Pikekyss til 17. mai

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Enkel

Pikekyss i rødt, hvitt og blått

Det er ikke så ofte jeg spiser pikekyss (marengs), men til 17. mai i fjor bestemte jeg meg for å lage en variant i rødt, hvitt og blått. Ganske stilige ikke sant? Bruk pikekyssene til å pynte 17. mai-bordet, eller kanskje dekorere en kake eller to. Selv pyntet jeg en ostekake med gelelokk, som jeg hadde laget til forrige 17. mai.

Ostekake med gelélokk
Ostekake med gelélokk

Du lurer kanskje på hvordan jeg greide å lage dette mønsteret på pikekyssene. Det er faktisk ikke så vanskelig. Det viktigste er å få tak i tykkflytende konditorfarger i rødt og blått (jeg kjøpte farger av merket cacas). Bruk en tynn pensel og “mal” to røde og to blå striper på innsiden av en sprøytepose. Det er viktig at stripene går  i rette linjer fra åpningen mot tuten. Når du presser ut marengsen vil den ta med seg litt av fargen på veien.

Jeg liker marengs/pikekyss best når de her helt tørre tvers gjennom, men det kan du justere ved å endre steketid og temperatur. Det som derimot er svært viktig når du lager marengs er at du unngår all kontakt med fett, og selv antydninger til fett i bakstbollen kan føre til et mislykket resultat. Et triks er å gni litt sitronsaft på innsiden av bollen før du setter i gang, og pass på at du ikke får den minste bit av eggeplommen med når du skiller eggene (eggeplomme inneholder fett). Ellers bør du bruke romtempererte egg og gjerne finkornet sukker om du har.

Pikekyss i rødt, hvitt og blått

4.0 fra 7 vurderinger
Type rett: DessertNivå: Enkel
Antall

40

stk
Tilberedning

15

minutter
Steketid

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 2 stk eggehviter

 • 120 gram sukker

 • Rød konditorfarge

 • Blå konditorfarge

Fremgangsmåte

 • Gni litt sitronsaft på innsiden av bakstbollen. Syren fjerner fettpartiklene og er også med på å bidra til å danne skum.
 • Skill eggeplommer fra eggehvite, og pass på at du ikke får den minste del av eggeplommene med. Hjemme hadde vi en egen spesialskje med et hull i, for å skille eggeplommer fra eggehvitene, men jeg pleier bare å bruke eggeskallet. Lar eggeplommen litt i den ene halvdelen av egget, og heller den over i andre halvdel, slik at eggehvitene glir ut. Du kan også bruke hendene. Ha egget i hånden og la hvitene falle mellom fingrene.
 • Ha eggehvitene i bakstbollen sammen med cirka 1/4 av sukkeret.
 • Bruk en kjøkkenmaskin med påmontert ballongvisp til å piske den luftig. Ha i resten av sukkeret, litt av gangen. Marengsen piskes til den er blank, luftig og stiv. Det aller beste er om du pisker til sukkeret er helt oppløst. Det kan så klart variere litt ut i fra hvor grovkornet sukkeret er.
 • Som jeg skrev innledningsvis så kan du lage pikekyss i rødt, hvitt og blått ved å pensle på farge på innsiden av en sprøytepose. Bruk en tykkflytende farge og pensle to striper av rødt og to striper av blått rett ned mot tuppen. Jeg anbefaler å la stripene gå langs halve lengden av sprøyteposen, dvs fra tuppen og halvveis opp.
 • Ha marengsen forsiktig i sprøyteposen uten å komme borti konditorfargen. Sprøyt den i små topper på et bakepapirkledd stekebrett.
 • Tørk marengsen i ovnen ved varmluft på 80 grader, i 1,5 til 2 timer, til de er tørre tvers gjennom. Steketiden vil variere ut i fra størrelsen på marengsene.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*