• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
10. desember 2017

Saftig og grovt 4-kornbrød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Grovbrød med frø

I dag deler jeg oppskriften på et kjempesaftig og grovt 4-kornsbrød, bestående av gresskar- og solsikkekjerner, bygggryn og havregryn. Frøene og kornene tilfører ikke bare brødet en fantastisk god smak, men det gir også svært saftige brød. Hemmeligheten når du bruker frø og hele korn i brødbaksten er å bløtlegge disse i minimum et par timer, men gjerne over natten om du er flink til å planlegge. Kornene vil da da til seg veldig mye fuktighet før du tilsetter de i deigen, og dermet gi ekstra saftige brød. Tilsetter du «tørre» korn og frø så risikerer du at frøene tar fuktigheten fra deigen. Tar du det bryet med å bløtlegge så garanterer jeg et mye bedre resultat på brødbaksten.

Saftig og grovt 4-kornbrød

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 10. desember 2017
  • 1 brød
  • 3 time(r) 30 min
  • Skriv ut
Grovbrød med frø
Ingredienser
  • Fase 1
  • 4 ss gresskarkjerner
  • 4 ss solsikkekjerner
  • 4 ss byggryn
  • 4 ss havregryn
  • 4 dl vann
  • Fase 2
  • 300 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvetemel
  • 250 gram siktet hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • 1 dl vann
Slik gjør du det
Steg 1
Ha frø og kaldt vann i en bolle (ref fase 1). Dekk til med lokk og la stå til neste dag, eller minimum et par timer. Bløtlegger du frøene dagen i forveien kan du bruke kaldt vann.
Steg 2
Når det er tid for å bake brødene fortsetter du til fase 2. Ha mel, salt, gjær og kaldt vann i en bolle. Hold igjen litt av melet. Tilsett bollen med vann og de oppbløtte frøene, og elt det hele godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin eller for hånd. Beregn ca 10 minutter eltetid, og tilsett mer mel ved behov. Konsistensen skal til slutt føles som tyggis, altså både litt klissete og elastisk.
Steg 3
Dekk til deigen og la den heve i ca 2 timer, eller til dobbel størrelse. Siden jeg bruker mindre gjær enn vanlig, i tillegg til kaldt vann, så krever dette brødet litt ekstra hevetid. Til gjengjeld får du ekstra gode brød uten antydning til gjærsmak.
Steg 4
Hvelv den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Dra den først utover til et rektangel, før du så bretter hver av sidene inn mot midten. Strekk ut deigen på nytt og gjenta. Du vil kjenne at deigen blir fastere for hver gang du gjør dette.
Steg 5
Form deigen til at avlangt brødemne. Strø et par never gresskarfrø og solsikkekjerner på underlaget, og rull det som vil være brødet overside i dette.
Steg 6
Legg frøbrødet over i en smurt brødform, med frøene opp. Selv foretrekker jeg å dekke formen med bakepapir istedenfor å smøre den. Legg et klede over brødet og la det heve i ca 1 time på benken.
Steg 7
Sett ovnen på 240 grader vanlig over og undervarme. Når brødet settes i ovnen skrur du varmen ned til 220 grader. Stek brødet i ca 35 minutter. Knips med en finger i brødet for å sjekke om det er ferdig. Høres det hult ut er det på tide å ta det ut av ovnen, hvis ikke må du gi det noen minutter til.
Steg 8
Tipp det ferdigstekte brødet over på en rist og la det avkjøle under et klede.

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine, eller legg igjen en kommentar. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

Stikkord

  • Brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Hjemmelaget eplegløgg
Peppermyntekuler med sjokolade

Relaterte innlegg

Boller med sjokoladekrem
20. februar 2021
0 kommentarer

Boller med sjokoladekrem

Gulrotmuffins med kremostglasur
23. januar 2021
2 kommentarer

Gulrotmuffins med kremostglasur

Suksessterte i liten langpanne
2. januar 2021
0 kommentarer

Suksessterte i liten langpanne

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales