Plukkfisk med gulrot og erter

Plukkfisk med gulrot og erter

Det frister ofte ikke å varme opp gårdagens fiskemiddag, og da er plukkfisk en kjapp og fin måte å bli kvitt fiskerestene på. Selv har jeg vokst opp med en variant med makaroni (se plukkfisk med makaroni), mens jeg denne gangen har laget den med potet, gulrot og erter for å gjøre den enda mer næringsrik og smakfull. Ferdigkokt fisk (gjerne hvit fisk) blandes inn i en hvit saus, sammen med kokte poteter og andre grønnsaker. Enkel tradisjonskost som står på middagsbordet på under halvtimen. Har du også ferdigkokte poteter liggende kan du kutte ned på tilberedningstiden opptil 10 minutter.

Jeg tror fortsatt at jeg holder en knapp på barndommens variant med makaroni, men det kan jo også skyldes at det er slik jeg er vant til å spise plukkfisk. Makaroni eller ei, budskapet er: ikke kast fisken, lag heller plukkfisk!

Server plukkfisken slik den er, eller toppet med litt sprøstekt bacon om du foretrekker. Velbekomme!

Plukkfisk av fiskerester

Plukkfisk med poteter

Ingredienser

  • 400-500 gram kokt fisk (gjerne torsk)
  • 5 poteter
  • 2 ss smør
  • 1 purreløk
  • 2 gulrøtter
  • 200 gram frosne erter
  • Hvit saus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 4 dl melk
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts muskat
  • 1/4 ts hvit pepper

Fremgangsmåte

Steg 1
Skrell og kok potetene i usaltet vann. Beregn cirka 15-20 minutter, avhengig av type poteter og størrelse. Bruk gjerne ferdigkokte poteter om du har liggende fra en tidligere middag.
Steg 2
Rens den ferdigkokte fisken fra skinn og bein.
Steg 3
Lag hvit saus. Smelt smør i en kasserolle. Rør inn hvetemel og dra kasserollen av platen. Tilsett cirka 1/3 av melken og bland den godt inn i resten, slik at du har en klumpefri blanding. Tilsett forsiktig resten av melken under omrøring for å unngå klumper. Sett kasserollen tilbake på platen og kok opp. La koke på lav varme i cirka 5 minutter. Rør ofte slik at du ikke brenner sausen. Tilsett salt og smak deg frem til riktig mengde muskatt og pepper.
Steg 4
Skrell og kutt opp gulrøtter i små terninger. Skjær purreløken i tynne skiver. Surres så i en panne i litt smør, i 4-5 minutter. Ha så i frosne erter og surr videre i noen minutter.
Steg 5
Mos potetene forsiktig i den hvite sausen. Bland så inn de surrede grønnsakene og biter av fisk. Smak til med salt og pepper. Liker du at plukkfisken er litt mer mos så rører du forsiktig i gryten til du har en passe konsistens.