Røkt skinke med kålrotstappe

Lages på: 2 timer Nivå: Middels

Røkt skinke med kålrotstappe

Det er sjelden jeg koker en stek/skinke, men akkurat denne gangen bestemte jeg meg for å ty til kjelen da jeg skulle servere en røkt skinke. Litt fordi jeg hadde lyst til å forsøke noe nytt, og litt fordi det var et av forslagene på innpakningen.

Jeg var litt i tvil om jeg skulle vente med å publisere denne oppskriften til enten jul eller påske. Det hadde sikkert vært lurt, sånn med tanke på å få høyere besøkstall. Ja, for mens noen kanskje spiser skinke i julen, så spiser mange andre denne retten i påsken. Jeg derimot har ingen spesielle tradisjoner på denne røkt skinke, og kan fint spise det på en hvilken som helst søndag i året. Synes det derimot er litt morsomt at man endrer navnet på etiketten ut fra hva kalenderen viser; dvs juleskinke når det nærmer seg jul, påskeskinke mot påsken, og røkt skinke ellers i året.

Serveringstips! Det smaker også svært godt med fløtesaus til denne retten, eller servere den sammen med aspargestopper.

Håper det smaker!

Røkt skinke med kålrotstappe

4.1 fra 11 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Middels
Porsjoner

8

porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Steketid

1

time 

30

minutter
Totalt

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1,5 kg røkt ukokt skinke

  • Kålrotstappe
  • 1 liten kålrot

  • 6-8 poteter

  • 1 gulrot

  • 1 ss smør

  • 1/2 dl matfløte

  • 1/2 ts salt

  • Pepper

  • Bladpersille

Fremgangsmåte

  • Start med å varme varme skinken. Skinken skal ha en kjernetemperatur opp mot 65-68 grader og trenger derfor å trekke i 1,5 – 2 timer (i posen), litt avhengig av hvor varmt du har vannet. Jeg pleier å bruke et termometer, for forsøker å ha vannet så nært opp mot 70 grader som mulig. På den måten risikerer jeg ikke at den ytterste delen av skinken får en mye høyere temperatur enn 70 grader. Har jeg ekstra god tid så varmer jeg vannet til ca 60 grader, og etter hvert øker temperaturen til rundt 70 grader.
  • Stikk inn et steketermometer etter ca 1,5 time. Trenger den å ligge i vannet litt til, så forsøk å ha hullet i posen over vannet. La den ferdigtrukkede skinken ligge på benken og hvile i ca 20-30 minutter.
  • Mens skinken trekker har du rikelig med tid til å lage kålrotstappen. Skrell kålrot, poteter og gulrot, og skjær kålroten og gulrotene opp i store biter. La grønnsakene koke i lettsaltet vann til de er møre (20-30 minutter, avhengige av størrelse).
  • Når grønnsakene er ferdigkokte heller du vannet av kasserollen. Tilsett en liten klatt smør og matføte, og bruk en rotmoser/stapper til å lage en passe konsistens på kålrotstappen. Smak til med salt og pepper helt til slutt.
  • Rett før servering skjærer du skinken opp i ca 0,5 cm tynne skiver og blander inn litt fersk bladpersille i kålrotstappen.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

4 Kommentarer

  1. Elin Torgersen

    Hei du
    Hva kan man bruke kraften til etterpå? Tror min mor laget en hvit purresuppe og hadde litt av skinken til med deilige hjemmelaget Horn til.
    Har du noen oppskrifter for bruk av kraft .

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Elin,
      Akkurat i denne oppskriften trakk skinken med posen på, så det ble ikke så mye kraft er jeg redd. Men generelt sett så kan man jo koke ned kraften (redusere) og fryse den ned i porsjonsbokser. Så har man til saus, gryter, lapskaus mm, til en senere anledning.

  2. Lise Hallbing

    Er kasslerskinke fra Sverige ferdigkokt?
    Det står: varmrøkt & rimmad.
    Stor diskusjon på kjøkkenet

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Hvis det står varmrøkt på pakken vil jeg tro den er spiseklar. Fant dere ut av det? 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*