med fyllet) i en foodprosessor. Kjør sammen til du ha en finsmulet blanding. Smelt smøret og bland det med de knuste oreokjeksene. Ha smuleblandingen i springformen. Trykk den utover ved hjelp av en skje, eller bruk undersiden av et glass (dersom det er flatt under). Sett formen kald mens du går i gang med å lage fyllet.
  • Ostefyll. Bløtlegg gelatinplatene i en skål med kaldt vann. Rundt kaken skal det stå jordbær, med snittflaten vendt utover. Skjær jordbærene i to og skjær av nederste del slik at alle jordbærene blir maks 2 cm høye (ellers vil de kunne stikke over ostemassen).
  • Ha kremosten, rømmen, melisen og frøene fra en vaniljestang (skjær vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene) i en bolle. Bruk en kjøkkenmaskin eller håndmikser til å vispe det sammen. Ha så i kremfløten og fortsett å vispe til du har en tykk ostekrem.
  • Sett jordbærene rundt ytterkanten på oreobunnen, med snittflaten ut mot veggen i springformen. Jordbærene skal danne en ring.
  • Vask sitronen grundig. Riv av det ytterste skallet (kun det gule) med et zestjern eller den fine delen på et råkostjern. Skjær sitronen i to. Ha sitronskallet og saften fra sitronen i kremen og vend sammen med en slikkepott.
  • Kok opp noen spiseskjeer vann (se ingredienslisten) i en kopp i mikroen eller i en kjele. Skvis vannet ut av de oppbløtte gelatinplatene og rør dem ut i det varme vannet. Ha en liten skje av ostekremen i det varme gelatinvannet og bland godt til gelatinen er rørt ut. Ha gelatinblandingen i ostekremen og vend godt sammen. Her er det viktig at gelatinen blir godt blandet i ostemassen.
  • Hell ostekremen i springformen. Bruk en slikkepott eller skje til å fordele den jevn utover. Sett kaken kjølig i minimium 4 timer, slik at gelatinen får stivnet.
  • Jordbærcoulis. Lag jordbærcoulisen mens ostekaken står i kjøleskapet. Ha jordbær, melis og en god skvis sitron i en foodprosessor (eller bruk en stavmikser). Kjør sammen til du har en jevn saus. Hvor søte jordbærene er vil variere, så smak til med enten mer melis eller sitronsaft. Sett jordbærcoulisen kjølig frem til servering.
  • Servering. Ta ostekaken ut av springformen. Flytt den forsiktig over på et serveringsfat om du ikke har laget den rett på et porselensfat. Pynt kaken med friske bær og mynte etter eget ønske. Server ostekaken med jordbærcoulis ved siden av. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*