Ribbe

Lages på: 2-3 døgn Nivå: Middels
Ribbe med svor

Ribbe er den kanskje mest vanlige julematen, fulgt av blant annet pinnekjøtt, lutefisk og juletorsk. Går man for en klassisk ribbe er det ikke uvanlig å servere den med tilbehør som surkål og/eller rødkål, kokte poteter, stekesjy/saus, medisterkaker/-pølser, honningstekte epler og svisker. Selv spiser vi pinnekjøtt på juleaften, så da tenkte jeg det var hyggelig med en liten førjulsmiddag med juletallerken istedenfor.

Det er bestandig like mye spenning rundt om man greier å få svoren på ribben sprø, eller om det endte opp med å bli en seig, hard eller kanskje brent såle. Uansett resultat, så blir det tradisjon tro mye snakk om denne svoren rundt bordet.

Stekt ribbe

Hva er forskjellen på tynnribbe og familieribbe?

  • Tynnribbe er den klassiske juleribben. Denne kommer fra siden på grisen og har en forholdsvis høy andel av fett (som gir mye smak). Det er enklest å få et godt resultat med tynnribben, siden hele stykket er jevnstort, like tykt og en høyere andel fett.
  • Familieribbe er tynnribbe der kotelettkommaen er med og derfor mye tykkere enn tynnribbe. Kotelettkammen består av ytrefileten med bein, og er derfor mye magrere enn resten av ribba. Familieribben har de siste årene økt i popularitet.

Hvilke forberedelser må gjøres? For å få et best mulig resultat på ribben er det viktig å gjøre noen forberedelser. Allerede 2-3 dager før ribben skal i ovnen bør svoren rutes opp og krydres med salt og pepper. Bruk en skarp kniv og skjær litt ned i spekklaget på svoren (men ikke ned i kjøttet). Det er en fordel om at du skjærer parallellt med ribbeinene, da blir det enklere når du senere skal skjære serveringsstykker. I oppskriften under vil jeg forklare steg for steg hvordan jeg tilberedte ribben hos oss. Mulig jeg bare hadde flaks, men resultatet ble i hvert fall en deilig ribbe med en knasende sprø svor.

Ribbe

4 fra 2 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: MIddels
Porsjoner

6

porsjoner
Forberedelser

72

timer 
Steketid

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 2 kg 2 tynnribbe

  • 3 ts 3 salt

  • 1-2 ts pepper

  • Vann

Fremgangsmåte

  • 2-3 dager før ribben skal i ovnen ruter du opp svoren med en skarp kniv. Snittene bør gå litt ned i spekket, men ikke så dypt at de går ned i kjøttet. Gni så både overside og underside godt med kvernet salt og pepper. Pakk inn ribbestykket med plastfolie eller tilsvarende, og la den stå i kjøleskapet til dagen den skal i ovnen.
  • Ta ribben ut av kjøleskapet slik at den får temperert seg før den skal i stekeovnen. Legg den over i en ildfastform, en ribbeform eller en dyp langpanne. Legg ribben med svoren opp, og bygg opp under ribben slik at den blir høyest på midten, og går ned mot kantene. Dette gjør du slik at fettet skal kunne renne av ribben, og er nødvendig for å få en sprø svor. Du kan enten snu en liten ildfastskål eller tallerken opp ned, eller rulle litt aluminiumsfolie til en ball som du legger under. Dersom du har en ribbeform så slipper du dette.
  • Forvarm ovnen til 230 grader, vanlig over- og undervarme. Hell cirka 2 dl vann i bunnen av formen, og dekk formen til med en tett aluminiumsfolie. Du vil ha folien helt tett, for å første del av steketiden skal ribben dampes.
  • Sett ribben inn midt i ovnen og la den dampe i cirka 45 minutter. Nå vil du se at svoren begynner å boble opp og sprike litt.
  • Fjern så aluminiumsfolien og skru samtidig ned steketemperaturen til 200 grader. Nå skal ribben steke videre i 1 time og 15 minutter (tynnribbe). Beregn cirka 30 minutter lengre steketid for familieribbe. Etterfyll mer vann ved behov.
  • Dersom svoren ikke har begynt å poppe og bli sprø det er cirka 15 minutter igjen av steketiden setter du stekeovnen på 250 grader og flytter ribben litt høyere opp i ovnen. Bruk det nest øverste eller tredje øverste hakket. Du vil nå se at svoren etter kort tid begynner å poppe, men pass på at den ikke blir brent. Dekk eventuelt til områder som begynner å bli mørke med aluminiumsfolie.
  • La ribben hvile cirka 20 minutter etter den er tatt ut av ovnen. Da får kjøttet satt seg og saften ikke renner ut når du skjærer den opp.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*