• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • JUL (NY!)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • TA KONTAKT
  • SØK
8. september 2018

Pappas elggryte

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Pappas elggryte

Har jeg nevnt at pappa lager verdens beste elggryte? Da jeg vokste opp så var pappas elggryte det aller beste av det beste vi kunne få servert, og det var stor ekstase de helgene hvor denne viltgryten havnet på middagsbordet. Den er fortsatt veldig populær når familien er samlet, og er nesten et fast innslag på menyen når vi er på besøk i nord. Etter at jeg delte oppskriften på bloggen har den blitt også utrolig populær blant dere lesere, og jeg har fått utrolig mange hyggelig tilbakemeldinger på denne elggryten.

Pappas elggryte er på ingen måte noen slankekost, og er forbeholdt helger hvor man vil kose seg ekstra mye. Her er det brukt store mengder av både fløte og rømme, og da snakker vi ikke om lettvarianten. Jeg kunne så klart bruke litt magrere melkeprodukter, men siden jeg har kalt denne oppskriften «pappas elggryte» så ville det vært å kaste skam på navnet. Jeg har imidlertid gjort en liten endring i oppskriften og tilsatt sellerirot, som jeg synes tilfører en ekstra god smak på gryten.

Ps! Om du ikke får tak i elgkjøtt kan du også bruke annet storvilt, eller også bruke vanlig grytekjøtt. Vanlig storfe har mindre viltsmak enn elgkjøtt, så da kan du tilsett noen ekstra einebær og timian. Se oppskrift på jegergryte

Noen andre gryteretter som smaker ekstra godt nå i høst:

  • Boeuf Bourguignon
  • Viltgryte med reinsdyrskav
  • Hjemmelaget Baligryte

Håper viltgryten faller i smak!

Pappas elggryte

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 8. september 2018
  • 4-6 porsjoner
  • 2 time(r) 30 min
  • Skriv ut
Pappas elggryte
Ingredienser
  • Elggryte
  • 1 kg elg eller annet kjøtt
  • Smør til steking
  • 12 einebær
  • 1/3 pose timian
  • cirka 5 dl vann
  • 2-3 gulrøtter
  • 1/2 sellerirot
  • 6-8 sjampinjong
  • 1 dl fløte
  • 2 dl helmelk
  • Hvetemel til jevning
  • 3/4 boks seterrømme
  • 1/2 ss tyttebærsyltetøy
  • 1,5 ts salt
  • Grovkvernet pepper
  • Noen dråper sukkerkulør (valgfritt)
  • Tilbehør
  • Ris
  • Tyttebærsyltetøy
Slik gjør du det
Steg 1
Start med kjøttet. Skjær bort eventuelle hinner fra elggkjøttet og del det opp i avlange terninger på cirka 2 x 4 cm. Brun kjøttet i en liten klatt smør i en gryte, på høy varme og gjerne i flere omganger. Det vi forsøker å oppnå her er ganske enkelt å få en fin stekeskorpe på kjøttet, om kjøttet ikke er gjennomstekt så skal det uansett koke etterpå. Dersom kjøttet har brent seg fast i gryten anbefaler jeg å legge det over på en tallerken og gjøre ren gryten, før du så har det ferdigstekte kjøttet tilbake i gryten.
Steg 2
Knus 12-15 einebær, enten ved hjelp av en morter eller ved å slå de flate ved å bruke bladet på en bred kokkekniv.
Steg 3
Når kjøttet er brunet ferdig fyller du på med cirka 5 dl vann, slik at vannet såvidt dekker over kjøttet. Ha i de knuste einebærene og tørket timian og kok opp. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i 1,5 – 2 timer med lokk, til kjøttet er skikkelig mørt.
Steg 4
Start med risen når kjøttet er ferdigkokt. Kokes etter anvisning på pakken.
Steg 5
Skrell gulrot og sellerirot, og del grønnsakene opp i terninger. Soppen børstes og deles opp i tynne skiver. Ha oppskåret sopp og grønnsaker i gryten med kjøttet.
Steg 6
Mål opp melk og fløte i et litermål. Tilsett cirka 1 ss hvetemel og bruk en visp til å vispe ut klumpene. Bland så inn 3/4 boks med seterrømme. Spe fløte- og rømmeblandingen i gryten under omrøring. La gryten småkoke i cirka 5 minutter for å få bort melsmaken. Siden rømme ikke tåler varme så godt er det viktig at du ikke koker gryten for hardt. Spe på med mer mel vispet ut i vann ved ønske om en tykkere gryte.
Steg 7
Tilsett en liten halv skje med tyttebær. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker en litt mørkere farge på gryten kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

 


Likte du oppskriften?

Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

 

Stikkord

  • gryter
  • gryterett
  • viltgryte

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

De mest leste oppskriftene fra august
Hjemmelaget eplemos

Relaterte innlegg

Kyllinggryte med kokosmelk
5. desember 2019
0 kommentarer

Kyllinggryte med kokosmelk

Resteostesmørbrød
2. desember 2019
0 kommentarer

Resteostesmørbrød

Nachos
29. november 2019
0 kommentarer

Nachos

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Stikkord

  • BBQ
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • grillmat
  • grillsalat
  • grilltilbehør
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • Kanelsnurrer
  • kjeks
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • milkshake
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • Rundstykker
  • salat
  • salater
  • Salsa
  • Scones
  • slow cooked
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • viltgryte
  • Wok
  • Wrap
Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Kontakt
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
391delinger