Hjemmelagede seigmenn (juleflesk)

Lages på: Nivå: Enkel
Seigmenn (juleflesk)

Mums, dette var altså skikkelig godt! Det er flere som har tradisjon på å lage hjemmelagede seigmenn, eller juleflesk som noen kaller det, til jul. Selv er ikke dette noe jeg har tradisjon på, men forstår godt at dette er populært hos mange. Kjempeenkle å lage, og ikke minst så godt!

Siden seigmennene skulle lages til jul valgte jeg å smaksette de med bringebærsaft. Jeg brukte Lerum bringebærsaft uten tilsatt sukker, men du kan også bruke en annen safttype om du ønsker. Jordbærsaft kunne jeg også brukt. Saften jeg brukte skal blandes i forholdet 1:4, så bruk gjerne en safttype med samme blandingsforhold, slik at den ikke blir for sterk.

Sitronsyrepulveret i oppskriften er for å tilføre litt syre til seigmennene. Du kan også bruke sitronsaft om du ønsker, men jeg synes det ble veldig bra med sitronsyrepulver. Du får kjøpt det i de fleste dagligvarebutikker, ofte selges det i en liten pose der hvor du finner syltepulver, frysepulver mm.

Tips! Disse seigmennene kan så klart også lages eller i året. Bruk appelsinsaft og litt gul konditorfarge, og du kan lage deilige seigmenn til påske også.

Seigmennene oppbevares lagvis i en tett boks i kjøleskapet.

Trenger du litt mer inspirasjon til morsom julebakst? Hva med å sjekke ut noen av disse:

Håper du lot deg inspirere!

Seigmenn (juleflesk)

4.2 fra 19 vurderinger
Type rett: GodisNivå: Enkel
Porsjoner

1

boks
Tilberedning

30

minutter
Kjøleskap

240

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 450-500 gram sukker

  • 0,75 dl vann

  • 0,75 dl bringebærsaft (ikke utblandet)

  • 0,5 dl vann til å løse opp gelatin

  • 15 stk gelatinplater

  • 10 gram sitronsyrepulver

  • Rød konditorfarge

  • Pynt
  • 2 dl finkornet sukker

Fremgangsmåte

  • Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann.
  • Ha sukker, vann og saft i en kasserolle. Kok opp på lav varme og la den koke til sukkeret er oppløst.
  • Mens du venter på at sukkeret skal løses opp koker du opp vann enten i en kasserolle eller i et krus i mikroen.
  • Klem vannet godt ut av de oppbløtte gelatinplatene og rør de inn i det varme vannet. Rør ut en gelatinplate om gangen. Varm opp vannet litt ved behov. Jeg satte kruset i 10 sekunder i mikroen underveis.
  • Ha gelatinvannet i sukkerlaken. Tilsett sitronsyrepulver og rød konditorfarge. Smak på blandingen om den har nok saft og om den er syrlig nok.
  • Klen en form på cirka 22 x 25 cm med bakepapir. Jeg brukte en ildfastform. Bakepapiret bør også dekke sideveggene. Hell i geleblandingen og sett den i kjøleskapet i minimum 4 timer, men gjerne natten over.
  • Neste dag er det på tide å legge på et lite lag sukker. Bruk helst finkornet sukker, så slipper du store og knasende sukkerbiter når du skal nyte de. Løft bakepapiret ut av formen og forsøkt å løsne geleen fra bakepapiret.
  • Ha sukker i en skål og del bringebærgeleen opp i blokker. Rull seigmennene i sukker, før de så legges over i en boks. Ha gjerne litt sukker i boksen. Når du har lagt et lag med geleblokker i boksen kan du strø over litt sukker og legge over et matpapir. Strø over litt mer sukker og legg et nytt lag med seigmenn. Håper de faller i smak!Hjemmelagede seigmenn

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*