Polarbrød med surdeig

Polarbrød med surdeig

Det er noe eget med å bake med surdeig. Ikke bare setter surdeigen og den lange hevetiden en ekstra god smak, men er også ekstra stas å bake brød når man har laget sin egen surdeigsstarter.

Jeg har allerede publisert en oppskrift på grove polarbrød på bloggen. Disse laget jeg faktisk også på Matkontrollen i fjor høst, en utrolig morsom erfaring! I dag har jeg derimot laget en ny variant av de populære brødene, nemlig polarbrød med surdeig. Perfekte å ha liggende på lur i fryseren, og blir fantastisk gode etter et par minutter i brødristeren. Du kan også bruke samme deigen til å lage pitabrød (unngå å prikke de), eller lage små mini-pizzabunner.

Polarbrød surdeig

Glad i surdeigsbakst? Se også:

Håper du ble inspirert til å forsøke å lage surdeigspolarbrød!

Polarbrød med surdeig

Surdeigspolarbrød

Ingredienser

  • 150 gram havremel
  • 300 gram fullkornshvetemel
  • 400 gram siktet hvetemel
  • 1 ts salt
  • 2 ss bakeklar surdeigsstarter
  • 6,5 dl melk eller vann
  • 1 ss honning
  • 5 ss olje

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha mel og salt i en bakstbolle. Har du ikke havremel kan du male havregryn ved hjelp av en foodprosessor eller stavmikser.
Steg 2
Bland et par spiseskjeer med bakeklar surdeigsstarter ut i kald melk eller vann, og ha det sammen med melblandingen. Tilsett honning og elt deigen godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, beregn cirka 15-20 minutter eltetid. Tilsett oljen og elt ytterligere 5-10 minutter, til du har en god og smidig deig.
Steg 3
Dekk til bollen med et lokk eller plast. La den heve i romtemperatur i 10-20 timer.
Steg 4
Sett ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme. Ha den ferdighevede surdeigen over på et melet underlag. Elt inn litt hvetemel dersom deigen oppleves som veldig klissete. Del deigen opp i to like store emner. Del hver av emnene opp i cirka 10-12 like store biter. Trill disse til runde boller, som kjevles til flate sirkler med en diameter på 10-12 cm. De ble cirka 0,3-0,4 cm.
Steg 5
Legg polarbrødene over på bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve i 45 minutter. Prikk brødene med spisepinner, skaftet på et bestikk eller lignende.
Steg 6
Polarbrødene stekes midt i ovnen i cirka 10-12 minutter, litt avhengig av tykkelse og stekeovn.
Steg 7
Avkjøles på rist under et klede. Frys ned polarbrødene så snart de er avkjølte og ta opp et ønsket antall brød rett før servering.