Det er noe eget med å bake med surdeig. Ikke bare setter surdeigen og den lange hevetiden en ekstra god smak, men er også ekstra stas å bake brød når man har laget sin egen surdeigsstarter.
Jeg har allerede publisert en oppskrift på grove polarbrød på bloggen. Disse laget jeg faktisk også på Matkontrollen i fjor høst, en utrolig morsom erfaring! I dag har jeg derimot laget en ny variant av de populære brødene, nemlig polarbrød med surdeig. Perfekte å ha liggende på lur i fryseren, og blir fantastisk gode etter et par minutter i brødristeren. Du kan også bruke samme deigen til å lage pitabrød (unngå å prikke de), eller lage små mini-pizzabunner.
Glad i surdeigsbakst? Se også:
Håper du ble inspirert til å forsøke å lage surdeigspolarbrød!
Polarbrød med surdeig
- 23. mai 2020
- 20 stk
- 12 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- 150 gram havremel
- 300 gram fullkornshvetemel
- 400 gram siktet hvetemel
- 1 ts salt
- 2 ss bakeklar surdeigsstarter
- 6,5 dl melk eller vann
- 1 ss honning
- 5 ss olje
Slik gjør du det
- Steg 1
- Ha mel og salt i en bakstbolle. Har du ikke havremel kan du male havregryn ved hjelp av en foodprosessor eller stavmikser.
- Steg 2
- Bland et par spiseskjeer med bakeklar surdeigsstarter ut i kald melk eller vann, og ha det sammen med melblandingen. Tilsett honning og elt deigen godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, beregn cirka 15-20 minutter eltetid. Tilsett oljen og elt ytterligere 5-10 minutter, til du har en god og smidig deig.
- Steg 3
- Dekk til bollen med et lokk eller plast. La den heve i romtemperatur i 10-20 timer.
- Steg 4
- Sett ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme. Ha den ferdighevede surdeigen over på et melet underlag. Elt inn litt hvetemel dersom deigen oppleves som veldig klissete. Del deigen opp i to like store emner. Del hver av emnene opp i cirka 10-12 like store biter. Trill disse til runde boller, som kjevles til flate sirkler med en diameter på 10-12 cm. De ble cirka 0,3-0,4 cm.
- Steg 5
- Legg polarbrødene over på bakepapirkledd stekebrett og la de etterheve i 45 minutter. Prikk brødene med spisepinner, skaftet på et bestikk eller lignende.
- Steg 6
- Polarbrødene stekes midt i ovnen i cirka 10-12 minutter, litt avhengig av tykkelse og stekeovn.
- Steg 7
- Avkjøles på rist under et klede. Frys ned polarbrødene så snart de er avkjølte og ta opp et ønsket antall brød rett før servering.