Pai med laks og soltørkede tomater

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Enkel
Pai med laks, spinat og soltørkede tomater

I går stod det pai med laks, spinat og soltørkede tomater på menyen hos oss, og den ble tatt godt i mot. Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg synes pai er perfekt sommermat. Du slipper å bruke mye tid på å stå over grytene, og størstedelen av tiden er egentlig ventetid. Det tar kanskje litt tid å lage om du også skal lage paibunnen selv, men kjøper du bunnen ferdig på butikken kan du kutte ned mye av tiden.

Noe av det fine med pai er at den kan variere i det nesten uendelige. Paibunnen kan du velge om du vil ha fin eller grov, og du kan gjerne bruke andre meltyper. Selv liker jeg godt en paibunn som er halvgrov dersom den skal serveres til middag. Når det kommer til fyllet så kan du velge om du vil lage den med kjøtt, fisk, kylling eller en vegetarvariant. Du kan bruke de grønnsakene du har, forkok/stek dem gjerne på forhånd for å unngå at dem fortsatt er råe. Jeg brukte også litt créme fraîche i eggeblandingen (hadde en boks stående som hadde gått ut for et par uker siden), men andre bruker fløte eller melk. Middagspai er med andre en god anledning til å gjøre en opprydding i kjøleskapet.

Denne paien egner seg også godt i matpakken, med på skole eller jobb.

Pai med laks og soltørkede tomater

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning + hvile

50

minutter
Steketid

25

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Halvgrov paibunn
  • 150 gram siktet hvetemel

  • 100 gram sammalt hvetemel, finmalt

  • 1/4 ts salt

  • 125 gram smør

  • 3 ss vann

  • Paifyll
  • 400 gram laksefilet uten skinn og bein

  • 2 fedd hvitløk

  • 50 gram soltørkede tomater i olje (avrent vekt)

  • 200 gram spinat

  • 5 stk egg

  • 2 dl lett créme fraîche

  • 1/2 dl melk

  • 1/4 ts chiliflak

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts pepper

  • 1 neve revet hvitost

Fremgangsmåte

  • Start med bunnen. Ha melet, saltet og smøret (i terninger) i en foodprosessor. Kjør sammen til smøret er smuldret sammen med melet. Tilsett deretter vannet og kjør videre til deigen samler seg. Ha i litt ekstra vann ved behov. Legg deigen i en brødpose og legg den i kjøleskapet en halvtimes tid.
  • Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme. Kjevle deigen til en cirka 3 mm tykk leiv, og kle en paiform med den. Formen min var 28 cm i diameter. Prikk deigen med en gaffel, dekk den eventuelt med et krøllet bakepapir og fyll formene med ukokt ris eller tørkede erter (se notat under). Stek bunnen i 15 minutter i ovnen. Ta den ut av ovnen og fjern bakepapiret med risen/ertene.
  • Skjær laksen i cirka 3×3 cm store biter. Skrell og finhakk feddene med hvitløk og skjær de soltørkede tomatene i smått. Surr hvitløken og de soltørkede tomatene i et lite minutt i en stekepanne og ha i spinaten. Surr videre til den faller sammen.
  • Visp sammen eggene, créme fraîchen, melken, chiliflakene, saltet og pepperen i en bolle. Ha i den stekte spinatblandingen og den revede osten.
  • Ha eggeblandingen i paiformen med den forstekte paibunnen. Legg i laksebitene. Stek paien 25-30 minutter, til fyllet har satt seg. La laksepaien hvile i 5 minutter før servering.

Notater

  • Å steke paibunnen med ukokt ris/bønner er en måte å unngå at bunnen blåser seg opp, og at den holder formen. Noen synes dette ikke er nødvendig, andre tyr til denne metoden hver gang.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*