Ovnsbakt risengrynsgrøt

Dynegrøt

De aller fleste av oss har som barn hatt en tradisjon på å spise risengrynsgrøt på lørdager, og jeg må innrømme at jeg fortsatt er svært glad i denne enkle middagen. Men visste du at man i gamle dager pleide å pakke inn grøtkasserollen inn i dyner for å spare strøm, såkalt dynegrøt?

Dynegrøt er kanskje ikke slik jeg lager grøten nå, men synes prinsippet med å langtidskoke den er kjempesmart.  Ovnsbakt risengrynsgrøt er perfekt når man andre ting å gjøre enn å stå å henge over grytene hele dagen. Forrige lørdag var vi nemlig på en liten tur i marka. I forkant av den lille utflukten kokte jeg opp melk og gryn, og satte kasserollen i stekeovnen på svært lav temperatur. Da vi kom tilbake fra turen var det bare å gi et kjapt oppkok, tilsette litt salt og servere. Et ekstra pluss er også at man slipper å være redd for at det både koker over eller at det brenner seg i bunnen av grøtkasserollen.

Har du rester av risengrynsgrøt? Bruk de i vaffelkakerøren, lag rislapper eller grøtgomme!

Andre aktuelle grøtoppskrifter fra bloggen:

Test gjerne denne oppskriften på ovnsbakt risengrynsgrøt eller noen av mine andre grøtoppskrifter. Lykke til!

Dynegrøt

Ovnsbakt risengrynsgrøt

Ingredienser

  • 12,5 dl melk
  • 2 dl grøtris (langtidskokt)
  • 1/2 ts salt

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett stekeovnen på 80 grader, på vanlig over- og undervarme.
Steg 2
Kok opp melk i en kasserolle under omrøring.
Steg 3
Tilsett grøtrisen når melken har nådd kokepunktet, skru av platen og sett kasserollen med lokk inn midt i stekeovnen.
Steg 4
Skru ned stekeovnen til 65 grader og la kasserollen stå i ovnen i 3 timer eller mer.
Steg 5
Tilsett salt og gi grøten et lite oppkok før servering. Server risengrynsgrøten slik du pleier. Selv foretrekker jeg å spise den med sukker og kanel, et lite smørøye i midten og noen skiver med spekemat. God lørdag!