Plommegelé

Lages på: Mer enn 6 timer Nivå: Enkel
Hjemmelaget plommegelé

Forleden dag kom jeg hjem med masse plommer. Plommesyltetøy har jeg allerede laget med stort hell, så denne gangen tenkte jeg at jeg skulle forsøke meg på å lage plommegelé. Veldig godt på brødskiva, enten bare med smør eller på ost eller epleskiver. Epleskiver på brødskiva er for øvrig undervurdert! Kan også tenke meg at det smaker godt sammen med ost og kjeks, men så langt har jeg ikke fått testet enda.

Siden plommene var veldig søte så syntes jeg det passet godt med litt syre fra sitronsaft i syltetøyet. Dette kan variere en god del så smak deg gjerne.

Plommegelé

4.3 fra 12 vurderinger
Type rett: PåleggNivå: Enkel
Porsjoner

1

liter
Tilberedning

15

minutter
Koketid

1

time 

15

minutter
Safting og avkjøling

6

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1,5 kg plommer

 • 4 dl vann

 • 1/2 stk sitron

 • 400 gram sukker

 • 2/3 pose fruktpektin (cirka)

Fremgangsmåte

 • Skyll plommene i kaldt vann. Del de i to, men du behøver ikke ta deg bryet med å fjerne steinen i midten.Delte plommer
 • Ha plommene over i en kasserolle. Tilsett halvparten av vann, samt saften fra en halv sitron. Hvor kraftig smaken på plommene er kan variere, og da er det bedre å spe på med resten av vannet til slutt om det trengs.
 • Kok opp plommene og la de småkoke under lokk i 45-60 minutter. Etter hvert vil du se at plommeskallet mister fargen, og fruktkjøttet blir skikkelig bløtt. Unngå å røre for mye i plommene, da dette vil gjøre at plommegeléen kan bli ganske grumsete. Smak gjerne litt på saften mot siste del av koketiden. Synes du det er litt lite smak kan du fortsette å koke plommene uten lokk, slik at smaken blir konsentrert. Er det mye smak kan du vurdere å ha i resten av vannet.
 • Så er det på tide å sile saften. Ideelt sett så hadde jeg silt den i en saftsil eller et klede, men denne gangen ble det en melsikt og deretter en tesil. Det fungerte også fint, men den ble kanskje ikke like klar som om jeg hadde silt den i en saftsil. Jeg lot plommene stå i melsikten i et par timer, men du må gjerne la de stå over natten også for å få mest saft ut av plommene.
 • Mål opp den silte plommesaften og ha den i en kasserolle. Kok opp saften. Til 15 dl saft kan du beregne 1 pose fruktpektin når du skal lage gele (sjekk gjerne posen). Jeg fikk 10 dl saft og brukte derfor 2/3 pose. Får du nærmere 7,5 dl blir det 1/2 pose. Tilsett pektinet under omrøring. La pektinet koke i 5 minutter før du tilsetter sukkeret. Kok videre til sukkeret har løst seg opp. Tilsett mer sukker eller sitronsaft om du synes det trengs. Fjern det overflødige skummet med en spiseskje.
 • Gjennomfør geléprøven før du heller den over på sterile syltetøyglass. Ha en skje med plommegelé på et kaldt fat, og sett det i fryseren eller kjøleskapet. La det stå noen minutter, til geléen er kald. Dersom du kan dra skjeen gjennom geléen uten at den samler seg igjen så er den klar. Hvis plommegeléen ikke bestod testen må du koke den noen minutter til, eventuelt ha i litt mer sukker og/eller fruktpektin.
 • Hell den kokvarme plommesaften over på like varme og sterile syltetøyglass. Fyll de helt opp, slik at det blir mins mulig luft i de. Skru på lokket og sett de opp ned på benken eller i vasken. Dette gjør jeg for at luften i glassen skal være nødt til å jobbe seg gjennom den kokvarme væsken, og bakterier dør på veien. La de stå slik noen minutter før du snur de den rette veien. La glassene stå og avkjøle på benken til de er avkjølte. Oppbevares på et svalt eller kjølig sted (kjeller, matbod, kjøleskap etc)Plommegelé

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

2 Kommentarer

 1. Vet du hvor lenge holdbarheten er på denne?

  • Rolf-Anders Vollan

   Er saften kokende varm og glassene sterile. Vil jeg tippe opp mot ett år går fint 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*