Pappas elggryte

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Pappas elggryte

Har jeg nevnt at pappa lager verdens beste elggryte? Da jeg vokste opp så var pappas elggryte det aller beste av det beste vi kunne få servert, og det var stor ekstase de helgene hvor denne viltgryten havnet på middagsbordet. Den er fortsatt veldig populær når familien er samlet, og er nesten et fast innslag på menyen når vi er på besøk i nord. Etter at jeg delte oppskriften på bloggen har den blitt også utrolig populær blant dere lesere, og jeg har fått utrolig mange hyggelig tilbakemeldinger på denne elggryten.

Pappas elggryte er på ingen måte noen slankekost, og er forbeholdt helger hvor man vil kose seg ekstra mye. Her er det brukt store mengder av både fløte og rømme, og da snakker vi ikke om lettvarianten. Jeg kunne så klart bruke litt magrere melkeprodukter, men siden jeg har kalt denne oppskriften “pappas elggryte” så ville det vært å kaste skam på navnet. Jeg har imidlertid gjort en liten endring i oppskriften ved å tilføre sellerirot, som jeg synes tilfører en ekstra god smak på gryten.

Elggryten kan også lages klar dagen i forveien, så er det bare å varme opp når gjestene kommer. Slike gryter er jo også bedre på dag to, når smakene har fått satt seg skikkelig. Husk at den blir gjerne litt tykkere i konsistensen da, så lag den gjerne ekstra tynn i konsistensen hvis du skal lage den klar til neste dag.

Viltgryte med elg

Ps! Om du ikke får tak i elgkjøtt kan du også bruke annet storvilt, eller også bruke vanlig grytekjøtt. Vanlig storfe har mindre viltsmak enn elgkjøtt, så da kan du tilsett noen ekstra einebær og timian. Se oppskrift på jegergryte

Noen andre gryteretter som smaker ekstra godt nå i høst:

Håper viltgryten faller i smak!

Pappas elggryte

4.2 fra 353 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: Nordisk
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

2

timer 
Totalt

2

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Elggryte
  • 1 kg elg eller annet kjøtt

  • Smør til steking

  • 15 stk hele einebær

  • 1 ss tørket timian

  • 5 dl vann

  • 3 stk gulrøtter

  • 1/2 stk sellerirot

  • 6 stk sjampinjong

  • 2 dl kremfløte

  • 1 dl helmelk

  • Hvetemel til jevning

  • 3/4 boks seterrømme

  • 1/2 ss tyttebærsyltetøy

  • 1,5 ts salt

  • Grovkvernet pepper

  • Noen dråper sukkerkulør (valgfritt)

  • Tilbehør
  • Ris

  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Start med kjøttet. Skjær bort eventuelle hinner fra elggkjøttet og del det opp i avlange terninger på cirka 2 x 4 cm. Brun kjøttet i en liten klatt smør i en gryte, på høy varme og gjerne i flere omganger. Det vi forsøker å oppnå her er ganske enkelt å få en fin stekeskorpe på kjøttet, om kjøttet ikke er gjennomstekt så skal det uansett koke etterpå. Dersom kjøttet har brent seg fast i gryten anbefaler jeg å legge det over på en tallerken og gjøre ren gryten, før du så har det ferdigstekte kjøttet tilbake i gryten.
  • Knus einebærene, enten ved hjelp av en morter eller ved å slå de flate ved å bruke bladet på en bred kokkekniv.
  • Når kjøttet er brunet ferdig fyller du på med cirka 5 dl vann, slik at vannet så vidt dekker over kjøttet. Ha i de knuste einebærene og tørket timian og kok opp. La kjøttet småkoke i 1,5 – 2 timer med lokk, eller til kjøttet er skikkelig mørt. Hvor lang tid det tar avhenger av hva slags kjøttstykke du bruker.
  • Start med risen når kjøttet er ferdigkokt. Kokes etter anvisning på pakken.
  • Skrell gulrot og sellerirot, og del grønnsakene opp i terninger. Soppen børstes og deles opp i tynne skiver. Ha oppskåret sopp og grønnsaker i gryten med kjøttet, og kok til grønnsakene begynner å bli møre. Beregn 10-15 minutter.
  • Mål opp melk og fløte i et litermål. Tilsett cirka 1 ss hvetemel og bruk en visp til å vispe ut klumpene. Bland så inn 3/4 boks med seterrømme. Spe fløte- og rømmeblandingen i gryten under omrøring. La gryten småkoke i cirka 8-10 minutter for å få bort melsmaken. Er gryten fortsatt tynn kan du blande ut litt mer mel i kald melk, for så å spe det i gryten under omrøring. Pass på at du ikke har melklumper i jevningen.
  • Tilsett en liten halv skje med tyttebær. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker en litt mørkere farge på gryten kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

40 Kommentarer

  1. Ida Alise Elverland

    Morn, Igår laget jeg Pappas Elggryte til min voksne sønn og hans samboer og meg selv. Kjempegod! Enkel og velforklart oppskrift. Jeg kommer til å bruke dine oppskrifter senere. Lykke til videre👍

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for kjempefin tilbakemelding! Blir utrolig glad hver gang jeg hører at denne gryten faller i smak hos leserne mine, siden den er en av mine egne favoritter. Håper du finner mye inspirasjon på bloggen i tiden som kommer 🙂
      Rolf-Anders

  2. Vi laget denne elggryta i dag, og den var nydelig! Tusen takk for spennende, gode og enkle oppskrifter! Og hunden din er skikkelig søt 😊 Ha en fortsatt fin påske!

    • Rolf-Anders Vollan

      Takk for tilbakemelding, det er utrolig hyggelig å høre 🙂 Denne er også en favoritt hos oss, og blir laget til stadighet når vi har middagsbesøk! Takk for det, Felix er en herlig hund med mye personlighet 🙂 Ha en riktig fin påske dere også!

  3. Hei,
    Skal gryta virkelig bare koke opp, og småkoke i 5 min etter at grønnsakene er hatt oppi? Høres ut som veldig kort koketit på grønnsakene.

    • Rolf-Anders Vollan

      Heisann,
      Jeg ser jeg har vært litt upresis i fremgangsmåten. Har endret litt på teksten nå, så det er enklere å forstå. Takk for tilbakemelding:)

  4. Ser det er endret til 8-10 min dersom det ikke var synet mitt som bedro.. spørsmålet er likevel om dette er god nok koketid til grønnsakene?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei igjen. Jeg endret også i foregående steg, slik at det skulle være mer tydelig.

      • Robin arnes

        Heisann.
        Vi bestemte oss for og lage denne gryten i vårt bryllup. Vi lagde mat til ca 70 stk og det ble en kjempesuksess allesammen skrøt mye av den og flere har spurt meg om oppskriften i etterkant. 🙂 🙂 🙂

  5. Veldig god! Kommer til å lage denne flere ganger. Har mye grytekjøtt av elg i fryseren. Hvordan blir denne med litt hjemmelaget elgkraft blandet inn med 5 dl væske tro?

    • Rolf-Anders Vollan

      Det er veldig hyggelig å høre 🙂 Det har jeg ikke testet, men liker man mye viltsmak så blir det nok veldig godt. Kan jo koke elgkjøttet mørt i kraften, så blir den ikke så utvannet.

      • Øyvind rekstad

        Akkurat som vi lager den🙂🙂 men vi bruker 2 ss solbær sirup saft i tillegg 🙂anbefales 😉

      • Kommer alltid tilbake til denne oppskriften, bruker den som en grunnoppskrift til ulike typer kjøtt.
        Denne gangen er det ukjent avskjær av mine foreldres tidligere okse som står for tur, med litt bacon 😊

        • Rolf-Anders Vollan

          Så hyggelig tilbakemelding å få 🙂 Pleier også å bruke denne som en base, også når jeg ikke har elgkjøtt til rådighet 🙂

  6. Helge Søreide

    Veldig god! Laget en stor gryte (3 kg elgkjøtt + 1,1 kg okse). Laget den dagen før den skulle spises. Isteden for vann til koking brukte jeg væske bestående av ca 2 deler nykokt elgkraft og en del Guiness. Ble servert med potetmos laget med meierismør og fløte.
    Tommel opp fra alle gjestene!

  7. Lagde denne på hytta idag. Helt magisk god. Kan anbefales på det varmeste.

  8. Maria R

    Hei, jeg skal lage denne gryten (men med hjortekjøtt) til familieselskap til helgen, men må ha den glutenfri, kan hvetemel erstattes med feks potetmel eller maizena?

  9. Hei!
    Jeg skal lage denne med 1,5 kg hjortesteik og 900g rådyr steik.
    Har du tips om hvor lenge de bør koke?
    Er det noen av ingrediensene jeg skal vær forsiktig med å doble mengde? 🙂

    • Rolf-Anders Vollan

      Dette høres veldig godt ut:) Litt vanskelig å si, siden mørheten kan variere fra hvor gammelt dyret er mm. Jeg vil tro det trenger kortere tid enn hva som er oppgitt i oppskriften, men det er jo ikke noe i veien for å gjøre klart kjøttet god tid i forveien. Du kan tidlig på dagen (eller dagen før), brune og la kjøttet trekke til det er mørt. Ta vare på kraft og kjøtt, så er jo gryten kjapp å lage i forkant av middagen 🙂
      Jeg ville kanskje holdt bittelitt tilbake på vannet, såfremt vannet fortsatt dekker kjøttet, og heller spedd i mer til slutt ved behov.
      Håper det smaker!

  10. Jørgen Sørnes

    Har tenkt å lage det på jobb i helgen, men vi har ikke elg. Hva annet kjøtt kan brukes, har du noen tips? Har laget den med elgkjøtt hjemme, den var nydelig

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Jørgen,
      Det går helt fint å lage den med storfekjøtt (høyrygg eller lignende), har gjort det selv flere ganger. Siden storfekjøttet har litt mindre viltsmak kan du jo tilsette noen ekstra einebær og ekstra timian om du ønsker. Hyggelig å høre at gryten har falt i smak 🙂

  11. Gerd Moen Fagerheim

    Hei.😊nå er elgkjøttet på kok sammen med grønnsakene. Skal fryse gryta da vi skal servere den i romjula. Lurer på, kan jeg ha kremfløten i før jeg fryser den eller må jeg vente til den er opptint? Så gjennom flere oppskrifter, men falt for denne👍🤪mvh Gerd.

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Gerd,
      Rakk ikke å svare deg før nå. Det er bare å ha i meieriproduktene allerede nå 🙂

  12. Ny favoritt, veldig god!

    • Rolf-Anders Vollan

      Så bra 😀

      • Hei! Skal man la rømmen koke med gryta? Har litt dårlig erfaring med å koke rømme (og fløte?), synes det skiller seg så lett.. Blir det bra om man bare tørre inn rømmen forsiktig til slutt?

        • Rolf-Anders Vollan

          Min erfaring med denne oppskriften er at det går fint. Seterrømme og kremfløte tåler litt mer koking enn lettrømme og matfløte. Men etter at rømmen er tilsatt gryten skal den bare småputre.

  13. Merethe

    Nå er det andre gang jeg har laget denne. Like fabelaktig som første. 2,5 elgkjøtt, stor gryte. Har anbefalt denne oppskriften til alle.
    Nydelig 👌

  14. Inge Einarsen

    Kjempegod gryte. Skal lage denne neste gang også. Takk!

  15. Kim Rune L Johansen

    Jeg har laget denne gryten 6-7 ganger nå. Det er den beste gryten jeg har prøvd av de jeg har funne på nett.

    Tusen takk for en fantastisk gryte

    • Rolf-Anders Vollan

      Så kjekt å høre. Det setter jeg veldig pris på å høre.
      Denne gryten har jeg vokst opp med, og settes på bordet hver gang jeg er hjemme hos mine foreldre 🙂

  16. Lisbeth Johansen

    Prøvde denne oppskriften i januar da vi hadde venner her, det ble en kjempe suksess! Så i morra skal den serveres til sønn og svigerdatter. Beste elggryte jeg både har lagd og spist. Så takk for den!

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for tilbakemeldinger, det gleder meg å lese 🙂 Lykke til med å lage den i morgen 🙂

  17. Nydelig gryte. Kan man bruke creme fresch istedenfor seter rømme?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*