Pinnekjøtt er en norsk matrett av tørket og saltet ribbe av lam eller sau (eller geit). Retten har vært særlig populær julemat på Vestlandet og i Nord-Norge, men dens popularitet har de senere årene økt også ellers i landet. I Norge spiser rundt en tredjedel av befolkningen pinnekjøtt på julaften, og er bare slått av svineribbe.
Hjemme har vi bestandig spist pinnekjøtt på juleaften, og når jeg kjenner lukten av pinnekjøtt som brer om seg, da slår julestemningen inn for fult. Pinnekjøtt med kålrabistappe og poteter – så enkel julemiddag, men samtidig så utrolig godt! Heldigvis har jeg en samboer fra Vestlandet, hvor det også er tradisjoner knyttet til pinnekjøtt. For den som ikke er så glad i pinnekjøtt så har jeg også en oppskrift på ribbe og lutefisk her på bloggen.
Noen spørsmål som gjerne dukker opp når man lager pinnekjøtt.
- Hvor mye pinnekjøtt skal man beregne per person? Beregn rundt 400-500 gram kjøtt per person (ikke utvannet). Mengden vil variere litt ut fra hvor mye kjøtt det er på beina, om det er til barn eller voksne. For en med god apetitt og som er glad i pinnekjøtt så går det gjerne rundt 500 gram.
- Hvor lenge skal kjøttet vannes ut? Siden pinnekjøttet er både tørket og saltet, så er det viktig å vanne ut kjøttet både for å få tilbake væskebalansen i kjøttet og for å vanne ut litt av saltet. Det er vanskelig å gi en nøyaktig fasit på hvor lenge kjøttet skal vannes ut, siden det vil variere ut fra hvor salt kjøttet er og hvor store stykkene er. Beregn derfor cirka 20-30 timer til utvanning, men sjekk hva som er oppgitt på pakken. Vanligvis vanner man kjøttet ut i kaldt vann, men dersom man er litt sent ute så kan man også bruke lunkent vann for å fremskynde utvanningen.
- Hvor lenge skal det dampe? Beregn 2,5 -3 timer. Når kjøttet løsner lett fra beina er det ferdig. Noen synes pinnekjøttet blir ekstra godt dersom det får noen minutter under grillen rett før servering.
- Røkt eller urøkt pinnekjøtt? Her finnes det ingen fasit. Noen foretrekker røkt kjøtt, mens andre holder en knapp på den urøkte varianten. Siden vi har pleid å være mange til bords på julaften så har vi en del ganger hatt litt av hvert.
Her kommer en oppskrift på pinnekjøtt med en enkel kålrabistappe!