
Forrige helg så hadde jeg en skikkelig bakeøkt hjemme, hvor jeg laget disse safitge grovbrødene med litt rug og gresskarkjerner. Rugmelet tilsatte jeg for å få litt ekstra smak på brødene, og gresskarkjerner og linfrø er også med å holde på fuktigheten og gi struktur og smak.
Til forskjell fra mange tidligere brødoppskrifter så har jeg gjort ytterligere grep for å saftige grovbrød. Til vanlig pleier jeg på forhånd å bløtlegge frø og korn i vann, mens denne gangen har jeg også bløtlagt det grove melet. Da får det ekstra god tid til å absorbere væsken, og greier å holde på fuktigheten i ettertid. Frø, korn og grovt mel trenger litt tid på å absorbere væsken, og om du ikke bløtlegger først så kan det være at de tar litt av fuktigheten fra deigen underveis. Og det vil du jo ikke.
Når vi snakker om vellykket brødbakst, ta deg tiden til å elte deigen lenge. Gjerne 15-20 minutter med kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Og med så lang eltetid så anbefaler jeg å bruke kald væske. Temperaturen i deigen øker nemlig med cirka 1 grad i minuttet når man bruker kjøkkenmaskin, og med 15-20 minutter eltetid så har deigen en temperatur på rundt 25 grader. Dette er den optimale temperaturen for en gjærdeig når den skal heve.
Her kan du lese et lite innlegg med gode tips til hvordan man lykkes med brødbaksten.
Ønsker du litt mer inspirasjon til brødbaking? Ta en titt på noen av disse grove brødoppskriftene:
Da jeg delte stories underveis så var det flere som spurte om oppskrift. Så her kommer den – oppskriften på saftige grovbrød (med rug og linfrø). Håper brødene faller like mye i smak hos deg som de gjorde hos oss!
Hei! Og takk for fin blogg og oppskrift. Mange gode tips her! Disse brødene ble kjempegode på smak, men deigen min ble veeeldig løs og hevet utrolig sakte. Brukte kald væske og eltet i maskin i ca 20 min. Var vanskelig å bake ut brødene da deigen nesten ikke hang sammen. Og jeg måtte steke brødene en hel time, og selv da ble de på grensen til litt rå inni.
Er det bare å ha i større mengder hvetemel? Kan du utdype hva du mener med “litt klissete” (skal vel være mulig å forme til brød også, eller skal de bare veltes over i formene?)
Og hvilken funksjon har appelsinjuicen? ?
Vil gjerne prøve igjen, for smaken var god! ?
PS: Har du noen erfaring med å bake grove brød med skummet kulturmelk?
Hei Marie,
Takk for at du tok deg bryet med å legge igjen en tilbakemelding. Beklager det tok litt tid å få svart deg, men jeg bestemte meg rett og slett for å teste oppskriften først. Jeg brukte bittelitt mer mel enn hva som var oppgitt, og har nå justert litt på melmengden i oppskriften. Håper dette gir bedre resultater til neste gang. Når det gjelder bløtlegging så bløtla jeg over natten, rett og slett fordi jeg synes det er aller enklest, og kan starte dagen med å bake brødene. Utelater man bløtleggingen kan man risikere at tilstrekkelig væske blir absorbert, noe som også kan gi en løsere deig. Nå vet jeg jo ikke om dette var tilfellet, men vil bare nevne det 🙂 Ellers så fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke. Litt vanskelig å si hva som ellers kan ha skjedd feil, men du må jo gjerne sende meg en video av deigen på Instagram neste gang, så kanskje jeg rekker å se det tidsnok (detgladekjokken heter jeg der) 🙂 Jeg synes appelsinjuice gir ekstra god smak, og så kan det være en fordel med litt syre i deiger som inneholder en del rugmel. Det er jo ikke så kjempemye rug her, men synes som smakt at det gjør brødene ekstra gode.
Har bakt noe med skummet kulturmelk, kesam og yoghurt, men det begynner å bli lenge siden nå altså. Kanskje noe jeg må ta opp igjen snart:)
Knallgode brød. De gikk ned på høykant.
Lite gjær og appelsinjuice ble veldig god smak??
Hurra, så hyggelig å lese 😀
Testet oppskriften i helgen. Fantastisk resultat og veldig godt brød. Lot deigen heve ca 3,5 time før den kom over i former og ytterligere ca 1,5 time før steking. Saftig, god smak og luftig resultat. Min ovn brukte ca 5 minutter lengre steketid. Dette er vårt nye favorittbrød? Takk for oppskriften.
Jippi, så hyggelig å høre 🙂 Takk for tilbakemelding!