Rabarbasyltetøy

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Enkel
Rabarbrasyltetøy

Er du så heldig at du har rabarbra i hagen? Lag rabarbrasyltetøy! Hjemmelaget rabarbrasyltetøy er bare så godt, både på brødskiva, vafler, havregrynsgrøt eller i bakst.

 • Forrige helg kunne du på Instagram se meg lage rabarbrasyltetøy på Instagram. Se også høydepunkter for fremgangsmåte.

Jeg er kjempeglad i rabarbra, og har selv vokst opp med mye av denne veksten i hagen. Selv om man kanskje tenker på rabarbraen som særnorsk, så kommer den opprinnelig fra de nordlige deler Asia, og kom til Norge på 1700-tallet. Rabarbraen er kanskje mest vanlig å bruke i suppe, grøt eller syltetøy, men også i bakverk smaker den utrolig godt.

Utvalgte oppskrifter med rabarbra på bloggen:

Eller se enda flere rabarbraoppskrifter her på bloggen.

Håper du ble inspirert

Banner - Mat du blir glad av

Rabarbasyltetøy

4.2 fra 86 vurderinger
Type rett: PåleggNivå: Enkel
Porsjoner

3

glass
Koketid

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1000 gram rabarbra

 • 600 gram sukker

 • 1/2 stk sitron

 • 1 stk vaniljestang

Fremgangsmåte

 • Skyll rabarbraen i kaldt vann og skjær i skiver. Er skuddene nye og ikke høstet for sent på året, er det ikke nødvendig å skrelle den. Ha den oppskårede rabarbraen i en bolle og strø over sukkeret. Jeg pleier derfor å holde igjen cirka 100 gram sukker, og heller smak til når syltetøyet har kokt en god stund. Bruker ikke vann i denne oppskriften, men lar rabarbraen stå og safte seg til et par timer.
  PS! Har du ikke anledning til å vente så lenge kan du ha rabarbra og sukker direkte i en kasserolle, sammen med en liten skvett (1/2 dl) vann.
 • Ha rabarbraen, sukkeret og væsken som har dannet seg over i en kasserolle. Hvor sur rabarbraen er kan variere. Skvis over sitronsaft. Del vaniljestangen i to, på langs, og skrap ut frøene. Ha både frø og vaniljestang sammen med rabarbraen og kok opp.
 • La rabarbrasyltetøyet koke på lav varme i omentrent 1 time, til rabarbraen er mør og syltetøyet har tyknet. Sitronen inneholder pektin og er viktig for at rabarbrasyltetøyet skal tykne. Rabarbraens syrlighet vil variere, så smak om den trenger mer sukker. Fjern vaniljestangen mot slutten av koketiden.
 • Ha glovarmt rabarbrasyltetøy i sterile og varme syltetøyglass. Skru på lokkene slik at glassene blir helt tette, og sett glassene opp ned i noen minutter. La syltetøyet stå og avkjøle seg på benken. Syltetøyet oppbevares i kjøleskap, eller på et mørkt og svalt sted.

Notater

 • Mens syltetøyet koker har du tid til å sterilisere syltetøyglassene du skal bruke. Kok rene syltetøyglass og lokk i minimum 10 minutter før du fyller de med syltetøy.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

8 Kommentarer

 1. Hei.
  Den lille skvetten kasserolle som man skal ha i sammen med sukker og rabarbra, hvor kjøper du den? 🙂 Er det vann eller sitronsaft, mon tro?

  • Rolf-Anders Vollan

   Haha, det skal være en skvett vann 😂 Takk!! Skal korrigere den setningen 🙂

 2. Hei,
  Hvorfor skal man sette det i kjøleskapet etter at det er nedkjølt?
  Sigurd

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei,
   Jeg skrev det bare av egen vane. Syltetøyet kan fint oppbevares på et mørkt og svalt sted, over lengre tid, såfremt syltetøyet har fått riktig behandling.’

 3. Willy Borge

  Hva gjør at syltetøyet tykner?
  Har rabarbra pektin i seg?

 4. Hvordan går jeg frem når jeg vil fryse syltetøyet i plastbeholdere – spørs om de tåler kokvarmt syltetøy?

  • Rolf-Anders Vollan

   Om du skal fryse syltetøyet ville jeg avkjølt det først, før jeg så hadde det over i plastbeholdere 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*