Serinakaker

En skål serinakaker

Serinakaker er blant de mest populære julekakene i Norge og har vært utbredt siden slutten av 1800-tallet. Kakene er sprø tvers gjennom, og har svært lang holdbarhet så lenge de får ligge i en tett boks. De er også utrolig lette å lage, og det som tar lengst tid er faktisk det å forme og steke de.

Det er flere år siden sist jeg smakte serinakaker, og her om dagen måtte jeg spørre mamma hva de het de sprø julekakene som har dette gaffelmønsteret på. Serinakaker! Ikke mange dagene etterpå hadde jeg fylt opp en liten kakeboks med denne fantastiske julebaksten. Jeg er kanskje litt tidlig ute med julebaksten i år, men faktum er at vi kommer til å være opptatt de neste ukene, så da var det kjekt å kunne fylle opp noen kakebokser allerede nå.

Serinakaker - julekaker

I gang med juleforberedelsene du også? Her er noen andre julekaker:

Lykke til!

Serinakaker

Serinakaker

Ingredienser

  • Serinakaker
  • 250 gram hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 150 gram smør
  • 100 gram sukker
  • 1 egg
  • Pensling og pynt
  • Sammenvispet eggehvite
  • Perlesukker
  • Hakkede mandler

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett ovnen på 180 grader, vanlig over- og undervarme
Steg 2
Bland sammen mel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Kna/smuldre inn romtemperert smør i melblandingen. Tilsett så sukkeret og ett sammenvispet egg. Kna deigen sammen, til du har en kakedeig som er god å jobbe med.
Steg 3
Rull deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 40 like store deler. Trill hver del til små kuler og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
Steg 4
Bruk en gaffel og trykk serinakakene litt ned med en gaffel, slik at du får det klassiske gaffelmønstret oppå. Pensle kakene med sammenvispede eggehviter og strø over litt hakkede mandler og/eller perlesukker
Steg 5
Stek serinakakene i 10-12 minutter i ovnen, til de begynner å bli litt gyldne. Avkjøles på rist.