Pizza parma

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Pizza parma

Pizza parma er en av de mest klassiske italienske pizzaoppskriftene jeg kan tenke meg. Parmaskinken er en spekeskinke av svin, som kommer fra Parmadistriktet i det nordlige Italia. Dette er en nydelig pizza med enkle og rene smaker.

I denne oppskriften har jeg brukt tipo 00 hvetemel. Mens vanlig siktet hvetemel har en utmalingsgrad på 78%, så har tipo 00 en utmalingsgrad på 55%. Utmalingsgrad angir hvor stor andel av skallet som blir brukt når melet males, og jo mindre andel som blir brukt jo finere vil melet være. Om du ikke har tipo 0 eller tipo 00 bruker du vanlig siktet hvetemel.

Dersom du vil teste en litt annen bunn, har jeg også en oppskrift på eltefri pizza med spekeskinke og en pizza parma med surdeig her på bloggen.

Pizza parma med ruccola og pinjekjerner

Som du ser av bildet har jeg lagt på spekeskinken etter at pizzaen kom ut av ovnen. I tidligere oppskrifter har jeg ofte stekt den med spekeskinken, men synes jo spekeskinken smaker enda bedre når den ikke er stekt.

Håper du ble fristet til å teste ut oppskriften!

Pizza parma

4 fra 6 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: ItalienskNivå: Enkel
Antall

2

pizzaer
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

7

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Pizzabunn
  • 5,5 dl 5,5 tipo 0/00 eller siktet hvetemel

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 1/3 pose 1/3 tørrgjær

  • 2,5 dl 2,5 vann

  • 1 ss 1 olivenolje

  • Pizzasaus
  • 1 stk 1 sjalottløk

  • 1 stk 1 hvitløksfedd

  • 1 ss 1 tomatpuré

  • 1/2 ss 1/2 rødvinseddik

  • 1 boks 1 hermetiske tomater

  • 1 ts 1 italiensk krydderblanding

  • Salt og pepper

  • Olivenolje til steking

  • Topping
  • 200 gram 200 mozzarella

  • 3 stk 3 aromasopp eller sjampinjong

  • 100 gram 100 parmaskinke

  • Ruccola

  • Ristede pinjekjerner

Fremgangsmåte

  • Sett pizzadeigen. Bland melet, tørrgjæren og saltet i en bakstbolle. Ha i kaldt vann og gå i gang med å elte deigen. Best resultat får du om du bruker en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Beregn rundt 20 minutter eltetid. De siste 5 minuttene tilsetter du olivenoljen. Deigen er tilstrekkelig eltet når den er elastisk og lett klissete. Du skal kunne dra i den som en tyggegummi, uten at den revner.
  • Dekk bollen til med et lokk eller en plastfolie. Sett deigen til heving på et lunt sted i 1,5 – 2 timer.
  • Lag pizzasausen. Skrell og finhakk sjalottløken og hvitløksfeddet. Surr sjalottløken i en klunk olivenolje i en liten kjele. Når løken begynner å bli myk tilsetter du hvitløken. Surr videre i 20-30 sekunder og ha i tomatpuréen. La tomatpuréen frese noen sekunder i kjelen, så fjerner du litt av råsmaken fra tomatene. Tilsett deretter rødvinseddiken, de hermetiske tomatene, italiensk krydderblanding og kok opp.
  • La pizzasausen koke i 30-45 minutter, til sausen tykner og smakene fra krydderet kommer frem. Smak til sausen med salt og pepper. Skru ned varmen og la sausen stå til den ska. smøres på pizzaen.
  • Gjør klar soppen. Børst av soppen og skjær den opp i skiver. Tørrstek soppen i en varm stekepanne til den slutter å væske. Ha så i bittelitt smør, og krydre soppen med salt og pepper.
  • Utbaking. Sett stekeovnen på 300 grader med vanlig over- og undervarme, med pizzastein eller pizzastål nest øverst i ovnen. Bruker du vanlig stekeplate kan du sette den inn nest nederst i ovnen.
  • Hvelv pizzadeigen over på et melet underlag, og del den i to like store deler. Trykk hvert emne lett utover til flate bunner (eller bruk et kjevle). Ved å bruke hendene vil du beholde mye mer av luften i deigen, men krever også mer teknikk.
  • Smør to-tre spiseskjeer tomatsaus utover pizzabunnene. Fordel så biter eller skiver av mozzarellaen utover bunnene, og følg på med den stekte soppen.
  • Stek pizzaen. Ha pizzaen over på stekebrettet, pizzasteinen eller -stålet som står i ovnen. Stek pizzaen i 7-9 minutter, til den er gyllen. Ha parmaskinken over den nystekte pizzaen. Dryss over frisk ruccola og pinjekjerner, og server umiddelbart!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

2 Kommentarer

  1. Laila Alm

    Pizza Parma. Altfor mye arbeid for å få lagd en pizza.Og for mange ingredienser en ofte ikke har i huset

    • Rolf-Anders Vollan

      Blir jo ikke en pizza parma uten parmaskinke, men skinken kan så klart byttes ut med en annen skinke du måtte ha i kjøleskapet. Tipo 00 kan også byttes ut med vanlig siktet hvetemel, om du ønsker en enklere variant 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*