Saftig grovbrød med rug og gresskarkjerner

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Grovt brød med lin og gresskarkjerner

Forrige helg så hadde jeg en skikkelig bakeøkt hjemme, hvor jeg laget disse safitge grovbrødene med litt rug og gresskarkjerner. Rugmelet tilsatte jeg for å få litt ekstra smak på brødene, og gresskarkjerner og linfrø er også med å holde på fuktigheten og gi struktur og smak.

Til forskjell fra mange tidligere brødoppskrifter så har jeg gjort ytterligere grep for å saftige grovbrød. Til vanlig pleier jeg på forhånd å bløtlegge frø og korn i vann, mens denne gangen har jeg også bløtlagt det grove melet. Da får det ekstra god tid til å absorbere væsken, og greier å holde på fuktigheten i ettertid. Frø, korn og grovt mel trenger litt tid på å absorbere væsken, og om du ikke bløtlegger først så kan det være at de tar litt av fuktigheten fra deigen underveis. Og det vil du jo ikke.

Når vi snakker om vellykket brødbakst, ta deg tiden til å elte deigen lenge. Gjerne 15-20 minutter med kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Og med så lang eltetid så anbefaler jeg å bruke kald væske. Temperaturen i deigen øker nemlig med cirka 1 grad i minuttet når man bruker kjøkkenmaskin, og med 15-20 minutter eltetid så har deigen en temperatur på rundt 25 grader. Dette er den optimale temperaturen for en gjærdeig når den skal heve.

Her kan du lese et lite innlegg med gode tips til hvordan man lykkes med brødbaksten.

Ønsker du litt mer inspirasjon til brødbaking? Ta en titt på noen av disse grove brødoppskriftene:

Da jeg delte stories underveis så var det flere som spurte om oppskrift. Så her kommer den – oppskriften på saftige grovbrød (med rug og linfrø). Håper brødene faller like mye i smak hos deg som de gjorde hos oss!

Saftige grovbrød

4 fra 11 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

35

minutter
Svelletid

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Bløtlegges
  • 550 gram 550 fullkornsmel eller sammalt hvete (finmalt)

  • 300 gram 300 sammalt rugmel

  • 175 gram 175 gresskarkjerner

  • 150 gram 150 linfrø

  • 10 dl 10 vann

  • Deig
  • 650 gram 650 siktet hvetemel

  • 2 ts 2 salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 1,5 dl 1,5 vann

  • 1 dl 1 appelsinjus

  • 3 ss 3 olje

Fremgangsmåte

  • Start med å bløtlegge grovt, kjerner og frø. Dette kan også gjøres dagen i forveien. Ha sammalt mel, gresskarkjerner og linfrø i en bolle. Tilsett 10 dl kald vann, og la det stå og svelle i minst et par timer. Jeg lot det svelle natten over.
  • Sett deigen. Ha hvetemel, salt, tørrgjær vann og jus i en bakstbolle. Tilsett den oppbløtte blandingen (inkludert væsken).
  • Elt deigen godt sammen, til du har en smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Beregn 15-20 minutter eltetid.
  • Når deigen har eltet i cirka 10 minutter kan du tilsette oljen. Du vil med en gang merke at deigen blir mye løsere i konsistensen. Elt videre i 5-10 minutter, til du har en smidig og god deig. Den skal være litt klissete.
  • Dekk til bakstbollen med plast eller et lokk om du har. La den heve i 1,5 – 2 timer. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
  • Når deigen har hevet ferdig velter du den over på et godt melet underlag. Elt deigen lett sammen.
  • Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Brødformene mine rommer 1,5 liter.
  • La brødene etterheve i cirka 30-45 minutter under et klede. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Snitt i toppen av brødene med en skarp kniv eller brødkniv. Dette gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen. Sett brødformene inn nederst i ovnen. Skru ned temperaturen til 210 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Steketiden hos meg var 37 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Høres det hult ut er brødene ferdigstekte.
  • Ta de stekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

6 Kommentarer

  1. Hei! Og takk for fin blogg og oppskrift. Mange gode tips her! Disse brødene ble kjempegode på smak, men deigen min ble veeeldig løs og hevet utrolig sakte. Brukte kald væske og eltet i maskin i ca 20 min. Var vanskelig å bake ut brødene da deigen nesten ikke hang sammen. Og jeg måtte steke brødene en hel time, og selv da ble de på grensen til litt rå inni.
    Er det bare å ha i større mengder hvetemel? Kan du utdype hva du mener med “litt klissete” (skal vel være mulig å forme til brød også, eller skal de bare veltes over i formene?)
    Og hvilken funksjon har appelsinjuicen? ?
    Vil gjerne prøve igjen, for smaken var god! ?
    PS: Har du noen erfaring med å bake grove brød med skummet kulturmelk?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Marie,
      Takk for at du tok deg bryet med å legge igjen en tilbakemelding. Beklager det tok litt tid å få svart deg, men jeg bestemte meg rett og slett for å teste oppskriften først. Jeg brukte bittelitt mer mel enn hva som var oppgitt, og har nå justert litt på melmengden i oppskriften. Håper dette gir bedre resultater til neste gang. Når det gjelder bløtlegging så bløtla jeg over natten, rett og slett fordi jeg synes det er aller enklest, og kan starte dagen med å bake brødene. Utelater man bløtleggingen kan man risikere at tilstrekkelig væske blir absorbert, noe som også kan gi en løsere deig. Nå vet jeg jo ikke om dette var tilfellet, men vil bare nevne det 🙂 Ellers så fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke. Litt vanskelig å si hva som ellers kan ha skjedd feil, men du må jo gjerne sende meg en video av deigen på Instagram neste gang, så kanskje jeg rekker å se det tidsnok (detgladekjokken heter jeg der) 🙂 Jeg synes appelsinjuice gir ekstra god smak, og så kan det være en fordel med litt syre i deiger som inneholder en del rugmel. Det er jo ikke så kjempemye rug her, men synes som smakt at det gjør brødene ekstra gode.
      Har bakt noe med skummet kulturmelk, kesam og yoghurt, men det begynner å bli lenge siden nå altså. Kanskje noe jeg må ta opp igjen snart:)

  2. Knallgode brød. De gikk ned på høykant.
    Lite gjær og appelsinjuice ble veldig god smak??

  3. Testet oppskriften i helgen. Fantastisk resultat og veldig godt brød. Lot deigen heve ca 3,5 time før den kom over i former og ytterligere ca 1,5 time før steking. Saftig, god smak og luftig resultat. Min ovn brukte ca 5 minutter lengre steketid. Dette er vårt nye favorittbrød? Takk for oppskriften.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*