Slik tilbereder du pinnekjøtt

Lages på: 3 timer Nivå: Middels

Pinnekjøtt med kålstappe

Pinnekjøtt er en norsk matrett av tørket og saltet ribbe av lam eller sau (eller geit). Retten har vært særlig populær julemat på Vestlandet og i Nord-Norge, men dens popularitet har de senere årene økt også ellers i landet. I Norge spiser rundt en tredjedel av befolkningen pinnekjøtt på julaften, og er bare slått av svineribbe.

Hjemme har vi bestandig spist pinnekjøtt på juleaften, og når jeg kjenner lukten av pinnekjøtt som brer om seg, da slår julestemningen inn for fult. Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter – så enkel julemiddag, men samtidig så utrolig godt! Heldigvis har jeg en samboer fra Vestlandet, hvor det også er tradisjoner knyttet til pinnekjøtt. For den som ikke er så glad i pinnekjøtt så har jeg også en oppskrift på ribbe og lutefisk her på bloggen.

Noen spørsmål som gjerne dukker opp når man lager pinnekjøtt.

  • Hvor mye pinnekjøtt skal man beregne per person? Beregn rundt 400-500 gram kjøtt per person (ikke utvannet). Mengden vil variere litt ut fra hvor mye kjøtt det er på beina, om det er til barn eller voksne. For en med god apetitt og som er glad i pinnekjøtt så går det gjerne rundt 500 gram.
  • Hvor lenge skal kjøttet vannes ut? Siden pinnekjøttet er både tørket og saltet, så er det viktig å vanne ut kjøttet både for å få tilbake væskebalansen i kjøttet og for å vanne ut litt av saltet. Det er vanskelig å gi en nøyaktig fasit på hvor lenge kjøttet skal vannes ut, siden det vil variere ut fra hvor salt kjøttet er og hvor store stykkene er. Beregn derfor cirka 20-30 timer til utvanning, men sjekk hva som er oppgitt på pakken. Vanligvis vanner man kjøttet ut i kaldt vann, men dersom man er litt sent ute så kan man også bruke lunkent vann for å fremskynde utvanningen.
  • Hvor lenge skal det dampe? Beregn 2,5 -3 timer. Når kjøttet løsner lett fra beina er det ferdig. Noen synes pinnekjøttet blir ekstra godt dersom det får noen minutter under grillen rett før servering.
  • Røkt eller urøkt pinnekjøtt? Her finnes det ingen fasit. Noen foretrekker røkt kjøtt, mens andre holder en knapp på den urøkte varianten. Siden vi har pleid å være mange til bords på julaften så har vi en del ganger hatt litt av hvert.

Her kommer en oppskrift på pinnekjøtt med en enkel kålrabistappe!

Pinnekjøtt

0 fra 0 vurderinger
Type rett MiddagKjøkken: NordiskNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Dampetid

3

timer 
Utvanning

20

timer 

Ingredienser

  • 1 kg pinnekjøtt

  • Kålrabistappe
  • 600 gram kålrot

  • 1 stk grønnsaksbuljongterning

  • Salt

  • Pepper

  • Tilbehør
  • Poteter

  • Bladpersille (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Vann ut pinnekjøttet i 20-30 timer i kaldt vann, se anvisning på pakken.
  • Legg bjørkepinner i bunnen av en stor kasserolle/gryte. Jeg legger to lag, på tvers av hverandre, slik at bjørkepinnene danner en rist i bunn. Fyll på med cirka 1 cm vann, bare så det nesten dekker det aller nederste laget av pinnene. Pinnekjøttet skal dampes og ikke kokes, det er derfor ikke nødvendig mye med vann.
  • Kok opp, og legg på et lokk. La kjøttet dampe i cirka 3 timer. Sjekk en gang i blant for å være sikker på at det ikke har kokt tørt.
  • Når det er cirka 1 time igjen kan du gå i gang med kålrabistappen og koke potetene. Skrell kålroten og del den opp i store terninger. Kokes mør i grønnsaksbuljong. Skrell så potene (hvis du ønsker) og kok de i usaltet vann.
  • Hell av mesteparten av vannet av kålrabien når den har kokt seg mør. Bruk en potetmoser/rotmoser til å lage en kålstappe. Smak til med salt og pepper. Noen pleier å tilsette fløte, smør eller kraften fra pinnekjøttet i kålstappen, mens jeg liker den best helt enkel og uten så mange andre fremtredende smaker.
  • Server nydampet pinnekjøtt med kålrabistappe og kokte poteter. Strø over finhakket bladpersille. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*