For over et halvt år siden satte jeg i gang et lite surdeigsprosjekt og etter et par mislykkede forsøk fikk jeg endelig fart på min egen surdeigsstarter. Siden da har jeg matet og holdt liv i bakteriekulturen, og har stort sett hver helg laget fantastisk gode surdeigspizzaer. Ja, for pizza har blitt noe helt annet etter at jeg begynte å bake med surdeig, og jeg høster stadig skryt når jeg serverer denne pizzavarianten når vi har middagsgjester. Du kan lese mer om hvordan du lager din egen surdeigsstarter i dette innlegget, og lese om tips til hvordan du kan pleie den i dette.
I dag har jeg lyst til å dele hvordan du kan lage klassikeren pizza parma med surdeig. Dersom du ikke er så heldig at du har din egen surdeigsstarter så er det ikke noe i veien for å lage en vanlig pizzabunn med gjær. Pizza parma er nydelig uansett type bunn. Jeg har sett at man nå også kan kjøpe ferdig surdeig i butikken så jeg antar at du også kan bruke denne, men har selv ingen erfaring å referere til.
Når man skal lage en surdeigspizza må man planlegge litt mer enn for en vanlig pizza. Selv har jeg fått det til en vane å mate surdeigsstarteren før jeg drar på jobb fredags morgen. Når jeg kommer hjem er starteren bakeklar og jeg setter så pizzadeigen. Videre lar jeg den heve i ca 4 timer før jeg baker den ut. Litt mer planlegging, men absolutt verdt det.
Forberedelser: Mat surdeigsstarteren 4-8 timer før du setter deigen, dersom du allerede ikke har en bakeklar surdeigsstarter. Jeg pleier ofte å mate den før jeg drar på jobb, slik at den er bakeklar til jeg er hjemme igjen.
Andre pizzaoppskrifter som kan være til inspirasjon:
Lykke til med pizzabakingen!
Surdeigspizza med parma
- 23. september 2017
- 2 pizzaer
- 12 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Surdeigsbunn
- 2,5 dl fullkornshvetemel (eller finmalt hvete)
- 2,5 dl tipo 0 eller siktet hvetemel
- 1/2 ts salt
- 150 gram surdeigsstarter
- 2,5 dl vann
- Tomatsaus
- 1 boks hakkede tomater
- 1 fedd hvitløk
- cirka 20 basilikumblader
- 1 ss olivenolje
- 1/2 ts sukker
- Salt og pepper
- Pizzatopping
- 150 gram mozzarella
- 75 gram parmaskinke
- 2 sjampinjonger
- Ruccola
- Pinjekjerner
Slik gjør du det
- Steg 1
- Ha alt det tørre i en bolle.
- Steg 2
- Bland 150 gram av den nyoppfriskede surdeigsstarteren i lunkent vann. Ha vannet sammen med melet og elt det godt sammen i ca 10 minutter med maskin til du har en smidig og elastisk deig. Deigen skal gjerne være akkurat litt for klissete på dette tidspunktet.
- Steg 3
- Dekk til bollen med plast, og la den stå og heve i omentrent 4 timer i romtemperatur. Jo lengre deigen står jo surere vil den bli.
- Steg 4
- Del den ferdighevede pizzadeigen i to emner. Form hvert emne til en rund ball. Trykk og dra den utover til du har fått en tynn rund bunn, eller bruk et kjevle for å gjøre det lettere for deg selv. Pass på hvis du kjevler pizzadeigen, så du ikke presser ut all luft ut av deigen.
- Steg 5
- Dekk til bunnene med et klede og la stå og etterheve i ca 60 minutter før du har på fyllet.
- Steg 6
- Mens bunnene hever lager du tomatsausen etter fremgangsmåten i dette innlegget.
- Steg 7
- Forvarm ovnen 275 grader eller varmere. Har du en pizzastein så sett den gjerne nederst i ovnen. Har du ikke en pizzastein så sett inn et stekebrett.
- Steg 8
- Fordel pizzasaus utover pizzabunnene. Følg så på med skiver av mozarella, før legger på parmaskinke og sjampinjong skåret i tynne skiver.
- Steg 9
- Flytt den stekeklare pizzaen over på den oppvarmede pizzasteinen/stekebrettet.
- Steg 10
- La steke i 7-9 minutter, eller til den ser ferdig ut.
- Steg 11
- Dryss over litt fersk ruccola og en liten neve pinjekjerner idet du tar pizzaen ut av ovnen. Skjær den i passe store biter og server umiddelbart.
Håper det smaker!
Hei! Lurer på hvordan temperatur deigen skal heve i?
Takk for spørsmålet! Romtemperatur, jeg skal presisere det i oppskriften 🙂
Hei. Jeg hopper over trinn 5 (etterhevingen) og får en fin, tynn og sprø skorpe når jeg steker den ved 300 grader. Kantene hever fint under stekingen- Det er ganske praktisk å slippe å ha pizzabunner stående til heving på alle benker hvis du f.eks. skal steke 4-5 stykker.
Hei Kåre,
Takk for tipset. Det er et godt råd når man skal lage pizza til mange 🙂