
En av sensommerens høydepunkter er blåbær, eller nærmere bestemt rørte blåbær. Ikke bare smaker det fantastisk godt på pannekaker, men også på vafler og brødskiva er det få ting som smaker bedre. Det er nesten ubegrenset hvor mange skiver med rørte blåbær jeg kan trykke nedpå når jeg først går i gang, og syltetøyglasset blir tomt lenge før jeg kjenner metthetsfølelsen. Derfor var lykken stor da jeg forrige helg oppdaget at blåbærene rundt hytta på fjellet begynte å bli modne. Det er fortsatt litt tidlig i sesongen der enda, men i løpet av en liten time hadde jeg plukket over et kilo blåbær. Om et par-tre uker er det nok enda mer som er modent, og jeg gleder meg allerede til å kunne fylle opp fryseren med flere bokser av både rørte blåbær og hele bær, som skal nytes utover vinteren.
Lurer du på hva du kan lage av alle blåbærene du har plukket? Her er noen tips:
Dersom du foretrekker blåbærsyltetøy så er det ikke noe i veien for å koke bærene, men personlig synes jeg rørte blåbær er hakket bedre. Holdbarheten blir kanskje noe kortere, men ved å ikke koke bærene så ivaretar man samtidig mye mer av den deilige smaken og ferskhetsfølelsen.
Noen typiske spørsmål om rørte blåbær
Når man lager syltetøy koker man bærene med sukker og eventuelt syltepulver, mens rørte bær røres med sukker og eventuelt frysepulver. Syltetøy har lengre holdbarhet i kjøleskap enn rørte bær, men når man koker bærene mister du til gjengjeld litt av den friskheten som finnes i bærene.
Siden holdbarheten er mye kortere er det beste å oppbevare den rørte bæren i fryseren.
Først plukker jeg bort umodne bær, kvist og blader. Deretter skyller jeg bærene i eddikvann for å fjerne eventuelle parasitter
For å bli kvitt eventuelle parasitter pleier jeg å vaske bærene i eddikvann. Skyller du bærene godt etterpå settes det ingen eddiksmak på dem. Jeg har først bærene i en bolle. Deretter blander 2 dl eddik (35%) med 8 dl kaldt vann, som jeg heller i bollen med bærene. Hell bærene over i et dørslag, og skyll bærene godt.
