Shahi paneer – Nord-Indisk curry

Lages på: 45 minutter Nivå: Middels
Shahi paneer med pitabrød

Har du hørt om shahi paneer? Hvis ikke så er det på tide å få øynene opp for denne populære og Nord-Indiske vegetarretten. Kort forklart så er dette paneer-ost (indisk ost) servert i en kremete saus av blant annet crème fraîche, yoghurt, tomater og en rekke spennende krydre. Til tross for en lang ingrediensliste, med mange steg i fremgangsmåten, så var dette forholdsvis enkelt å lage (beregn cirka 40-50 minutter).

Da jeg begynte å se på denne retten forrige helg så var jeg redd dette kom til å bli et umulig prosjekt med alle mulige slags krydre. Men med unntak av paneer (som blant annet fåes kjøpt på Rema), så hadde jeg faktisk alle ingrediensene. Vet ikke om det sier mest om mitt krydderskap eller at dette er en overkommelig rett for de fleste? Jeg tror kanskje det mest vriene å få tak i må være hel kardemomme, men her tenker jeg det må være mulig å bruke bittelitt malt kardemomme om man ikke har annet, en klype eller to.

Dersom du er opptatt av kjøttfrie middager kan jeg også anbefale en annen indisk rett her på bloggen – Chana masala.

Server shahi paneer med ris eller nanbrød, og en enkel salat ved siden av. Absolutt nydelig! Her snakker vi muligens ny vegetarfavoritt hos oss!

Håper det smaker!

Shahi paneer – Nord-Indisk curry

0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Shahi paneer
  • 350 gram 350 paneer

  • 1 ts 1 korianderfrø

  • 2 ss 2 cashewnøtter

  • 2 stk 2 små gule løk

  • 2 fedd 2 hvitløk

  • 3 cm 3 fersk ingefær

  • 4 stk 4 nellikspikre

  • 1 stk 1 laurbærblad

  • 1 stk 1 kanelstang

  • 1/2 ts 1/2 hele kardemommekjerner

  • 1/2 ts 1/2 gurkemeie

  • 1 ts 1 chilipulver

  • 1/2 boks 1/2 hakkede tomater

  • 1 dl 1 yoghurt

  • 1/2 ts 1/2 sukker

  • 1/2 dl 1/2 vann

  • 3 ss 3 crème fraÎche

  • 1/4 ts 1/4 garam masala

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • Olje til steking

  • Koriander

  • Tilbehør
  • Salat

  • Nanbrød

  • Ris

Fremgangsmåte

  • Rist korianderfrøene kjapt i en tørr panne. Bruk så en stavmikser eller dens hakkefunksjon til å kverne korianderfrøene sammen med cashewnøttene til en fin pulverform. Sett til side til senere.
  • Du skal nå blansjere løken. Rens løken og del den i fire uten å skjære helt gjennom (slik at den holder seg sammen). Kok opp vann, og la løken koke i cirka 5 minutter. Hell av vannet og tilsett kaldt vann for å få ned temperaturen. Hell så av vannet og ha den sammen med grovhakket hvitløk og ingefær. Bruk en stavmikser eller foodprosessor til å lage en jevn pure av blandingen.
  • Varm en gryte med olje. Ha i nellikspikre, kardemommekjerner, laurbærblad og kanelstang og la det frese 3-4 minutter i gryten.
  • Tilsett løkpuréen og fres videre i 4-5 minutter, eller til løkpuréen begynner å bli lysebrun.
  • Bland så inn gurkemeie, chilikrydder og cashewnøtt-“pulveret” og stek videre i et par minutter før du har en halv boks med hakkede tomater.
  • Følg så på med yoghurt, sukker og litt vann, og kok videre i 5 minutter, eller til oljen såvidt begynner å skille seg. Avkjøl i noen minutter.
  • Fjern kanelstangen og laurbærbladet fra gryten. Bruk en stavmikser eller blender til å kjøre resten sammen til du har en helt jevn og fin saus.
  • Ha gryten over tilbake i en kasserolle, og tilsett crême fraiche, garam masala og litt salt. La det putre i et par minutter. Smak til med eventuelt mer salt.
  • Til slutt har du i paneer oppskåret i passe store biter. La gryten småputre til osten er gjennomvarm og strø så over litt fersk koriander før du setter gryten på bordet. Server shahi paneer med ris eller naanbrød, og en enkel salat ved siden av

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

4 Kommentarer

  1. Hei,

    Mener du hel kardemomme, eller hel kardemommekjerne?
    Jeg kjøpte den billige da, ikke sant, men lurer på om du mente de dyre shortaene.

    https://www.bryggselv.no/brewferm/105806/kardemomme-hel-100g-naturlig-smakstilsetning

    https://www.europris.no/p-kardemommekjerner-20-g–santa-maria-180999

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei, det skulle nok stått kardemommekjerner fra to kardemommekapsler. Bruk cirka 1/2 ts kardemommekjerner 🙂 skal endre litt på oppskriften senere, så takk for tilbakemelding! 🙂

      • Jeg skjønner jo nå i ettertid at det ikke gir mening, men under punkt 7 hadde det vært lurt å formulere teksten litt annerledes så det ikke ser ut som om det er de faste ingrediensene man skal kjøre i en blender 😬 jaja, jeg lærte ihvertfall at hvis man stavmikser kanelstang får man bare veldig mye kanelfliser.

        • Rolf-Anders Vollan

          Ohoi! Det kan jeg tenke meg 😬 har lenge tenkt på å gi denne oppskriften en overhaling, men fikk i det minste korrigert litt på dette steget nå. Takk for at di gjorde meg obs på dette 😅

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*