Saftige svinekoteletter med utrolig god soppsaus

Svinekoteletter med sjampinjongsaus

I går fikk jeg plutselig lyst på svinekoteletter! Kan faktisk ikke huske sist jeg laget svinekoteletter servert med ris, salat og soppsaus. Og gjett om det var godt, og kotelettene ble slett ikke tørre slik man ofte frykter de skal bli. Jeg kan i grunn ikke forstå at jeg ikke lager dette oftere, sommer eller ei. Her snakker vi digg middag som er ferdig på cirka 30-40 minutter, litt avhengig av hvor avansert man lager tilbehøret.

Svinekoteletter med ris, soppsaus og salat

Jeg tror svinekoteletter er en av barndommens klassikere som har forsvunnet blant alt det andre man griller i dag. Noe som er utrolig synd, for ikke bare er det utrolig enkel og god middagsmat, men er jo i tillegg en skikkelig budsjettvinner.

Tips for å få et saftig resultat! Kotelettene behøver kort steketid. Stek kotelettene kjapt på begge sidene, for så å steke de på lav eller indirekte varme. Behold også fettranden på ved steking og skjer den heller bort i ettertid om du ønsker.

Hvis du ønsker å gjøre litt mer ut av denne retten kan du jo piffe den opp med litt mer spennende tilbehør. For eksempel lage en hjemmelaget potetsalat med eple, en brokkolisalat med bacon eller kanskje servere svinekotelettene sammen med en kremet maispurè.

Vet du forresten av forskjellen på sommerkoteletter og svinekoteletter? Sommerkoteletter er nemlig røkt og lettsaltet, mens de svinekotelettene jeg kjøper fjerne er helt naturelle. Jeg liker best å krydre kotelettene selv og styrer derfor ofte unna sommerkotelettene. Her er det så klart smak og behag.

Svinekoteletter med soppsaus

Saftige svinekoteletter med soppsaus

Ingredienser

  • 800 gram svinekoteletter
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts grovkvernet pepper
  • Olje til pensling
  • Soppsaus
  • 200 gram sjampinjonger
  • 2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ss smør
  • 1 dl matfløte
  • 1 dl kremfløte
  • 1 dl vann
  • 1 ts maizena
  • 1 ts soyasaus
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • Salat
  • 1/2 hjertesalat
  • 1 spisspaprika
  • 8-10 cherrytomater
  • Tilbehør
  • Ris

Fremgangsmåte

Steg 1
1. Start med å koke risen etter anvisning på pakken, den trenger som regel rundt 20 minutters koketid. Jeg beregner 2 porsjoner til 2 personer.
Steg 2
2. Skjær sjampinjongen opp i tynne skiver og finhakk sjalottløk og hvitløk. Surr både sopp og løk i en kasserolle med en klatt smør, på forholdsvis høy varme. Rør kontinuerlig slik at det ikke brenner seg i bunn.
Steg 3
Visp ut maizena i fløte og vann. Når soppen har krympet og er myk tilsetter du en liten skvett soyasaus og fløteblandingen. At jeg brukte både kremfløte og matfløte skyldtes rett og slett at jeg allerede hadde en skvett kremfløte stående i kjøleskapet. Kok opp og la sausen stå og småputre på svak varme.
Steg 4
Skyll og opp ingrediensene til salaten. Blandes i en skål
Steg 5
Krydre kotelettene med salt og pepper, og pensle de med litt olje. Stekes eller griles på høy varme et par minutter på hver side. La de så steke på lav eller indirekte varme på grillen i 4-5 minutter.
Steg 6
Nå et kjempegodt tips! Bruk en stavmikser i sausen til å jevne ut litt av sausen. Her snakker vi bare et par sekunder. Dette gir både en fyldigere saus og setter en fantastisk smak. Smak til med salt og pepper.
Steg 7
Server stekte koteletter med ris, soppsaus og en enkel grønnsalat. Håper det faller i smak!