Pasta carbonara

Pasta alla carbonara

Pasta carbonara er en kjent italiensk pastarett fra Roma laget av pasta, egg, pecorino/parmesan, pancetta/bacon og sort pepper. Det er mest vanlig å anvende spagetti når man lager en carbonara, men også andre pastatyper kan brukes. En italiener ville trolig også valgt pecorino fremfor parmesan, og pancetta som er en slags italiensk urøkt baconvariant. Jeg brukte vanlig parmesan og bacon, det går også veldig fint.

En annen ting vi må snakke om er fløte. Det er mange meninger om man skal bruke fløte eller ei i en ekte pasta carbonara. Jeg har valgt å ikke bruke fløte i denne oppskriften, men bruker litt av pastavannet, sammen med eggeblandingen, til å få en kremet variant.

Glad i pasta? Sjekk noen av mine andre pastaretter på bloggen:

Pasta carbonara

Pasta carbonara

Ingredienser

  • 300 gram spagetti
  • 150 gram bacon i små terninger
  • 1 fedd hvitløk (valgfritt)
  • 2 egg
  • 25 gram parmesan
  • 1 ts grovkvernet pepper
  • Eventuell urter
  • Salt

Fremgangsmåte

Steg 1
Bruker du spagetti eller annen pasta som trenger litt koketid (7-10 minutter) så starter du med å koke den i lettsaltet vann.
Steg 2
Slå sammen egg og revet parmesan i en liten skål ved hjelp av en gaffel.
Steg 3
Knus en fedd hvitløk med bladet på en kniv (ikke kutt den opp). Stek baconet i en varm stekepanne, og legg den knuste hvitløken i pannen med baconet. Ha over nykvernet pepper. Ta ut hvitløken etter 3-4 minutter, og stek baconet videre til det er ferdigstekt.
Steg 4
Bruk en spagettiskje og ha spagettien over i pannen med baconet. Ha i litt (cirka 1/2 dl) av spagettivannet også. Når det freser godt i pannen skrur du av varmen helt. Vend spagettien godt i baconet og væsken.
Steg 5
Vend inn de sammenvispede eggene under stadig omrøring mens spagettien fortsatt er rykende varm. Da vil temperaturen på spagettien og baconet koagulere eggene. Men det er viktig at du ikke har pannen stående over varme etter at eggene er tilsatt, da risikerer du å få eggerøre.
Steg 6
Server pasta carbonara mens den fortsatt er varm, med et dryss av eventuelle urter og pepper. Håper det smaker!