Saftig og grovt 4-kornbrød

Lages på: Over 3 timer Nivå: Middels
Grovbrød med frø

I dag deler jeg oppskriften på et kjempesaftig og grovt 4-kornsbrød, bestående av gresskar- og solsikkekjerner, bygggryn og havregryn. Frøene og kornene tilfører ikke bare brødet en fantastisk god smak, men det gir også svært saftige brød. Hemmeligheten når du bruker frø og hele korn i brødbaksten er å bløtlegge disse i minimum et par timer, men gjerne over natten om du er flink til å planlegge. Kornene vil da da til seg veldig mye fuktighet før du tilsetter de i deigen, og dermet gi ekstra saftige brød. Tilsetter du “tørre” korn og frø så risikerer du at frøene tar fuktigheten fra deigen. Tar du det bryet med å bløtlegge så garanterer jeg et mye bedre resultat på brødbaksten.

Mat du blir glad av - banner

Saftig og grovt 4-kornbrød

4.1 fra 23 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Mengde

1

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

35

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Fase 1
  • 4 ss gresskarkjerner

  • 4 ss solsikkekjerner

  • 4 ss byggryn

  • 4 ss havregryn

  • 4 dl vann

  • Fase 2
  • 300 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvetemel

  • 250 gram siktet hvetemel

  • 1 ts salt

  • 1 ts tørrgjær

  • 1 dl vann

Fremgangsmåte

  • Ha frø og kaldt vann i en bolle (ref fase 1). Dekk til med lokk og la stå til neste dag, eller minimum et par timer. Bløtlegger du frøene dagen i forveien kan du bruke kaldt vann.
  • Når det er tid for å bake brødene fortsetter du til fase 2. Ha mel, salt, gjær og kaldt vann i en bolle. Hold igjen litt av melet. Tilsett bollen med vann og de oppbløtte frøene, og elt det hele godt sammen ved hjelp av en kjøkkenmaskin eller for hånd. Beregn ca 10 minutter eltetid, og tilsett mer mel ved behov. Konsistensen skal til slutt føles som tyggis, altså både litt klissete og elastisk.
  • Dekk til deigen og la den heve i ca 2 timer, eller til dobbel størrelse. Siden jeg bruker mindre gjær enn vanlig, i tillegg til kaldt vann, så krever dette brødet litt ekstra hevetid. Til gjengjeld får du ekstra gode brød uten antydning til gjærsmak.
  • Hvelv den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Dra den først utover til et rektangel, før du så bretter hver av sidene inn mot midten. Strekk ut deigen på nytt og gjenta. Du vil kjenne at deigen blir fastere for hver gang du gjør dette.
  • Form deigen til at avlangt brødemne. Strø et par never gresskarfrø og solsikkekjerner på underlaget, og rull det som vil være brødet overside i dette.
  • Legg frøbrødet over i en smurt brødform, med frøene opp. Selv foretrekker jeg å dekke formen med bakepapir istedenfor å smøre den. Legg et klede over brødet og la det heve i ca 1 time på benken.
  • Sett ovnen på 240 grader vanlig over og undervarme. Når brødet settes i ovnen skrur du varmen ned til 220 grader. Stek brødet i ca 35 minutter. Knips med en finger i brødet for å sjekke om det er ferdig. Høres det hult ut er det på tide å ta det ut av ovnen, hvis ikke må du gi det noen minutter til.
  • Tipp det ferdigstekte brødet over på en rist og la det avkjøle under et klede.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hei! Jeg har ikke prøvd ut denne ennå, men planen er å bake dette brødet i større bulker. Altså 3 og 3 om gangen. Er det noe spesielt jeg bør tenke på, eller er det bare å tredoble alle ingrediensene og kjøre på?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Terese,
      Oi, dette er en oppskrift jeg ikke har sett på mange år. Om du sjekker noen av de nyere oppskriftene vil du se at jeg alltid har oppskrift på 3 brød, det er litt enklere. Om du skal forsøke å tredoble denne ville jeg brukt 1/2-2/3 pose tørrgjær og 2 ts salt.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*