Saftig grovbrød med rug og gresskarkjerner

Grovbrød med rug og gresskarkjerner

Forrige helg så hadde jeg en skikkelig bakeøkt hjemme, hvor jeg laget disse safitge grovbrødene med litt rug og gresskarkjerner. Rugmelet tilsatte jeg for å få litt ekstra smak på brødene, og gresskarkjerner og linfrø er også med å holde på fuktigheten og gi struktur og smak.

Til forskjell fra mange tidligere brødoppskrifter så har jeg gjort ytterligere grep for å saftige grovbrød. Til vanlig pleier jeg på forhånd å bløtlegge frø og korn i vann, mens denne gangen har jeg også bløtlagt det grove melet. Da får det ekstra god tid til å absorbere væsken, og greier å holde på fuktigheten i ettertid. Frø, korn og grovt mel trenger litt tid på å absorbere væsken, og om du ikke bløtlegger først så kan det være at de tar litt av fuktigheten fra deigen underveis. Og det vil du jo ikke.

Når vi snakker om vellykket brødbakst, ta deg tiden til å elte deigen lenge. Gjerne 15-20 minutter med kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Og med så lang eltetid så anbefaler jeg å bruke kald væske. Temperaturen i deigen øker nemlig med cirka 1 grad i minuttet når man bruker kjøkkenmaskin, og med 15-20 minutter eltetid så har deigen en temperatur på rundt 25 grader. Dette er den optimale temperaturen for en gjærdeig når den skal heve.

Her kan du lese et lite innlegg med gode tips til hvordan man lykkes med brødbaksten.

Ønsker du litt mer inspirasjon til brødbaking? Ta en titt på noen av disse grove brødoppskriftene:

Da jeg delte stories underveis så var det flere som spurte om oppskrift. Så her kommer den – oppskriften på saftige grovbrød (med rug og linfrø). Håper brødene faller like mye i smak hos deg som de gjorde hos oss!

Saftige grovbrød

Grovbrød med gresskarkjerner

Ingredienser

 • Første del
 • 550 gram fullkornsmel eller sammalt hvete (finmalt)
 • 250 gram sammalt rugmel
 • 175 gram gresskarkjerner
 • 150 gram linfrø
 • 10 dl vann
 • Andre del
 • 600 gram siktet hvetemel
 • 2 ts salt
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 1,5 dl vann
 • 1 dl appelsinjus
 • 2 ss olje

Fremgangsmåte

Steg 1
Start med det som står under første del. Ha sammalt mel, gresskarkjerner og linfrø i en bolle. Tilsett 10 dl kald vann, og la det stå og svelle i minst et par timer. Selv pleier jeg å gjøre dette kvelden i forveien, slik at jeg kan gå i gang med å sette deigen neste dag.
Steg 2
Ha hvetemel, salt, tørrgjær vann og jus i en baksbolle. Tilsett den oppbløtte blandingen (med væsken).
Steg 3
Elt deigen godt sammen, til du har en smidig deig. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Beregn 15-20 minutter eltetid.
Steg 4
Når deigen har eltet i cirka 10 minutter kan du tilsette oljen. Du vil med en gang merke at deigen blir mye løsere i konsistensen. Elt videre i 5-10 minutter, til du har en smidig og god deig. Den skal være litt klissete.
Steg 5
Dekk til bakstbollen med plast eller et lokk om du har. La den heve i 1,5 – 2 timer.  Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
Steg 6
Når deigen har hevet ferdig velter du den over på et godt melet underlag. Elt deigen lett sammen.
Steg 7
Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Brødformene mine rommer 1,5 liter.
Steg 8
La brødene etterheve i cirka 30-45 minutter under et klede. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 9
Snitt i toppen av brødene med en skarp kniv eller brødkniv. Dette gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen. Sett brødformene inn nederst i ovnen. Skru ned temperaturen til 210 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Høres det hult ut er brødene ferdigstekte.
Steg 10
Ta de stekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.