Pølsegrateng

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Pølsegrateng

Pølsegrateng er en middagsfavoritt hos både store og små, og er også svært enkel å lage. Pølser, makaroni, hvitsaus og  grønnsaker blandes sammen i en ildfastform. Ha over revet ost, og sett gratengen i forvarmet ovn. Så enkelt kan det gjøres!

Denne pølsegratengen har på kort tid blitt til en favoritt blant flere av mine følgere, og jeg får stadig positive tilbakemeldinger på oppskriften. Det var en selvfølge at jeg måtte ta med denne oppskriften da jeg gav ut kokeboken Mat du blir glad av, dog en litt forbedret variant av denne.

Bruk gjerne bruke enda flere grønnsaker enn det jeg har oppgitt, og server en grønn salat til om du ønsker. Har du stangselleri, tomat eller gulrot liggende i kjøleskapet? Dette er ypperlige ingredienser i middagsretter som denne.

Glad i formretter? Da vil du kanskje også like:

Håper det smaker!

Pølsegrateng

4.2 fra 176 vurderinger
Type rett: Hverdagsmat, MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

25

minutter
Steketid

20

minutter
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram smakfulle pølser

  • 1 fedd hvitløk

  • 1/2 stk rød chili

  • 1 stk paprika

  • 1 stk rødløk

  • 2 stk vårløk

  • Ev. friske urter

  • 100 gram fullkorn makaroni

  • 150 gram revet ost

  • Hvit saus
  • 2 ss smør

  • 2 ss hvetemel

  • 4 dl melk

  • 1/4 ts muskatnøtt

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts hvit pepper

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Kok makaronien etter anvisningen på pakken. I mellomtiden går du i gang med hvitsausen.
  • Smelt smør i en kasserolle. Ha i hvetemel og visp godt. Dra kasserollen av varmen, spe i litt av melken mens du visper kontinuerlig. Når du har vispet ut alle klumpene sper du i mer melk. Fortsett slik til du har spedd i all melken. Sett kasserollen tilbake på platen og kok opp sausen. La koke i 3-5 minutter, før du krydrer med muskatnøtt, salt og pepper. Sausen bør ikke være for tykk.
  • Skjær pølsene opp i skiver, finhakk hvitløk og chili (fjern frøene), del paprika og rødløk opp i terninger og vårløken opp i skiver.
  • Stek pølsebitene kjapt i litt olje i en gryte. Når pølsebitene begynner å få farge tilsetter du oppskåret hvitløk, chili, paprika og rødløk. Surr videre i et par minutter og dra gryten av varmen.
  • Ha den ferdigkokte makaronien over i et dørslag. Bland den så sammen med pølseblandingen, hvitsaus, oppskåret vårløk og litt friske urter (f.eks. en håndfull basilikum).
  • Ha så alt sammen over i en passe stor ildfastform og strø over revet hvitost.
  • Sett pølsegratengen i ovnen, og la den steke i cirka 15-20 minutter til osten begynner å bli gyllen.

Notater

  • Skal du lage middag til små barn? Pass på mengden chili 🙂

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

17 Kommentarer

  1. Må være beste pølseretten jeg noen gang har smakt.

  2. Karl Martin Pedersen Brendemo

    Nydelig pølse grateng 👍 Fruen likte den så godt hu ga meg en 6. Det skjer bare en gang i året 😊

  3. Skal det bare være 100 gram makaroni. Ser på alle andre oppskrifter at det skal være typ 4-500 gram pasta på 4 posjoner.

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei
      100 gram makaroni er riktig i denne oppskriften, men det er ikke noe i veien for å tilsette mer om du ønsker 🙂

  4. Takk. Ja det var helt fin mengde med 100 gram.

  5. Veldig. Perfekt rett for en kresen familie (unger)..(måtte droppe løk/parika) men veldig god og formen ble skrapet tom, må lage mer neste gang 🙂

  6. Ingrid-Tove Astrup

    Helt fantastisk god grateng, ble helt sjokkert, jeg, over at så enkle ingredienser kunne danne noe så smakfullt!!! Super oppskrift!!!

  7. Ikke egg i sausen? Synes gratengen ble kjempegod, men sausen ble litt tynn og klissete.

    • Rolf-Anders Vollan

      Heisann
      Nei, jeg har ikke pleid å bruke egg i denne oppskriften. Sannsynligvis lager jeg sausen litt tykkere enn hva du hadde, og opplevde derfor ikke det problemet. Bra den var god på smak da 🙂

  8. Hvilken pølse anbefaler du ? Vanlig kjøttpølse er det jo ikke så mye smak i.

    • Rolf-Anders Vollan

      Jeg har brukt litt forskjellig, og kommer litt an på om jeg skal servere til barn eller ikke. Jens Eide og Jakobs utvalgte er jo ikke feil, kanskje med en variant med chili eller fennikel. Salsiccia er jo også veldig godt da 🙂 Og bruk gjerne rå pølser om du kommer over.

  9. Lisbeth GT

    Veldig godt😋 Mannen min og jeg har nå spist dette i 2 dager og er enige om at dette skal vi ha flere ganger👍 Takk for oppskriften😊

  10. Hei, takk for fin oppskrift – gleder meg til å prøve.
    Hva tenker du om å lage denne dagen i forveien og ha den i kjøleskapet frem til den skal stekes?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Sissel,
      Det vil jeg tro går fint, men beregn ekstra tid i ovnen siden hele formen da vil være kjøleskapskald. Mulig du bør dekke til toppen underveis, og steke den nederst i ovnen for å unngå at osten blir veldig godt stekt (før den er gjennomvarm) 😊

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*