Pinnekjøtt med appelsinsalat

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Enkel
Pinnekjøtt med appelsinsalat

Pinnekjøtt har bestandig vært julemat for meg, men i påsken tenkte jeg at det var på tide å utfordre meg selv litt. Synd om noe så godt kun skal nytes én gang i året, og jeg vet jo at det er mange som spiser det både i påsken og om sommeren.

For å ikke få alt for sterke assosiasjoner til jul, så valgte jeg å servere den med en appelsinsalat istedenfor det klassiske tilbehøret. Synes det ble veldig godt med en fruktige salaten til pinnekjøttet, kanskje særlig nå som vi går mot sommer.

Før du setter i gang med retten må du huske å vanne ut pinnekjøttet på forhånd. Jeg vannet det ut i rundt 24 timer, byttet på vannet én gang underveis, og lot det stå kjølig hele tiden. Hvor lenge det anbefales å vanne ut pinnekjøttet vil variere, så sjekk hva som står på pakken før du stoler blindt på hva jeg har gjort. Se også Slik tilbereder du pinnekjøtt for flere tips.

Håper du ble fristet til å teste ut denne oppskriften på pinnekjøtt med appelsinsalat, til tross for at det ikke er jul.

Pinnekjøtt med appelsinsalat

0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1 kg 1 pinnekjøtt

  • Appelsinsalat
  • 3 stk 3 appelsiner

  • 1/4 stk 1/4 hodekål

  • 1/2 stk 1/2 rødløk

  • 1 neve 1 rosiner

  • 1 neve 1 valnøtter

  • 2 ss 2 finhakket persille

  • olivenolje

  • salt og pepper

  • Tilbehør
  • poteter

Fremgangsmåte

  • Forberedelse
  • Vann ut pinnekjøttet i 20-30 timer i kaldt vann, se anvisning på pakken.
  • Tilberedning
  • Plasser bjørkepinner nederst i bunnen av en stor kasserolle. Selv pleier jeg å legge to lag, hvor lagene ligger på tvers, slik at bjørkepinnene danner en rist i bunn. Hell på kaldt vann, slik at det når cirka 1 cm oppover det nederste laget med pinner.
  • Kok opp, og legg på et lokk. La kjøttet dampe i rundt 3 timer, til det løsner fra beina. Min erfaring er at dersom det så vidt koker i kasserollen, så tar det gjerne lengre tid. Sjekk en gang i blant for å være sikker på at det ikke har kokt tørt.
  • Når det er rundt 1 time igjen kan du gå i gang med appelsinsalaten, så har du den klar. Skyll hodekålen og del den opp i tynne strimler. Skrell rødløken og snitt den også opp i tynne skiver. Ha kål og løk i en bolle eller stor skål
  • Skjær av topp og bunn, og skjær av skallet av appelsinene. Behold gjerne både topp og bunn til senere, siden det ligger igjen en del appelsinsaft her. Skjær så appelsinen i skiver på tvers. Disse delte jeg så i to, slik at du sitter igjen med halvsirkler. Ha appelsinskivene sammen med oppskåret hodekål og løk.
  • Finhakk persillen. Tilsett rosiner, knuste valnøtter og persille i salaten. Risle over olivenolje, skvis over appelsinsaft, krydre med salt og pepper og bland godt. Sett appelsinsalaten kjølig frem til servering.
  • Kok potetene når det er cirka en halvtime igjen til kjøttet er ferdig.
  • Når pinnekjøttet løsner fra beina er det ferdig. Hvis du ønsker litt stekeskorpe på kjøttet så kan du legge det over i en ildfastform og gi det noen minutter under grillen på stekeovnen. Kraften fra kjøttet egner seg også godt som skysaus ved servering.
  • Server pinnekjøtt med appelsinsalat, kokte poteter og eventuelt sky fra kasserollen. Håper det smaker!

Notater

  • Jeg har ikke tatt med tiden for utvanning i tilberedningstiden på oppskriften, og antallet kg pinnekjøtt er før utvanning.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*