Pizza med kjøttboller og vårløk

Pizza med kjøttboller og vårløk

Pizza med spanske kjøttboller og vårløk har rett og slett blitt en gjenganger hos oss de siste månedene. Ofte gjør jeg det ekstra lettvint og kjøper noen gode og ferdige kjøttboller, men du kan også lage de selv (se oppskrift på spanske kjøttboller). Jeg pleier ofte å kjøpe en fersk variant fra Jens Eide, som inneholder mye kjøtt og smaker godt. Fryser ned det jeg ikke bruker og tar opp neste gang jeg lager pizza. Ellers er vårløk undervurdert som pizzatopping, og er en fin måte å tilføre noe grønt til pizzaen.

Tips! Har du god til å heven pizzadeigen vil jeg anbefale å bruke kaldt vann istedenfor varmt, men husk at deigen da trenger lengre tid på å heve (cirka 3-4 timer). Har du ikke tid til å vente så lenge ville jeg brukt vann som er rundt 20 grader, men ikke noe mye varmere enn det. Det skyldes at eltingen vil øke temperaturen i deigen, og du risikerer å ta livet av bakteriekulturen (gjæren) ved for høy temperatur.

Istedenfor den tradisjonelle pizzasausen har jeg også falt litt for en variant av soltørkede tomater. Denne sausen passer godt hvis man vil ha en pizzasaus med mye smak, alternativt kan jeg anbefale en enklere og mildere saus som ikke behøver koking.  Jeg brukte den ekstra smaksrike  varianten, men du kan også bruke den andre varianten.

Pizza med kjøttboller og vårløk

  • 14. april 2018
  • 2 pizzaer
  • 2 hr 45 min
  • Skriv ut
Pizza med kjøttboller vårløk og pizzasaus av soltørkede tomater

Ingredienser

  • Halvgrov pizzadeig
  • 2,5 dl fullkornshvetemel
  • 2,5 dl tipo 0 eller siktet hvetemel
  • 1/3 pose tørrgjær
  • 1 klype salt
  • 2,5 dl vann
  • Pizzasaus
  • 1 lite glass soltørkede tomater
  • 1/2 boks hermetiske tomater
  • 20-25 basilikumblader
  • 1/2 ts salt
  • Pepper
  • Topping
  • 150 gram mozzarella
  • 100 gram kjøttboller
  • 2 sjampinjonger
  • 3 vårløk
  • Parmesan (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Steg 1
Start med å sette pizzabunnen. Ha alt det tørre i en bolle og bland godt. Tilsett vann og elt godt, cirka 10-15 minutter med kjøkkenmaskin eller gjerne enda lengre for hånd. Deigen skal være ganske klissete, så tilsett mer vann ved behov.
Steg 2
Dekk til deigen med et klede eller lokk. La den heive på et lunt sted til den har doblet i størrelse.
Steg 3
Forvarm ovnen til 250-275 grader, vanlig over- og undervarme. Har du pizzastein eller -stål setter du dette inn i ovnen (nest nederst), alternativt kan du sette inn stekebrettet nederst i ovnen.
Steg 4
Lag pizzasausen mens deigen hever. Se oppskrift på pizzasaus av soltørkede toamter.
Steg 5
Velt den ferdighevede pizzadeigen over på et godt melet underlag. Elt den lett sammen og del den i to like store emner. Trill hver av emnene til en rund ball, og trykk de enten flate eller bruk et kjevle. Pass på hvis du kjevler pizzadeigen, så du ikke presser ut all luft ut av deigen. Legg bunnene over på hvert sitt bakepapir.
Steg 6
Fordel pizzasaus, mozarella og øvrig topping utover hver pizzabunn.
Steg 7
Bruk en stor fjøl, pizzaspade eller lignende til å forflytte pizzabunnen inn i ovnen. Stek pizzaen i 5-8 minutter, eller til den er ferdig. Ha over litt revet parmesan over den ferdigstekte pizzaen. Nyt umiddelbart!