Rundstykker med havre og solsikke

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Rundstykker med havre og solsikke

Forrige helg bakte jeg rundstykker med havre og solsikke, og skal jeg tro på tilbakemeldingene jeg fikk underveis i sosiale medier så kommer denne oppskriften til å bli tatt godt i mot blant mange følgere. Rundstykkene ble utrolig saftige og luftige, og selv etter en runde i fryseren så føles de nesten som nybakte. Disse rundstykkene er full av deilige solsikkekjerner, og ikke bare setter solsikkekjernene ekstra god smak, men gjennom bløtlegging er de også med på å tilføre fuktighet til rundstykkene. Jeg anbefaler deg derfor å bløtlegge både solsikkekjerner og havregryn minst et par timer i forveien, men gjerne legg de i bløt allerede kvelden i forveien om du har anledning. Bløtlegging er ikke medberegnet i tiden på denne oppskriften, siden den kan variere såpass mye.

Idéen bak disse rundstykkene fikk jeg egentlig da en følger spurte om jeg hadde forsøkte å lage de luftige rundstykkene med solsikkekjerner. Det hadde jeg jo ikke, men kunne ikke forestille meg annet enn at det måtte bli en stor suksess. Med litt justering av den opprinnelige oppskriften kom det altså en ny rundstykkeoppskrift ut, takket var en hyggelig følger. Disse kommer jeg definitivt til å lage igjen.

Rundstykkene er ganske fine, men det er ikke noe i veien for å erstatte noe av det siktede melet med en større andel sammalt hvete. Men husk også at det er enklere å få til et luftig og ikke-smulete resultat jo finere deigen er.

Som du ser av bildene så penslet jeg rundstykkene med egg og drysset over solsikkekjerner. Synes du det er irriterende med disse kjernene på toppen, så dropper du bare det.

Håper du ble inspirert til å teste ut denne oppskriften på rundstykker med havre og solsikke.

Banner - Mat du blir glad av

Rundstykker med havre og solsikke

4.8 fra 8 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

30

rundstykker
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bløtlegging
  • 150 gram solsikkekjerner

  • 150 gram lettkokte havregryn

  • 300 gram vann

  • Deig
  • 700 gram siktet hvetemel

  • 150 gram sammalt hvete, finmalt

  • 1 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 500 gram melk

  • 1 ss lys sirup

  • 1 stk egg

  • 100 gram solsikkeolje

  • Pensling og pynt (valgfritt)
  • Egg til pensling

  • Solsikkekjerner

Fremgangsmåte

  • Bløtlegging. Bløtlegg solsikkekjernene og havregrynene, gjerne over natten om du har anledning. Mål opp kjernene og havregrynene i en bolle og tilsett vann. Legg over et lokk, og la de svelle i romtemperatur over natten.
  • Sette deig. Når det er klart for å sette deigen har du de bløtlagte kjernene og grynene i en bakstbolle. Ta med væsken som frøene har ligget i. Ha så melet og saltet. Tilsett også tørrgjæren, men pass på at den ikke kommer i kontakt med saltet (det bryter det ned). Følg på med kald melk, sirup og egg, og elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Jeg bruker kald melk siden temperaturen i deigen kommer til å stige med cirka 1 grad i minuttet gjennom eltingen.
  • Elt deigen på lav hastighet og i cirka 15 minutter, til deigen begynner å bli smidig. Tilsett så gradvis solsikkeoljen, mens du elter. Elt videre i 4-5 minutter. Deigen skal være smidig og elastisk, og gjerne litt klissete.
  • Sett til heving. Legg et lokk over deigen, og la den heve i cirka 1,5 time, eller til den har doblet seg i størrelsen. Har du ikke et lokk kan jeg anbefale plast eller plastfolie. Et håndkle kan fort tørke ut deigen, og resultatet blir ikke like bra.
  • Form rundstykkene. Ha den ferdig hevede deigen over på et melet underlag. Strekk deigen utover til et rektangel og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger, og du vil kjenne deigen strammer seg opp.
  • Del deigen i to og trill den ene halvdelen til en lang pølse, som deles opp i rundt 15 like store deler. Trill hvert enkelt emne utover til avlange eller runde rundstykker, og legge de over på et stekebrett. Gjør tilsvarende med andre halvdel av deigen.
  • Etterheving. Dekk til rundstykkene og la de etterheve i cirka 45 minutter. I mellomtiden setter du ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Steking. Rett før rundstykkene settes i ovnen kan du pensle de med sammenvispede egg og drysse over litt solsikkekjerner. Stek rundstykkene (ett brett av gangen) nest nederst i ovnen i 14-15 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.Luftige solsikkerundstykker

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

6 Kommentarer

  1. Fantastiske rundstykkeoppskrift👌👌

  2. Endelig fant jeg den perfekte oppskrift på avlange og myke rundstykker! Luftige og lette, og veldig god smak. Tusen takk, disse blir en gjenganger her i huset.

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk 🙂 Det setter jeg veldig pris på å få tilbakemelding om 🙂

  3. Nydelige😍👏

  4. Ser super lækre ud og jeg har lyst at lave dem!
    Men først lige et par spg.:

    1)Hvad er “sammalt hvete”?, og hvad kan det evt. erstattes med?
    2)Hvor meget er 1/2 ps tørgær?

    • Rolf-Anders Vollan

      Tusen takk 🙂

      1. fuldkornsmel (af hvede) tror jeg det heter på dansk.
      2. 1/2 pose er 6 gram tørgær

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*