Porchetta

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Italiensk ribberull - porchetta

Vi er i en av årets mørkeste dager, som dessverre setter sitt preg på matbildene jeg for tiden tar. Med manglende dagslys må jeg ty til blitz og andre lyskilder, og jeg blir ikke så fornøyd med resultatet som jeg eller ville vært. Men smakene er der heldigvis fortsatt, og det er jo det aller viktigste.

Litt tidligere denne måneden laget jeg porchetta (uttales med k, altså porke’t:a). Porchetta er en italiensk ribberull, kort fortalt en utbenet ribbe, fylt med ulike krydre og urter, rullet sammen og stekt i ovnen til du har en saftig ribbe med sprø svor.

Ble dette for spenstig ribbeoppskrift? Sjekk ut oppskriften på tradisjonell ribbe.

Ribben kan krydres og rulles sammen allerede én dag i forveien, så får smakene satt seg skikkelig.

Porchetta
Banner - Mat du blir glad av

Porchetta

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: ItalienskNivå: Middels
Porsjoner

8

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Steketid

3

timer 

30

minutter
Totalt

4

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 3 kg tynnribbe

  • 4 ts salt

  • 2 ts kvernet pepper

  • bomullstråder

  • Kryddermiks
  • 2 ts hel sort pepper

  • 1/2 ts chiliflak

  • 1 ss fennikelfrø

  • 4 kvaster frisk rosmarin

  • 12 blader frisk salvie

  • 2 ts tørket timian

  • 4 fedd hvitløk

  • 2 ss flaksalt

  • 1 stk appelsin (skallet)

Fremgangsmåte

  • Start med å snitte ribba.
    Jeg valgte å snitte den i cirka 1 cm brede striper. Stripene snittes samme retning som ribben rulles, slik at det blir enkelt å skjære opp ribben i skiver når den er ferdigstekt. Snitt gjennom svoren og litt nedi fettet, uten at du skjærer i kjøttet.
  • Legg ribben med svorsiden ned på en skjærefjøl. Skjær bort beina som sitter under. Finn midten av ribbestykket og skjær halvveis nedi kjøttet, motsatt retning i forhold til snittene du gjorde i svoren. Skjær så ut mot hver side av snittet, slik at du kan brette utover ribben etterpå, og fylle den med krydder.Ribberull fylt med krydder
  • Lag kryddermiksen.
    Rist pepperkornene og fennikelen i en tørr og varm panne. Når det begynner å ryke av krydderne har du dem over i en morter og avkjøler i noen minutter.
  • Ha frisk rosmarin og salvie i morteren, sammen med tørket timian, hvitløksfedd (skrell dem først) og flaksalt. Skyll og vask en appelsin. Bruk et microplane rivjern / zestjern til å rive av det aller ytterste skallet. Ha også skallet i morteren. Støt alle ingrediensene, til du har en tykk krydderpaste.Krydre til ribbe
  • Fyll halvparten av krydderblandingen i ribben. Resten gnir du på undersiden av den. Rull ribben stramt sammen og bind den med 10-12 bomullstråder. Skjær eventuelt bort noe av svoren, dersom det er en fare for at den kommer inn i rullen. Svoren skal kun ligge på utsiden av rullen. Gni så salt og pepper utover svoren. Dekk til og sett ribben kjølig dersom du ikke skal tilberede den med det samme.
  • Steking.
    Sett stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Legg ribben på en rist i en ildfastform. Har du ikke en rist som passer kan du eksempelvis bygge den opp med “pinnekjøtt-pinner”. Fyll på med en liten cm vann. Det vil sive ut kraft fra ribben etter hvert, så pass på at du ikke har i for mye. Dekk til formen med en tett aluminiumsfolie, og damp ribben i cirka 1 time i ovnen.
  • Fjern folien og senk temperaturen til 170 grader. La ribberullen steke videre i 1,5 – 2,5 time, eller til kjernetemperaturen når 65 grader. Fjern eventuelt noe av kraften underveis, dersom det er en fare for at den kommer i kontakt med ribben. Når kjernetemperaturen er nådd, setter du ribben høyere opp i ovnen og skrur samtidig opp temperaturen til 225 grader. Nå er det bare å vente til svoren begynner å poppe. Snu litt på ribben underveis, slik at all svoren rundt popper.
  • Lag tilbehøret klart mens ribben står i ovnen.
  • La porchettaen få hvile på benken i 20-30 minutter før du skjærer den i skiver. Server og nyt!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*