Pappas elggryte

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Middels
Elggryte

Har jeg nevnt at pappa lager verdens beste elggryte? Da jeg vokste opp så var pappas elggryte det aller beste av det beste vi kunne få servert, og det var stor ekstase de helgene hvor denne viltgryten havnet på middagsbordet. Den er fortsatt veldig populær når familien er samlet, og er nesten et fast innslag på menyen når vi er på besøk i nord. Etter at jeg delte oppskriften på bloggen har den blitt også utrolig populær blant dere lesere, og jeg har fått utrolig mange hyggelig tilbakemeldinger på denne elggryten.

Pappas elggryte er på ingen måte noen slankekost, og er forbeholdt helger hvor man vil kose seg ekstra mye. Her er det brukt store mengder av både fløte og rømme, og da snakker vi ikke om lettvarianten. Jeg kunne så klart bruke litt magrere melkeprodukter, men siden jeg har kalt denne oppskriften “pappas elggryte” så ville det vært å kaste skam på navnet. Jeg har imidlertid gjort en liten endring i oppskriften og tilsatt sellerirot, som jeg synes tilfører en ekstra god smak på gryten.

Viltgryte med elg

Ps! Om du ikke får tak i elgkjøtt kan du også bruke annet storvilt, eller også bruke vanlig grytekjøtt. Vanlig storfe har mindre viltsmak enn elgkjøtt, så da kan du tilsett noen ekstra einebær og timian. Se oppskrift på jegergryte

Noen andre gryteretter som smaker ekstra godt nå i høst:

Håper viltgryten faller i smak!

Pappas elggryte

5 fra 1 vurdering
Type rett MiddagKjøkken: Nordisk
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

2

timer 
Totalt

2

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • Elggryte
  • 1 kg elg eller annet kjøtt

  • Smør til steking

  • 12 stk einebær

  • 1/3 pose timian

  • 5 dl vann

  • 2 stk gulrøtter

  • 1/2 stk sellerirot

  • 6 stk sjampinjong

  • 1 dl fløte

  • 2 dl helmelk

  • Hvetemel til jevning

  • 3/4 boks seterrømme

  • 1/2 ss tyttebærsyltetøy

  • 1,5 ts salt

  • Grovkvernet pepper

  • Noen dråper sukkerkulør (valgfritt)

  • Tilbehør
  • Ris

  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Start med kjøttet. Skjær bort eventuelle hinner fra elggkjøttet og del det opp i avlange terninger på cirka 2 x 4 cm. Brun kjøttet i en liten klatt smør i en gryte, på høy varme og gjerne i flere omganger. Det vi forsøker å oppnå her er ganske enkelt å få en fin stekeskorpe på kjøttet, om kjøttet ikke er gjennomstekt så skal det uansett koke etterpå. Dersom kjøttet har brent seg fast i gryten anbefaler jeg å legge det over på en tallerken og gjøre ren gryten, før du så har det ferdigstekte kjøttet tilbake i gryten.
  • Knus 12-15 einebær, enten ved hjelp av en morter eller ved å slå de flate ved å bruke bladet på en bred kokkekniv.
  • år kjøttet er brunet ferdig fyller du på med cirka 5 dl vann, slik at vannet såvidt dekker over kjøttet. Ha i de knuste einebærene og tørket timian og kok opp. La kjøttet trekke rett under kokepunktet i 1,5 – 2 timer med lokk, til kjøttet er skikkelig mørt.
  • Start med risen når kjøttet er ferdigkokt. Kokes etter anvisning på pakken.
  • Skrell gulrot og sellerirot, og del grønnsakene opp i terninger. Soppen børstes og deles opp i tynne skiver. Ha oppskåret sopp og grønnsaker i gryten med kjøttet.
  • ål opp melk og fløte i et litermål. Tilsett cirka 1 ss hvetemel og bruk en visp til å vispe ut klumpene. Bland så inn 3/4 boks med seterrømme. Spe fløte- og rømmeblandingen i gryten under omrøring. La gryten småkoke i cirka 5 minutter for å få bort melsmaken. Siden rømme ikke tåler varme så godt er det viktig at du ikke koker gryten for hardt. Spe på med mer mel vispet ut i vann ved ønske om en tykkere gryte.
  • Tilsett en liten halv skje med tyttebær. Smak til med salt og pepper. Hvis du ønsker en litt mørkere farge på gryten kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

5 Kommentarer

  1. Ida Alise Elverland

    Morn, Igår laget jeg Pappas Elggryte til min voksne sønn og hans samboer og meg selv. Kjempegod! Enkel og velforklart oppskrift. Jeg kommer til å bruke dine oppskrifter senere. Lykke til videre👍

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk for kjempefin tilbakemelding! Blir utrolig glad hver gang jeg hører at denne gryten faller i smak hos leserne mine, siden den er en av mine egne favoritter. Håper du finner mye inspirasjon på bloggen i tiden som kommer 🙂
      Rolf-Anders

  2. Vi laget denne elggryta i dag, og den var nydelig! Tusen takk for spennende, gode og enkle oppskrifter! Og hunden din er skikkelig søt 😊 Ha en fortsatt fin påske!

    • Rolf-Anders Vollan

      Takk for tilbakemelding, det er utrolig hyggelig å høre 🙂 Denne er også en favoritt hos oss, og blir laget til stadighet når vi har middagsbesøk! Takk for det, Felix er en herlig hund med mye personlighet 🙂 Ha en riktig fin påske dere også!

  3. Rolf-Anders

    Tester kommentarfelt

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*